Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 Основные средства.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
439.81 Кб
Скачать

Тема 6. Облік основних засобів

План

1. Визнання, оцінка, класифікація основних засобів та їх інвентарний облік

2. Облік надходження основних засобів

3. Облік амортизації основних засобів

4. Облік витрат на поліпшення, ремонт і утримання основних засобів

5. Облік переоцінки та зменшення корисності основних засобів

6. Облік вибуття основних засобів та їх переміщення на підприємстві

7. Облік орендних операцій з основними засобами

1. Визнання, оцінка, класифікація основних засобів та їх інвентарний облік

Основні засоби – це матеріально-технічна база будь-якого виробництва, будь-якої підприємницької діяльності. До них належать матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний срок корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він триваліший за рік). Свою вартість такі активи переносять поступово на витрати підприємства у вигляді амортизації.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби визначені П(С)БО 7 “Основні засоби”. Структуру П(С)БО 7 показано на малюнку 6.1.

Для контролю за наявністю та рухом об’єктів основних засобів їх обліковують за відповідними групами.

Група основних засобів – це сукупність однотипних за технічними характеристиками, призначенням та умовами використання основних засобів.

Для цілей бухгалтерського обліку основні засоби класифікуються за певними групами і цим групам, за Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і органі­зацій, затвердженим Міністерством фінансів України від 30.11.99 р. № 291, встановлені відповідні коди (шифри): (табл. 6.1).

Бухгалтерський облік основних засобів організовується на основі детальної типової класифікації основних засобів і їх різновидів, що затверджена наказом Державного комітету України зі стандартизації, метрології та серти­фікації від 19.08.97 р. № 507.

Відповідно до типової класифікації основні засоби групуються за галузями економічної діяльності, а також, виходячи з їх виробничого призначення та характеру здійснюваних функцій, за видами (групами та підгрупами).

Залежно від характеру участі основних засобів у процесі діяльності вони поділяються на виробничі й невиробничі.

До виробничих основних засобів належать: виробничі будівлі та споруди, передавальні пристрої, силові машини й устаткування, робочі машини та устаткування, транспортні засоби, обчислювальна техніка та інше.

До складу невиробничих основних засобів включаються: житлові будинки, будинки готелів, гуртожитків, бань, санпропускників, клубів, будинків культури, лікарень тощо. Не належать до основних засобів підприємства та обліковуються в складі оборотних:

а)   предмети строком служби менше одного року;

б)  предмети вартістю на одиницю нижче ліміту, що встановлюється підприємствами в наказі (положенні) про облікову політику, незалежно від їх строку служби, за винятком сільськогосподарських машин і знарядь, а також робочої та продуктивної худоби, які належать до основних засобів незалежно від їхньої вартості;