Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индз для студентов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

61.Приватизація та її форми.

Роль роздержавлення і приватизації в процесі формування ринкової економіки. Необхідність, цілі, принципи роздержавлення та приватизації. Загальні риси та відмінності процесів роздержавлення та приватизації. Точки зору на сутність приватизації. Форми приватизації. Досвід країн світу, в т.ч. України, з приводу приватизації. Проблеми приватизації в Україні та можливості їх вирішення.

62. Ринкова трансформація економіки: теорія та досвід.

Економічні проблеми переходу до ринку. Моделі переходу до ринку. Основні напрямки реформування виробничих відносин та продуктивних сил. Досвід постсоціалістичних країн трансформації адміністративно – командної системи у ринкову. Трансформаційні процеси в Україні.

63. Світовий досвід роздержавлення та приватизації.

Перехід країн до ринку – закономірність розвитку. Роль процесів роздержавлення та приватизації в перехідний період до ринку. Точки зору на сутність процесів роздержавлення та приватизації. Причини приватизації у розвинутих країнах. Форми та напрямки роздержавлення та приватизації. Історія, досвід та тенденції приватизації у розвинутих країнах та у країнах, які переходять до ринку. Стан і особливості роздержавлення та приватизації в Україні.

64. Нові тенденції ринку робочої сили.

Ринок робочої сили, його місце серед інших ринкових відносин. Особливості ринку праці в індустріально – розвинутих країнах. Проблеми становлення ринку робочої сили в країнах з перехідною економікою. Тіньова економіка та зайнятість. Роль заробітної плати в розвитку ринку робочої сили. Аналіз ринку праці в Україні. Шляхи його вдосконалення.

65. Механізм переходу від спаду до підйому в країнах з перехідною економікою.

Економічний розвиток та економічні цикли. Причини циклічного розвитку економіки. Особливості кризи в країнах з перехідною економікою. Механізм виходу з трансформаційної кризи ( на прикладі України та інших постсоціалістичних країн). Пожвавлення та економічне зростання.

66. Актуальні проблеми глобалізації ( на прикладі розвинутих країн та країн що розвиваються).

Сутність, основні напрямки глобалізації. Економічні проблеми глобалізації. Особливості прояви та наслідки глобалізації для розвинутих країн та країн, що розвиваються. Необхідність та наслідки економічної глобалізації для України.

67. Науково – технічна революція та її вплив на розвиток факторів виробництва.

Загальні риси та особливості понять «науково-технічний прогрес» та «науково-технічна революція». Основні напрямки науково – технічної революції. Вплив науково – технічної революції на розвиток матеріально – речової частини факторів виробництва. Науково – технічна революція і людина: позитивні та негативні наслідки. Науково – технічна революція і глобалізація.

68. Міжнародна торгівля та сучасні тенденції її розвитку.

Теорії міжнародної торгівлі. Принцип порівняльних переваг. Міжнародний поділ праці та його сучасні реалії. Види міжнародної торгівлі. Особливості міжнародної торгівлі на сучасному етапі. Протекціонізм та політика вільної торгівлі.Митні та немитні засоби регулювання зовнішньої торгівлі. Участь Україні в міжнародній торгівлі.

69. Транснаціональні корпорації та тенденції їх розвитку.

Процес монополізації економіки. Поява міжнаціональних та транснаціональних корпорацій. Економічний поділ світу. Особливості сучасного етапу розвитку транснаціональних корпорацій (ТНК). Проблеми розвитку ТНК в Росії , Україні, інших країн світу.

70. Соціалістична економічна система та її еволюція.

Централізовано – планова економіка і соціалізм. Механізм функціонування соціалістичної адміністративно – командної економіки: директивне планування і централізоване управління планове ціноутворення. Соціальний захист населення. Суперечності одержавлення економічної системи та їх загострення в соціалістичних країнах у середині 80 –х років. Розпад світової системи соціалізму.

71. Господарський механізм та шляхи його удосконалення.

Сутність та елементи господарського механізму. Необхідність, сутність на напрямки державного регулювання суспільного відтворення. Необхідність та сутність фінансів. Фіскальна політика. Механізм грошово-кредитного регулювання. Механізм господарювання в Україні та основні напрямки його удосконалення.

72. Тіньовий сектор в економічному відтворенні.

Причини існування тіньового сектору в розвинутих країнах та країнах з транзитивною економікою. Основні види тіньової економічної діяльності, характерні для соціалістичного і сучасного етапу розвитку України. Масштаби і особливості тіньової економіки в Україні. Шляхи обмеження тіньового сектору.

73. Торговий капітал та проблеми його сучасного розвитку.

Торговий капітал і торговий прибуток. Витрати обігу. Види та форми сучасної торгівлі. Інфраструктура товарного ринку. Сучасні товарні біржі: сутність, види, операції. Товарні біржі в Україні та інших країнах світу.

74. Підприємство і підприємництво.

Підприємство як суб’єкт ринкової економіки. Форми і види підприємств. Сутність підприємництва і умови його існування. Види та функції підприємства. Роль підприємства і підприємництва в ринковій економіці. Проблеми розвитку підприємств і підприємництва в Україні.

75. Доходи населення та їх регулювання.

Доходи населення в умовах ринкової економіки. Роль заробітної плати. Форми та системи зарплати. Диференціація доходів населення. Межа бідності: абсолютна та відносна. Роль державного бюджету у регулюванні розподілу доходів. Прожитковий мінімум і соціальний захист населення. Проблеми регулювання доходів населення в Україні.

Завдання для практичної частини ІНДЗ

Потрібно вирішити десять задач (по варіантам). В рішенні треба надати алгоритм рішення, стандартний, або свій. Треба привести визначення тих понять та категорій, які використуються для рішення задач, привести формули.

Задача 1. На виробничі споруди витрачено 40 млн. грн., на обладнання - 50 млн.грн., на сировину і паливо - 10 млн.грн. Органічна побудова виробництва дорівнює 5:1. Оборот основного капіталу проходить за 10 років, оборотний капітал робить 2 оборота на рік. Розрахуйте авансований капітал і річні витрати виробництва.

Задача 2

Країна

Кількість годин на виробництво одиниці продукції

Соняшникова олія

Кукурудзяна олія

Україна

5

6

Білорусія

9

8

Яка з країн має абсолютну, а яка порівняльну перевагу у виробництві:

а) соняшникової олії

б) кукурудзяної олії?

Яка країна буде спеціалізуватися на експорті соняшникової олії, а яка - на експорті кукурудзяної олії? Відповідь поясніть

Задача 3. Капітал, що авансований - 300 тис.грн., з них 200 тис.грн. - на сировину і устаткування, 100 тис.грн. - на оплату праці. В ході його накопичення розміри капіталу збільшилися у 3 рази, органічна побудова зросла до 4:1. Як змінився попит на робочу силу?

Задача 4. У країні ціни виросли у середньому на 20%, обсяг продажу при цьому збільшився з 30 млрд. до 33 млрд. одиниць. Швидкість обертання грошей не змінилася. На скільки відсотків змінилася необхідна кількість грошей в обігу?

Задача 5. Авансований капітал – 200 тис. грн. Органічна побудова виробництва 4 :1. Норма додаткової вартості 300%. Визначте розмір капіталу через два роки, якщо на нагромадження капіталу йде 75% додаткової вартості, а через рік органічна побудова виробництва збільшилася у два рази.

Задача 6. Знов створена вартість 60 тис. грн. Норма додаткової вартості 200%. Вартість виробленої продукції 140 тис.грн. Визначте органічну побудову виробництва , необхідний і додатковий робочий час.

Задача 7.

Земельні ділянки Авансований Середня норма Врожай,

капітал,тис, грн. прибутку, % тон

1. Краща 300 10 15

2. Середня 300 10 10

3. Гірша 300 10 8

Треба визначити суму диференційної ренти. Який це вид ренти, які причини існування, хто її привласнює?

За якою ціною власники продадуть кожну з ділянок, якщо норма банківського проценту – 8%, а абсолютна рента- 20 тис.грн.?

Задача 8. Сума цін товарів, які знаходяться в обігу – 150 млрд.грн., угоди в кредит – 12 млрд.грн., термінові платежі - 20 млрд.грн., платежі, які взаємогасяться - 15 млрд.грн. Протягом року кожна грошова одиниця проходить 10 оборотів. В обігу знаходиться 25000 млрд.грн. Чи буде ліквідовано інфляційні процеси, якщо держава емісує нові паперові гроші і обміняє їх на старі за курсом 1 : 500?

Задача 9. Фермер може вирощувати на своїй ділянці землі в середньому 200 т цукру за рік Ціна щороку незмінна - 0, 8 гривень за 1 кг. Банківський процент стало тривається на рівні 15%. За яку ціну є сенс фермеру продати землю, якщо витрати на вирощування, збір і реалізацію цукру оцінюються в 92 тис. грн. на рік, а середній прибуток 12 тис.грн.?

Задача10. Для забезпечення нормального обігу товарів країні необхідно1200 млрд. грн. Як зміниться потреба у грошах, якою вона буде, якщо на 20% уповільниться швидкість обігу грошей, а обсяг вироблених товарів зросте з 250 млрд од. до 310 млрд.од. при незмінних цінах?

Задача 11. Фермер може вирощувати на своїй ділянці землі в середньому 150 т кукурудзи за рік. Ціна щороку незмінна - 0,7 гривні за 1кг. Банківський процент стало тривається на рівні 15%. За яку ціну є сенс фермеру продати землю, якщо витрати на вирощування, збір і реалізацію кукурудзи оцінюються в 80 тис. гривень на рік, а розмір середнього прибутку на рік 20 тис грн.?

Задача 12. За даними таблиці розрахуйте суспільно-необхідний час на вироблення одиниці товару, розмір прибутку за збитків, якщо припустити, що одна година суспільно – необхідного часу дорівнює 7 гривням

Групи товаровиробників

Обсяг виробництва (од)

Витрати часу на виробництво рдиниці продукції ( год.)

1

75

5

2

90

8

3

100

12

4

50

10

5

110

15

Задача 13. Середній рівень цін в країні 185 грн. Яким він буде, якщо в країні збільшиться грошова маса на 24%, швидкість обігу грошової одиниці уповільниться на 15%, а кількість товарів та послуг в країні збільшиться з 3600 млрд.од до 4000 млрд.од

Задача 14. Функція попиту має вигляд Д=36-5р, функція пропозиції: S= - 8 + 17р. Необхідно визначити:

а) ціну рівноваги

б)як зміниться попит та пропозиція, якщо ціна встановиться на рівні 4 грн.?

В) що буде на ринку, якщо ціна встановиться на рівні 1грн.?;

Задача 15. Ціна на товар А:

а) збільшилась з 1,5 до 2 ед.; обсяг попиту зменшився з 12000 до 8000 ед.;

б) ціна зменшилась с 1,2 до 1 ед., обсяг попиту збільшився з 16000 до 20000 ед.

Визначити треба а) и б) тип и коефіцієнт еластичності;

в) ціна збільшилася з 3 до 3,5 ед.; обсяг пропозицій зріс з 10000 до 15000 ед.

Визначте коефіцієнт эластичності пропозиції.

Задача 16. У таблиці наведена структура витрат споживача за два года. Ціни благ (товарів) неизмінні.

Блага

Витрати на покупку, грн.

1-й рік

2-й рік

А

20

25

Б

40

95

В

30

20

Г

10

60

Всего:

100

200

Визначте: а) еластичність попиту по доходу для кожного товару; б) категорію товару.

Задача 17

Країна

Кількість годин, необхідних для виробництва одиниці продукції

Соняшникова олія

Кукурудзяна олія

Україна

5

6

Польща

9

8

Яка з країн має абсолютну, а яка порівняльну перевагу у виробництві

а) соняшникової олії

б) кукурудзяної олії?

Яка країна буде спеціалізуватися на експорті соняшникової олії, а яка - на експорті кукурудзяної олії? Відповідь поясніть розрахунками.

Задача 18. Розрахуйте вартість одиниці товару, розмір прибутків або збитків, які отримують кожна група виробників, якщо припустити, що одна година суспільно – необхідного часу дорівнює 3 гривням. Витрати на виробництво однієї одиниці продукції першої групи виробників – 16 годин, другої – 20 годин, третьої – 15 годин. Загальний обсяг продукції, яку виробляє перша група виробників – 200 одиниць, друга група виробників виробляє -320 одиниць продукції, третя – 180. Як зміняться прибутки, якщо ціна на ринку збільшится на 20%

Задача 19

Авансований капітал на всіх ділянках – по 200 тис. грн. Середня норма прибутку – 15%. Треба визначити суму диференційної ренти з кожної з ділянок, вид ренти, причини її існування, хто її привласнює? За якою ціною власники продадуть кожну з ділянок, якщо норма банківського проценту – 10%, абсолютна рента- 40 тис.грн., а родючість кращої ділянки – 20т, середньої – 15 т, а найгіршої – 10т?

Задача 20. У таблиці надан обсяг попиту на морозиво при різних рівнях цін:

Ціна (Р) за порцію

(долл.)

Обсяг попиту

Тис. Порцій

Виторг

(тис. долл.)

Коєфіцієнти цінової еластичності попиту Ер

2,10

10

1,80

20

1,50

30

1,20

40

0,90

50

0,60

60

0,30

70

а) побудуйте криву попиту,

б) визначте витрати на морозиво при кожному значенні ціни; данні внесіть у таблицю;

в) розрахуйте коефіцієнти цінової еластичності попиту для всіх значень ціни; данні внесіть у таблицю;

г) побудуйте криву виторгу на морозиво, обозначив суму виторгу на вертикальній осі, а величину попиту – на горизонтальній;

д) при яких значеннях ціни попит є еластичним? Нееластичним?

Задача 21. Нище надана таблиця обсягу випуску продукції (Q) и валових витрат(ТС). Визначте постійні витрати (FC), змінні (VC), граничні (МС), середні валові (АТС), середні (AFC),середні змінні (AVC).

Q

TC

FC

VC

MC

ATC

AFC

AVC

0

80

1

120

2

140

3

160

4

190

5

240

6

350

Задача 22. Змінний капітал – 80 тис. грн.

Органічна побудова капиталу – 3 : 1

Норма додаткового продукту – 300%

Треба визначити величину вартості продукта, знов створену вартість, необхідний та додатковий робочий час

Задача 23

Заповніть пусті клітинки у таблиці

Q

TC

FC

VC

AFC

AVC

ATC

МC

100

200

11

200

7

300

6

Задача 24.

Країна

Кількість продукції в одиницю часу

Соняшникова олія

Кукурудзяна олія

Україна

16

12

Польща

18

14

Яка з країн має абсолютну, а яка порівняльну перевагу у виробництві

а) соняшникової олії

б) кукурудзяної олії?

Яка країна буде спеціалізуватися на експорті соняшникової олії, а яка - на експорті кукурудзяної олії? Відповідь поясніть розрахунками.

Задача 25. Авансований капітал на виробничі споруди і обладнання - 2 млн.грн., на сировину, паливо - 0, 4 млн.грн., на заробітну плату- 0.1 млн.грн.Час повного обороту основного капіталу - 10 років. Заробітна плата виплачується 2 рази на місяць, а сировину і паливо купують 1 раз на два місяці. Треба визначити суму авансованого капіталу і кількість його оборотів за рік.

Задача 26. Ціна товару складає 12 г золота, або 134грн. Продуктивність праці у промисловості, яка виробляє цей товар, збільшилася в три рази, а у золотодобувній галузі продуктивність збільшилася в 1,5 рази. Якою буде ціна товару? Поясніть.

Задача 27. Первісно авансований основний капітал – 60 тис. Грн., норма додаткового продукту – 300%, вартість витрачених предметів праці – 20 тис.грн. Загальна сума авансованого капіталу 110 тис. Грн. Визначте розмір капіталу наприкінці першого та другого років, якщо на розширення виробництва після першого року йде ¼ частина додаткової вартості. Якою є органічна побудова виробництва?

Задача 28. На виробничі споруди підприємець авансував 60 тис. Грн., на купівлю машин – 80 тис. Грн., на паливо – 10 тис. Грн., на обладнання – 70 тис. Грн., заробітну плату робітників з штучною оплатою – 15 тис. Грн., на сировину – 8 тис. Грн., на транспортні засоби – 11 тис. Грн., на напівфабрикати – 6 тис. Грн. , на допоміжні товари – 5 тис. Грн., заробітну плату з погодинною оплатою – 8 тис. Грн. Розрахуйте вартість основного та оборотного капіталу, постійного та змінного капіталу, органічну побудову капіталу. Що лежить в основі поділення капіталу на основний та оборотний, постійний та змінний?

Задача 29. Авансований капітал на виробничі споруди – 2 млн.грн., за сировину, паливо – 0,5 млн.грн., на робочу силу – 0,2 млн.грн. Час повного обороту основного капіталу – 10 років. Робоча сила купується два рази на місяць, а сировина – один раз на два місяця. Визначте суму авансованого капіталу і кільність його оборотів за рік

Задача 30. Підприємець обладнав 50 верстатів по 20 тис. Грн. Кожний. Строк їх роботи – 10 років. Через 8 років вони морально застаріли. Вартість подібних верстатів залишилася незмінною, а продуктивність праці зросла у 2 рази. Визначте суму збитків від морального зношування. Який це вид морального зношування?

Задача 31. Органічна побудова виробництва 9 :1, капітал повністю витрачається протягом року. Річні витрати виробництва 1200 грн., норма додаткового продукту – 200%. Розрахуйте розмір маси прибутку, якщо підприємець реалізує продукт а) по вартості;.б) на 60 грн. менше вартості; в) на 20 грн. Більше вартості. Коли прибуток співпадає та коли ні, з вартістю товарів?

Задача 32. Вартість товару 1100 грн., витрати виробництва – 800 грн., в тому числі перенесена вартість – 550 грн. Визначте норму прибутку та норму додаткового продукту. Що показують ці категорії? Визначте органічну побудову виробництва. Що вона показує?

Задача 33. Промисловий капітал 900 тис. Грн. Органічна побудова 3:1. Торговий капітал 200 тис. Грн. Норма додаткової вартості – 100%. Визначте розмір ціни, за якою промисловий підприємець продає продукт торговцю, та ціну, за якою торговець продає продукт кінцевому споживачу. Який розмір промислового та торгового прибутку. Що є джерелом торгового прибутку?

Задача 34. Промисловий капітал 350 тис. Грн. Торговий капітал 170 тис. Грн., в т.ч. 24 тис. Грн. чисті витрати. Додаткова вартість – 80 тис. . Визначте розмір промислового та торгового прибутку. Що є джерелом погашення чистих витрат. Чим відрізняються додаткові витрати від чистих витрат обігу?

Задача 35. Власний капітал банка – 20 тис. Грн. , залучений – 300 тис. Грн. Норма проценту за позикою 3, по кредиту 4. Витрати банка по виконанню кредитних операцій – 2 тис грн. Визначте чистий прибуток банка та нормиу банківського прибутку, якщо в позику віддано 240 тис. Грн. Яке джерело та механізм отримання банківського прибутку?

Задача 36. Номінальна вартість акції – 100 грн., облігації – 300 грн. Процент на облігацію – 15 %, дивіденди на якцію – 10 грн. Норма банківського проценту – 4. Визначте курс акції та облігації. У чому полягає різниця між акціями та облігаціяки, який порядок розрахування з акціонерами та власниками облігацій?

Задача 37. Реальний капітал, який вкладено у виробництво – 300 тис. Грн., річний прибуток – 15 тис. Грн. Норма банківського проценту - 6%. Було випущено 1500 акцій. Визначте курс акцій та розмір засновницького прибутку, якщо буде продано всі акції?

Задача 38. Робочий день 8 годин. Погодинна заробітна плата – 56 гривень. Якою буде розцінка за одиницю виробленої продукції , якщо норма виробки – 20 одиниць? Як пов’язані між собою погодинна та штучна зарплата? Яка форма заробітної плати більше дає можливості ховати підвищення експлуатації найманої праці?

Задача 39.Визначте альтернативну вартість пальто та свитерів по кожному варіанту, якщо відома крива виробничих можливостей.

Виробничі

можливості

А

Б

В

Г

Д

Е

Свит ери

15

14

12

9

5

0

Пальто

0

1

2

3

4

5

Задача 40. 2. Функція попиту має вигляд Q d=38-7р, функція пропозиціі: Qs= - 6 + 15р.

Треба визначити:

а) ціну рівноваги;

б) рівноважний обсяг;

в) що станеться (дефіцит або надлишок), якщо буде встановлено ціну на рівні 4 грн.? Розрахуйте його розмір

г) Що станеться ( дефіцит або надлишок), якщо встановиться ціна на рівні1 грн.? Розрахуйте його розмір.

Д) Яка різниця в наслідках для адміністративно – керуємої країни та ринкової?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]