Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
struktura_uroku_liter.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
50.18 Кб
Скачать

Складові результативного уроку літератури

Мета нашого семінару – застерегти вчителів-словесників від найчастіших помилок, які трапляються під час планування та проведення уроку літератури, і разом з цим поглибити уявлення вчителів про планування сучасного уроку літератури.

Насамперед, вчителеві літератури треба зрозуміти, чим якісно відрізняється урок літератури від інших шкільних уроків. Так Г.Токмань наголошує, що урок повинен бути дуже емоційним: “На уроці має бути створена не просто робоча обстановка, не тільки увага до того, що відбувається, а й певний емоційний тон, настрій, суголосний емоційній домінанті твору, що вивчається. Це важке завдання, специфічне саме для уроку літератури. Учитель має сам перейнятися цією емоцією і поширити її на клас – за допомогою художнього слова, своїх коментарів до нього, завдяки майстерності педагога, знавця і актора”.

Отже, в практиці викладання літератури спостерігаються наступні методичні недоліки щодо проведення уроків:

  • калейдоскопічність подання матеріалу, зумовлена нерозумінням вчителем місця уроку в системі уроків за темою, що вивчається, а також в системі всіх уроків взагалі;

  • невміння в змісті уроку відділити головне від другорядного;

  • нераціональне поєднання прийомів та засобів навчання;

  • нечітка організація уроків літератури, що виявляється у відсутності зв’язку між уроками та темами, які вивчаються;

  • неекономне використання часу на уроці;

  • відсутність цілеспрямованого навчання прийомів роботи з підручником.

До недоліків уроків літератури також належить недостатня увага до образно-естетичної сторони твору, слова. Відсутність колективних переживань. Відсутність самостійних пошуків учнів.

Як можна уникнути вчителеві цих проблем? Чи взагалі існує алгоритм успішності, результативності уроку літератури?

Нашим семінаром ми спробуємо відповісти на ці два запитання. Петербурзький вчитель Євген Ільїн зазначає: «Основа основ роботи вчителя – старанна підготовка до уроку, чітко розписаний конспект уроку, його план. Без цього неможливе справжнє народження уроку».

Л.Мірошниченко пропонує такі етапи роботи вчителя-словесника:

1) аналіз навчальних програм

На цьому етапі вирішується головне – скільки уроків буде заплановано на вивчення певного твору. Буває, вчителю важко визначити цю кількість, коли твір великий за об’ємом, або коли вчитель вперше зустрічає твір і у нього немає досвіду.

2) розподіл навчального матеріалу за темою чи розділом;.

3) укладання календарно-тематичного планування;

4) визначення теми уроку;

5) формулювання освітньої, виховної, розвивальної мети уроку;

6) відбір змісту навчального матеріалу уроку;

7) розробка структури уроку, з’ясування його типу та відповідних методів та прийомів навчання;

8) добір дидактичних засобів уроку (підручники, посібники, відеофільми, комп’ютерні програми, репродукції картин, фонозаписи тощо);

9) продумування форми проведення уроку;

10) запис плану чи конспекту уроку.

Припустимо, що вчитель зробив відповідне календарно-тематичне планування і підійшов впритул до підготовки уроку літератури. Що перше? Це визначення теми.

Ось що пише у своїй «Методиці літератури у термінах і поняттях» Тетяна Чередник:

«Тема уроку – головна проблема уроку, розв’язання якої допоможе реалізувати мету уроку. Формулювання теми уроку, що пропонується учням, істотно відрізняється своїм завданням від тем програми. Тема уроку має бути оформлена художньо, оскільки з моменту її запису на дошці починається творче спілкування вчителя з учнями».

Важливо, щоб тема уроку була яскравою, такою, щоб спонукала б до роздумів. Так, замість стереотипного «Сьогодні ми розпочинаємо вивчення творчості Михайла Булгакова», вчитель може оголосити таку тему: «Похований наживо», що вже сама по собі привертає увагу. Тема повинна бути лаконічною, емоційною та має висловлювати сутність уроку.

«Майстер снів і казок» (про Г.К. Андерсена); «Палке кохання чи загибель душі?» (до роману Стендаля «Червоне і чорне»); «Єдиний спосіб об’єднати людей – наслати на них чуму» (до роману А.Камю «Чума»)

Зазвичай тема оголошується самим учителем на початку уроку. Але можна її повідомити у в середині, і наприкінці його.

Формулювання теми має стосуватися безпосередньо фактичного матеріалу уроку і не зводитися до сенсаційного звучання. Тому, підкреслимо, робота з темою – одна з навчальних ситуацій уроку і є зразком художнього стилю мовлення. Читаючи або слухаючи її формулювання, вдумуючись у значення кожного її слова, учні збагачуватимуть своє писемне й усне мовлення. Вони навчаться точно висловлювати власні думки, складати плани до письмових робіт, добирати заголовки до прочитаних розділів книжки, краще розуміти теми й шляхи їх розкриття під час написання творів”, - вважає Л.Ф. Мірошниченко.

Як визначити мету уроку? Л.Мірошниченко пропонує на етапі підготовки до уроку знайти відповіді на такі запитання:

1. Чого має навчити учнів цей урок?

2. Як допоможе навчальний матеріал уроку розвивати вміння та навички учнів?

3. Як вплине на погляди, переконання, почуття учнів, над чим примусить їх замислитись?

4. Яке значення цього уроку в загальному процесі освіти й виховання учнів?

Коли мета сформульована, звертаємо увагу, чи відповідає тема поставленій меті. Як реалізується поставлена мета на даному уроці?

Потребує уваги вчителя її правильне формулювання мети уроку. Неправильно сказати: “Ознайомити учнів із життям та творчістю Гі де Мопассана”, бо слово «ознайомити» має значення “назвати і представити когось комусь”. Краще це слово замінити більш влучними словами – пізнати, простежити, розкрити, показати, опанувати, осягнути, збагнути, вчити, підвести до розуміння. Наприклад: «Простежимо і спробуємо зрозуміти життєвий і творчий шлях Гі де Мопассана». Таке визначення мети дає можливість вчителеві звернутися не тільки до репродуктивного, а й до евристичного, пошукового методів роботи на уроці.

Початок уроку. Український методист Б. Степашин зауважує: «…на початку будь-якого уроку літератури бажаний сильний естетично-емоційний подразник. Це може бути ліричний вступ вчителя, ілюстрування рідкісної фотографії, показ старовинної книги, ознайомлення учнів з прототипом художнього образу, бувальщина або літературний анекдот».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]