Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spetsialna_obrobka.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

2. Технічні засоби спеціальної обробки

Технічні засоби, які використовують під час спеціального оброблення, мають своє особливе призначення. Вони відповідають вимогам зручності, простоти використання, небезпеки та швидкості спеціальної обробки.

2.1. Табельні засоби санобробки.

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8А) - табельний індивідуальний засіб медичного протихімічного захисту, призначений для оброблення ділянок шкіри людини та прилеглих ділянок обмундирування, заражених крапельно-рідкими ОР та їх аерозолями, а також лицевої частини протигазу і помітних плям ОР на обмундируванні.

Складається з посудини ємністю 200 мл, яка наповнена універсальним дегазатором, з пробкою, що нагвинчується, і чотирьох ватно-марлевих тампонів. ІПП-8 забезпечує обробку 1500-2000 см2 поверхні тіла. Вміст ІПП-8 упакований в поліетиленовий мішечок з інструкцією по застосуванню.

При попаданні ОР на шкіру обличчя (та інші відкриті ділянки тіла) необхідно заплющити очі, затримати дихання, рясно змочити тампон дегазуючим розчином, швидко обробити ним шкіру, видалити надлишок дегазатора з повік, потім одягнути протигаз. Тампоном, який просочений дегазатором, протерти шолом-маску протигазу, комірець, манжети рукавів.

Дегазуючий пакет силікагелевий (ДСП), що входить до складу комплекта ІДП-С, призначений для дегазації обмундирування, зараженого парами ОР типу зарин, зоман. ДПС складається з тканинного мішечка з дегазуючим порошком (85% силікагелю і 15% фенату натрію), що вставляється в поліетиленову упаковку для захисту від вологи. Вага порошку в пакеті 70г. При обробці обмундирування з пакета треба зняти поверхневу поліетиленову упаковку; легко стукаючи мішечком по обмундируванню та головному убору, посипати їх без пропусків, одночасно втираючи мішечком порошок в тканину. Особливу увагу треба звернути на обробку важкодоступних місць (пахви, під поясним ременем, лямкою та сумкою протигазу і т.ін.). Обробку спини проводять у порядку взаємодопомоги. У випадку дегазації вологого обмундирування треба спочатку все обмундирування опудрити, а потім втерти порошок в тканину.

Після обробки обмундирування необхідно старанно витрусити. На обробку одного комплекту обмундирування витрачається один пакет, при цьому концентрація парів (зарин, зоман) зменшується у 30-60 разів, що дозволяє зняти протигаз поза вогнищем на відкритому повітрі.

Комплект санітарної обробки особового складу (КСУ) призначений для повної обробки особового складу в теплу пору року і часткового санітарного оброблення в холодну пору року.

Комплект працює від автомобілів : ГАЗ-63,-68, ЗІЛ-164,-130,-157 і ін.

Комплект складається з теплообмінника, сифона, гумовотканинних рукавів, душових насадок, газовідвідного пристрою, намету, ЗІП і укладеного ящика.

Для підігріву води використовується теплова енергія вихлопних газів. Дія комплекту заснована на використанні тепла і кінетичної енергії вихлопних газів автомобілів.

Пропускна здатність комплекту 10-12 чол/год.

Дезинфекційно-душові установки. Дезинфекційно-душові автомобілі ДДА-2, ДДА-3, ДДА-66 та дезінфекційно-душовий причеп ДДП-2 призначені для миття людей та дезінфекції, дезінсекції обмундирування, спорядження, взуття в польових умовах. ДДА змонтовані на шасі автомобілів, ДДП - на причепі. Основним складовим обладнанням є паровий котел, 2 дезінфекційні камери (ДДП-одна), душові пристрої (ДДА-2, ДДА-3 - по 3 шт.; ДДА-66, ДДП-2 - 2 шт.). Пропускна здатність установок: за годину санітарне оброблення здійснюють 144 чол. влітку, 96 - взимку на ДДА-2, ДДА-3; 48+8 носилочних влітку, 36+6 - взимку на ДДА-66; 48 влітку, 36 взимку - на ДДП-2.

Комплект "СО" (санітарка обробка) призначений для проведення повного санітарного оброблення 500 поранених та хворих, які заражені ОР,РР,БР. "СО" є на оснащенні ОМедБ (ОМЗ) та шпиталів. Містить дезінфекційні засоби, лікарсько-медичні та санітарно-господарчі речі, які розташовують в пакувальних ящиках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]