Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции WIndows 1-8.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.5 Mб
Скачать

Лекція 5

Тема: Операціна система Windows. Проводник – внутрішній інструмент Windows для роботи з дисками, папками, файлами й іншими об’єктами комп'ютера

План лекції

  1. Запуск програми Проводник

  2. Використання лівої області Провідника

  3. Використання правої області проводника

  4. Настроювання вікна папки

  5. Вибір папки, файла, группи файлів чи папок. Визначення характеристики об’єкта

  6. Робота з об’єктами (створення, переміщення. Копіювання, знищення, відновлення)

Проводник є програмою, де графічно за допомогою значків і ліній позначається взаємне розташування компонентів файлової системи і деяких пристроїв на даному комп'ютері і його дисках.

    1. Запуск Проводника

Існує кілька способів запуску Проводника, у тому числі такі:

клацнути кнопку Пуск Главного меню і вибрати в підменю Программы команду Проводник;

клацнути правою кнопкою на значку Мой компьютер і вибрати в меню об'єкта команду Проводник;

клацнути правою кнопкою на значку папки або ярлика папки і з меню об'єкта виконати команду Проводник.

Провідник має головне меню з командами Файл, Правка, Вид, Сервис, ?, панель інструментів і рядок стану.

Вікно Проводника розділено на ліву і праву області. У лівій області відображається дерево каталогів локальних жорстких дисків і всі наявні в комп'ютері системні папки і пристрої. Права частина має вигляд аналогічний вікну папки і має ті ж функціональні можливості, структуру і склад команд головного меню, як і папка. Вона відображає інформацію про вміст папки в стовпчиках із заголовками Имя, Размер, Тип, Изменен (при відповідному настроюванні можлива наявність або відсутність кожного з цих елементів).

Ширина областей може бути змінена переміщенням у потрібну сторону їхнього роздільника. Ширину якогось стовпчика правої області змінюють так:

розташовують покажчик миші на лінії, що розділяє заголовки, і, коли покажчик прийме вид подвійної стрілки, пересувають (утримуючи клавішу миші натиснутою) лінію в потрібне місце.

2. Використання лівої області Проводника

Ліва область Проводника дозволяє переходити від папки до папки клацанням назви необхідної папки. Папка, відзначена таким чином, стає поточною, а інформація про неї (її характеристики) з'явиться в правій області.

Клацання на значку « + » або « - » зліва від назви папки відповідно розкриє або згорне відображення вмісту цієї папки в лівій області, не змінюючи вмісту правої області.

Подвійне клацання на назві папки робить її поточною, одночасно розкриває (згортає) список її об'єктів (тобто папок, що знаходяться в ній, і файлів) у лівій частині і виводить вміст папки.

Для переходу до потрібної папки можна також скористатися командою Перейти меню Сервис, що виводить діалогове вікно. У текстовому полі цього вікна потрібно ввести шлях і ім'я необхідної папки.

За допомогою Проводника можна перемістити об'єкти (файли і вкладені папки) з однієї папки в іншу в межах однієї області або по всьому екрану.

Переміщення файлів і вкладених папок

Для переміщення об'єкта необхідно виконати такі дії:

правою кнопкою миші перемістити назву об'єкта на назву папки, в яку вкладається (переміщується) об'єкт;

в меню об'єкта виконати команду Переместить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]