Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spetsialna_obrobka.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

Санитарная обробка людей

Санитарную обробку проводять попередження чи якомога більшої ослаблення поразки людей першу черга у тому випадку, коли ступінь зараженості поверхні тіла перевищує допустимі рівні. Санітарна обробка супроводжується, зазвичай, дезактивацией, дегазацией чи дезінфекцією одягу, взуття та коштів індивідуальної захисту.

В залежність від умов, характеру зараження і наявність відповідних коштів санітарна обробка людей буває часткова і повна

Частичная санітарна обработка

Частичная санітарна обробка носить зазвичай характер попередньої заходи перед більш ретельної повної санітарної обробкою, і його обов'язково проводять після виходу (виведення) людей з зараженого району.

При радіоактивному зараження часткова санітарна обробка залежить від обмывании незараженной водою рук, особи, шиї та інших відкритих ділянок тіла, соціальній та полосканні і промиванні ротовій порожнині і носа.

Перед тим як розпочати часткової санітарної обробці, спочатку виробляють часткову дезактивацію одягу, взуття та наявних індивідуальної захисту. І тому обережно знімають плащі, накидки, пальто чи іншу верхній одяг і очищають його від радіоактивної пилу витрушуванням, вибиванням і обметанием підручні засоби. Після цього протирають чи обмивають водою взуття.

После завершення часткової дезактивації одягу, взуття та захисних коштів знімають протигази, респіратори й інші застосовувані засоби захисту органів дихання. Лицьові частини й коробки протигазів старанно протирають і вкладають в попередньо очищені противогазовые сумки.

Далее розпочинають безпосередньому проведенню санітарної обробки відкритих ділянок тіла. Передусім якнайкраще миють чистої водою забруднені у процесі дезактивації руки, та був старанно вмиваються, промиваючи обличчя, шию, очі й вушні раковини. Для видалення радіоактивної пилу, що влучила у порожнину рота і носоглотки, промивають ніс водою і кілька разів прополіскують рот незараженной водою.

В разі її відсутності чи наявності небезпечної зараженості води часткову санітарну обробку слід провести з допомогою інших доступних коштів. Так, забруднені радіоактивними речовинами руки, обличчя і відкриті ділянки тіла обережно, без особливих зусиль обмахують і протирають носовою хусткою, чистої тканиною, травою, листям та інші підручними матеріалами.

При зараження отруйними речовинами часткова санітарна обробка залежить від дегазації ВВ, які потрапили на шкірні покрови, одяг, взуття та кошти захисту.

Общий порядок часткової санітарної обробітку грунту і часткової дегазації одягу майже відрізняється від цього порядку, який рекомендований у разі радіоактивного зараження. Часткову обробку в зараженому районі виконують, не знімаючи протигаза та інших засобів захисту. А після виходу з вогнища поразки спочатку дегазируют одяг, взуття та кошти індивідуальної захисту, потім знімають протигаз та друзі проводять часткову санітарну обробку.

Лучшим засобом проведення часткової санітарної обробки можна вважати індивідуальний противохимический пакет. Габарити і форма пакета зручні щодо його практичного застосування і носіння у задній кишені сумки протигаза.

Пакет призначений для дегазації ВВ на відкритих ділянках шкіри (особі, шиї, руках) і окремих частинах одягу (комірі, манжетах). З іншого боку, можлива окремими випадках дегазація лицьовій частині протигаза а також дрібніших деталей і предметів, які мають небезпека.

При користуванні індивідуальними протихімічними пакетами слід пам'ятати, що у першу першу чергу треба обробляти заражені ділянки шкірних покровів і після цього одяг і засоби захисту. Якщо ні індивідуальних протихімічних пакетів, часткову санітарну обробку та видалення отруйних речовин проводять всіма заходами з допомогою наявних підручних коштів.

Простейшие способи часткової санітарної обробітку грунту і дегазації у тому, спочатку відкриті ділянки шкіри одягу промивають водою чи протирають чистим піском, землею, снігом. Така обробка не забезпечує повної дегазації, але сприяє зниження ступеня поразки.

При зараження хвороботворними мікробами і токсинами часткову санітарну обробку наскільки можна мають проводити справжні відразу після встановлення факту зараження чи виходу з зараженого району.

Одежду, взуття та засоби захисту обметают віниками, травою, обмивають чи протирають вологій ганчірочками, водою, снігом. Далі рідиною з індивідуального противохимического пакета спочатку обробляють лицьову частина, й коробку протигаза, і потім протирають руки, обличчя і шию. Якщо пакета немає, часткову санітарну обробку робити незараженной водою, краще з милом і добавкою дезінфікуючих веществ.

Полная санітарна обработка

Полная санітарна обробка, як і часткова, залежить від видаленні радіоактивних і отруйних речовин чи бактеріальних коштів, та на відміну від неї мають характеру заключній заходи профілактики поразки покупців, безліч збереження їхньої працездатності. Її виконують ретельніше, у своїй обробляють як окремі заражені ділянки шкіри, а й усю поверхню тіла водою з милом і мочалкою.

Полную санітарну обробку в обов'язковому касаційному порядку мають проходити всі люди, які перебували на зараженої території.

Полная санітарна обробка людей проводиться, зазвичай, в попередньо обладнаних стаціонарних обмывочных пунктах, лазнях, душових павільйонах, санітарних пропускниках чи спеціально развертываемых цієї мети майданчиках з допомогою пересувних коштів.

При сприятливих літніх умовах повну санітарну обробку проводять на відкритих проточних водоймах чи річці.

Люди, які прийшли у зараженої одязі, і що потребують повної санітарної обробці, направляють у роздягальня, де знімають і передають свій одяг в спеціально обладнане приміщення для збору забрудненій одягу та підготовки її до знезараженню.

Далее все прибулі відбуваються у приміщення, де медичний персонал, оглядає уражених, допомагає їм у обробці слизових оболонок очей, носа і рота, а також надає нужденним необхідну медичної допомоги.

При вході у душове відділення в людей з'являється мило і мочалки з м'яких матеріалів чи ганчір'я. На кожного витрачається приблизно 40 р мила і 30-35 л води, підігрітої до 38-40оС.

Санитарная обробка триває трохи більше 30 хв (роздягання 5 хв, миття під душем 15 мін та одягання 10 хв). Після обмывания люди переходить до приміщення для вдягання, де піддаються повторному медичному огляду, а при радіоактивному зараження - дозиметрическому контролю.

Если у разі залишкова зараженість людей виявиться вище припустимою, їх повертають знову на душову, де вони проходять повторне обмивання.

В приміщенні для вдягання люди, минулі санітарну обробку, отримують свою знезаражену одяг, взуття, вдягаються і собі з стаціонарного обмывочного пункту, не зустрічаючись із потоком людей, які направляються пункт санітарної обробки. Там, коли складність і тривалість режимів знезараження одягу виключають можливість своєчасного повернення людям, які пройшли санітарну обробку, видають чисту нижню білизну, халати, пантофлі й інші предмети одягу з запасу стаціонарних обмывочных пунктів (обмінний фонд).

Санитарная обробка людей, заражених радіоактивними і отруйними речовинами чи бактеріальними коштами Німеччини та мають поранення, опіки, контузії та інші ушкодження, організується медичної службою громадянської оборони її формуваннях.

Список литературы

Для підготовки даної роботи було використані матеріали із російського сайту internet

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]