Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции WIndows 1-8.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.5 Mб
Скачать

5. Інструменти графічного редактора

Заливання

Заливка використовується для зафарбовування замкнутих областей основним кольором. Замкнутою є область, обмежена лініями без розривів. Для заливання замкнутої області потрібно розташувати покажчик заливання всередині неї і клацнути мишею.

Напис

Використовується для внесення в малюнок елементів тексту. Спочатку необхідно вибрати цей інструмент, потім у місці, де необхідно помістити текст, намалювати прямокутник необхідного розміру (перетягуючи по діагоналі покажчик миші). Потім клацнути усередині нього, щоб з’явився курсор, і набирати необхідний текст. Якщо потрібно, можна викликати діалогове вікно Шрифты і вибрати вид, розмір, стиль, колір та інші характеристики шрифту.

Крива

Використовується для малювання різних кривих. При цьому застосовується спосіб якоря і розтягування, що складається з таких кроків:

- вибрати інструмент Кривая, основний колір і ширину лінії;

- клацнути на полотні в місці, де повинен розташовуватися перший стовпчик якоря;

для малювання лінії перетягнути покажчик миші в потрібному напрямку, утримуючи кнопку натиснутою, потім відпустити кнопку в місці створення другого стовпчика якоря;

клацнути і зафіксувати натиснутою кнопку над (під) накресленою лінією, при цьому лінія вигнеться в напрямку покажчика;

переміщувати покажчик по полотну доти, поки не одержите потрібної форми криву, тоді кнопку відпустити;

якщо необхідно додати в криву вигин, треба клацнути над (під) лінією і знову перемістити покажчик по полотну доти, поки крива не стане потрібної форми, потім кнопку відпустити.

Для створення кривої лінії в формі краплі або крила:

клацнути на полотні для створення першого стовпчика;

клацнути в іншому місці для створення іншого стовпчика;

клацнути у третьому місці полотна, потім, утримуючи натиснутою кнопку миші, перемістити її покажчик, завдавши тим самим форму кривої;

як тільки об'єкт стане потрібної форми, відпустити кнопку миші.

6. Основні прийоми малювання

Малювання простих фігур

Клацніть у Панели инструментов на кнопці Прямоугольник.

Клацніть на Палитре лівою кнопкою миші на квадраті червоного кольору.

Для створення червоного прямокутника помістить покажчик у будь-яке місце полотна, клацніть і перетягніть покажчик по діагоналі в потрібному вам напрямку. Відпустіть кнопку миші.

Щоб малювати зафарбовані прямокутники, клацніть у панелі вибору на середній опції.

Для створення зафарбованого в жовтий колір прямокутника з червоними межами клацніть правою кнопкою на палітрі в квадраті жовтого кольору.

Намалюйте квадрат, для чого утримуйте натиснутою клавішу Shift під час клацання і перетягування покажчика миші. Цей квадрат буде зафарбований жовтим кольором.

Повторіть наведені вище дії з інструментом малювання Эллипс або Многоугольник. При використанні інструмента Многоугольник можна малювати будь-яку кількість сегментів лінії, але якщо хочете створити зафарбований об'єкт, треба спочатку з'єднати його початкову і кінцеву точки.

Виділіть фрагмент малюнка і перемістіть його в інше місце. Клацніть на кнопці Выделение і помістіть покажчик у лівий верхній кут того об'єкта, який ви збираєтеся переміщати, потім клацніть і перетягніть покажчик миші у правий нижній кут цього об'єкта. Це призведе до появи навколо вибраного об'єкта пунктирного прямокутника. Можливо, вам буде потрібно використати інструмент Выделение произвольной области для створення навколо об'єкта області виділення довільної форми.

Клацніть у будь-якому місці всередині пунктирного прямокутника і з натиснутою кнопкою миші перетягніть виділений фрагмент на його нове місце. Для того, щоб помістити фрагмент у даному місці, відпустіть кнопку миші.

Щоб створити копію виділеного фрагмента, насамперед виділіть фрагмент малюнка, потім натисніть клавішу Ctrl і, не відпускаючи її, клацніть і перетягніть фрагмент мишею.

Для стирання частини малюнка клацніть на кнопці Ластик.

Щоб замінити існуючий колір новим кольором, використовуючи Ластик, (не змінюючи при цьому інші кольори), клацніть лівою кнопкою на тому кольорі палітри, який треба замінити, потім клацніть правою кнопкою на тому кольорі палітри, на який ви хочете замінити визначений раніше колір.

Натисніть праву кнопку миші і перетягніть її покажчик на той колір на полотні, який повинен бути змінений. Інші кольори при цьому не зміняться.

Виправлення командою Отменить

Крім Ластика для внесення змін можна використовувати інший спосіб -команду Отменить в меню Правка. Ви можете вибрати цю команду після невдалої вставки об'єкта або внесення таких змін, як невдало виконане розтягування або перевертання об'єктів.

При виборі команди Отменить можуть бути скасовані тільки останні зміни.

Координати покажчика миші

Строка состояния в нижній частині вікна програми повідомляє про координати Х и У поточного положення покажчика миші на полотні.

За згодою розмір полотна - 640 на 480 пікселів (кольорових крапок -елементів, з яких складається малюнок).

Координати позиції покажчика миші можуть бути використані в таких випадках:

при створенні об'єктів точно заданого розміру;

при створенні кількох об'єктів однакового розміру;

при вирівнюванні об'єктів (таких як прямокутники і коло);

- при необхідності розташування об'єктів у заданому місці полотна з великою точністю.

Малювання квадратів (кіл)

Для малювання кіл (а не еліпсів), квадратів (а не прямокутників) при переміщенні покажчика миші утримуйте Shift натиснутою. Якщо при цьому вибрати інструмент для малювання лінії або багатокутника, то зміна напрямку переміщення покажчика миші від початкової точки буде здійснюватися дискретно зі збільшенням 45 градусів.

Зміна розмірів малюнка

Команда Масштаб дає можливість збільшити або зменшити малюнок у цілому або будь-яку його частину з тим, щоб можна було змінити будь-які окремі елементи малюнка (пікселі). Працюючи в режимі збільшення, можна змінювати (використовуючи мишу) кольори окремих пікселів і тим самим коригувати зображення. Для цього необхідно:

клацнути Масштаб з Набора инструментов;

у Панели выбора вибрати масштаб збільшення (можна збільшити в 2, 6 або 8 разів);

клацнути по області полотна, яку необхідно збільшити;

- відредагувати окремі пікселі (малювання пікселя основним кольором виконується лівим клацанням, малювання додатковим кольором - правим);

- повернутися в звичайний режим роботи (клацнути Масштаб і в Панели вибора встановити збільшення -1).

Керування робочою областю малювання.

Для установки максимального розміру полотна виберіть у меню Вид опцію Просмотреть рисунок. У цьому режимі малюнок займе весь екран, проте при цьому вносити зміни в малюнок не можна. Для повернення в звичайний режим клацніть у будь-якому місці картинки.

Зміна (установка) розмірів полотна

Для установки (зміни) розмірів полотна, одиниць виміру, типу використовуваної палітри, в меню Рисунок призначена опція Атрибуты. У відповідному діалоговому вікні є такі поля:

Ширина и Высота - у цих полях встановлюється ширина і висота полотна (в одиницях, зазначених у панелі Единицы);

Единицы - є можливість клацанням вибрати (встановити) Дюймы, См, Пиксели;

Палитра - можливий вибір Цветной або Черно-белой (з відтінками сірого) палітри.

Якщо треба зберегти результати роботи, застосуйте інструмент Выделение, виділіть частину малюнка, яку необхідно зберегти, потім у меню Правка виберіть Копировать для зберігання саме виділеного фрагмента.

Очищення полотна.

Для створення нового зображення або видалення непотрібного очистити полотно (робочу область) можна в такий спосіб: у меню Рисунок виконати опцію Очистить; у меню Файл виконати опцію Создать.

Вибрати один з інструментів виділення, обвести призначене до знищення зображення і виконати опцію Вырезать з меню Правка.

При створенні нового малюнка доцільно попередньо встановити фоновий колір полотна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]