Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 Засоби товарної інфомації.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

6.3. Засоби товарної інформації

Засобами товарної інформації служать: маркування; технічні документи; нормативні документи; довідкова, навчальна і нау­кова література; реклама і пропаганда. Загальним для них є наяв­ність основної інформації.

6.3.1. Маркування виробниче і торгове.

Маркування - текст, умовні позначення або малюнок, нане­сені на упаковку і (чи) товар, а також інші допоміжні засоби, призначені для ідентифікації товару чи окремих його власти­востей, доведення до споживача інформації про виготовлюва­чів, кількісні і якісні характеристики товару.

Основні функції маркування - інформаційна, ідентифікую­ча, мотиваційна, емоційна.

Інформаційна функція маркування є основною. Найбільша час­тка припадає на основну і споживчу інформацію, менша - на ко­мерційну. Ідентифікуюча функція маркування - практично єди­ний доступний засіб товарної інформації, відіграє велику роль у простежуванні товарних партій на всіх етапах товароруху. Емо­ційна і мотиваційна функції маркування взаємозалежні. Барвисто оформлене маркування, яке пояснює тексти, застосування зага­льноприйнятих символів спричинюють у споживача позитивні емоції і слугують важливою мотивацією для прийняття рішення про покупку товару. Залежно від місця нанесення розрізня­ють маркування виробниче і торгове.

До маркування пред'являються загальні для товарної інфор­мації і специфічні вимоги, які схематично представлені на рис. 11. Загальні вимоги регламентуються Законом "Про захист прав споживачів".

Рис. 11. Загальні та специфічні вимоги до маркування.

Виробниче маркування - текст, умовні позначки або ма­люнок, нанесені виробником на товар і упаковку та інші носії інформації. Носіями виробничого маркування можуть бути етикетки, кольєретки, вкладки, ярлики, бирки, контрольні стрічки, штампи тощо. Етикетки наносяться друкарським чи іншим способом на товар або упаковку. Крім того, вони можуть бути самостійним носієм інформації, яка приклею­ється або прикладається до товару. Наприклад, більшість упакованих у виробничих умовах продовольчих товарів ма- ють на упаковці етикетку, на якій текст чи малюнки іншої інформації нанесені друкарським способом. Іноді етикетку наносять безпосередньо на товар друкарським способом (на­приклад, на денце посуди, на електропобутові товари). Крім тексту, етикетка часто містить зображення або символи. З усіх носіїв маркування така етикетка найзмістовніша.

Кольєретки — різновид етикеток. Мають особливу форму, наклеюються на горлечко пляшок, в основному забезпечують естетичне оформлення. Найбільше їх застосовують - для пляшок з алкогольними, безалкогольними напоями і пивом разом з основною етикеткою, а самостійного значення не мають.

Вкладки - це різновид етикеток. Призначені для узагаль­нення коротких зведень про найменування товаровиробника. Іноді містять коротку характеристику споживчих властивос­тей товару, насамперед функціонального призначення. Тоді вкладка здобуває рекламне значення (прайс-лист, проспект); частіше застосовують у кондитерській і харчовій галузях.

Бирки і ярлики - носії маркування, які приклеюються, або прикладають чи підвішують до товару. Містять інформації менше, ніж малюнків. Бирки відрізняються від ярликів мен­шою інформативністю, вказують тільки фабричну марку або назву фірми-виготовлювача.

Ярлики, як правило, містять найменування товару фірми- виробника, його адресу, гатунок, ціну, дату випуску, а також ряд ідентифікуючих даних. Так, на ярликах, які підвішуються до одягу, вказуються артикул виробу, номер моделі, розмір, дату випуску. Ярлик може містити фірмовий і товарний зна­ки, інші необхідні умовні позначки.

Контрольні стрічки - це носії короткої дублюючої товар­ної інформації, виконаної на невеликій стрічці і призначеної для контролю або відновлення зведень про товар у випадку втрати етикетки чи бирки ярлика. Особливістю їх є перевага

на них цифрової або символічної інформації, мета якої - вка­зати артикул, номер моделі, розмір, гатунок, іноді - артикул тканини, експлуатаційні знаки тощо (це стосується в основ­ному одягу та взуття).

Клейма і штампи - це носії інформації, призначені для нанесення ідентифікуючих умовних позначок на товари, упа­ковку, етикетки з допомогою спеціальних пристосувань вста­новленої форми. Залежно від місця нанесення розрізняють клейма і штампи виробничі і торгові: за призначенням - ве­теринарні, товарознавчі, карантинні та ін.; за формою - овальні, прямокутні, квадратні, трикутні, ромбоподібні. Для ' м'яса і м'ясопродуктів, включаючи субпродукти, туші і туш­ки, жир-сирець, ветеринарне таврування обов'язкове.

Штампи наносять на денце металевих консервних банок і металеві кришки скляних банок, на упаковку з полімерних і комбінованих матеріалів для соків, напоїв, вина, молока та інших продуктів. На непродовольчих товарах штампи і клей­ма трапляються рідко, але, наприклад, на тканинах, на хазо- вих кінцях з вивороту, обов'язково ставлять клеймо. Крім то­го, ставлять клеймо на окремих комплектуючих деталях, аг­регатах складнопобутової техніки (двигуни автомобілів, хо­лодильні агрегати та ін.). Найбільш розповсюджений спосіб нанесення клейма чи штампа - незмивною фарбою. Електро- клеймо - на тушках птиці, великої рогатої худоби. Але може бути ще видавлювання, удавлення пластмасових цифр, літер на харчових продуктах; рельєфне маркування у вигляді вида­влених літер, цифр на металевій і скляній тарі.

Торгове маркування - це текст, умовні позначки чи ма­люнок, нанесені виробником на товарні касові чеки, упаковку і товар. Носіями торгового маркування є цінники, товарні і касові чеки. На відмінність від виробничого, торгове марку­вання наносять не на товар, а на зазначені носії чи експлуата­ційні документи..

Касові чеки і цінники обов'язкові при реалізації всіх това­рів у роздрібній, дрібнороздрібній торгівлі і громадському харчуванні. Товарні чеки застосовують при продажу непро­довольчих товарів разом з погашеним касовим чеком.