Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 Засоби товарної інфомації.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

6.4. Технічні документи

Технічні документи, що містять інформацію про товари, поділяють на 2 групи: товарно-супровідні (ТСД) та експлуа­таційні (ЕД).

ТСД призначені для виробників і продавців, тому відно­сяться до комерційної інформації і поділяються на такі види: кількісні, якісні, розрахункові і комплексні.

До кількісних ТСД відносяться виски забірні листи, спе­цифікації, акти про встановлену розбіжність у кількості това­рів, комерційні акти, акти добору зразків. •

Якісні ТСД поділяють на обов'язкові і необов'язкові . До перших відносять сертифікати відповідності за показниками безпеки для товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації, і якісні посвідчення, якщо в стандартах передбачена їхня на­явність.

Якісні посвідчення (ЯП) призначені для інформації про градації якості та ідентифікуючих партію даних. Перелік відомостей, які мають містити ЯП, встановлюється в ста­ндартах.

Заяви-декларації - документи, що підтверджують відпові­дність продукції стандартам під персональну відповідаль­ність виготовлювача.

Акти списання (АС) - це документи, призначені для пере­дачі, збереження й обліку інформації про недоброякісну про­дукцію. Крім працівників торгівлі, у їхньому складанні пови­нні брати участь представники органів санітарно- епідеміологічного нагляду.

Розрахункові ГСД-призначені для узгодження цін, оплати транспортних витрат та ін.

Комплексні ТСД - призначені для передачі і збереження інформації про кількісні, якісні і вартісні показники товарів. ТСД цього типу найбільш розповсюджені. До них відносять­ся: приходно -транспортна і товарно-транспортна накладна, залізнична накладна і т.д.

Експлуатаційні документи (ЕД) призначені для передачі і збереження інформації про Правила експлуатації складно- технічних товарів.

Питання для самоконтролю:

  1. Види і форми товарної інформації.

  2. Вимоги до товарної інформації.

  3. Засоби товарної інформації: маркування, його види й основні функції.

  4. Вимоги до маркування товарів.

  5. Носії виробничого маркування.

  6. Структура маркування.

  7. Класифікація товарних знаків.

  8. Знаки відповідності.

  9. Компонентні знаки.

  10. Експлуатаційні і маніпуляційні знаки.

  11. Попереджувальні знаки.

  12. Екологічні знаки.

  13. Перелічити усі види технічних документів, що містять ін­формацію про товари.