Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 Засоби товарної інфомації.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Тема 6 Засоби товарної інфомації

Ключові слова: товарна інформація; засоби товарної інфор­мації; маркування; структура маркування; товарні знаки; това­рно-супровідні (ТСД) і експлуатаційні (ЕД) документи.

6.1. Види і форми товарної інформації

Товарна інформація - зведення про товар, призначені для користувачів - суб'єктів комерційної діяльності. Залежності від призначення товарну інформацію підрозділяють на три види: основну, комерційну, споживчу .

Основна товарна інформація - зведення про товар, які мають вирішальне значення для ідентифікації і призначені для всіх суб'єктів ринкових відносин. До неї відносяться вид і наймену­вання товару, його сорт, маса нетто, найменування підприємст- ва-виготовлювача, дата випуску, термін збереження чи придат­ності.

Комерційна товарна інформація - зведення про товар, які до­повнюють основну інформацію і призначені для виготовлюва­чів, постачальників і продавців, але малодоступні для спожи­вача. Ця інформація містить дані про підприємства- посередники, нормативні документи, про якість товарів, асорти­ментні номери продукції по ЗКП (загальнодержавний класифі­катор продукції), ТН ЗЕД (товарна номенклатура зовнішньоеко­номічної діяльності). Типовим прикладом комерційної інформації є штрихове кодування.

Споживча товарна інформація - зведення про товар, призна­чені для створення споживчих переваг, які показують вигоди внаслідок застосування конкретного товару і націлені на спо­живачів. Товарна інформація має декілька форм: словесна, циф­рова, образотворча, символічна, штрихова.

Словесна інформація найбільш доступна для грамотного насе­лення мовою своєї країни. До недоліків її відноситься громізд- кість, для сприйняття - час, при насиченості споживачеві важко осмислити зміст.

Цифрова інформація застосовується для доповнення словес­ної і в тих випадках, коли потрібна кількісна характеристика зве­день про товар (наприклад, порядкові номери продукції, підпри­ємства, маса нетто, обсяг, довжина, дати і терміни тощо).

Образотворча інформація забезпечує зорове й емоційне сприйняття зведень про товари за допомогою художніх і графіч­них зображень безпосередньо товару чи репродукції з картин, фо­тографій, листівок інших естетичних об'єктів (квітів, тварин, ко­мах і т.п.).

Символічна інформація - зведення про товар, передані за до­помогою інформаційних знаків. Символ (від грецького symbolon - знак, пізнавальна прикмета) - характеристика влас­тивостей товару, що відрізняються один від одного для коротко­го відображення їх сутності.

Штрихова інформація (див. тему).

6.2. Вимоги до товарної інформації

До товарної інформації пред'являють такі вимоги: достовір­ність, доступність; достатність. Ці вимоги позначають ж "Три Д" (рис. 10).

Рис. 10. Вимоги до товарної інформації

Перша "Д" - достовірність - припускає правдивість і об'єкти­вність зведень про товар.

Друге "Д" - доступність - пов'язана з принципом інформацій­ної відкритості зведень про товар для всіх користувачів .

Третє "Д" - достатність інформації - може трактуватися як раціональна інформаційна насиченість.