Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индз для студентов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

51. Міжнародний валютний ринок та його інфраструктура.

Валюта. Національна, регіональна, світова валюта. Етапи розвитку світової валютної системи. Міжнародний валютний ринок. Інфраструктура валютного ринку. Роль Міжнародного Валютного Фонду (МВФ), Міжнародного банку реконструкції та розвитку, інших організацій в розвитку економіки країн. Україна та МВФ.

52. Міжнародна економічна інтеграція та Європейське співтовариство.

Розвиток міжнародного розподілу праці та інтернаціоналізація виробництва. Міжнародна економічна інтеграція, її сутність етапи розвитку. Напрямки економічної інтеграції. Приклади економічної інтеграції країн світу. Глобалізація світогосподарських відносин та участь України у світових інтеграційних процесах.

53. Світові ціни: особливості їх формування та руху.

Сутність світових цін та їх структура. Особливості дії закону вартості в міжнародній сфері. Особливості формування інтернаціональних суспільно-необхідних витрат та цін. Види світових цін та їх характеристика. Ціни біржової торгівлі, їх види та особливості формування. Зовнішньоторгівельні ціни та особливості їх формування в Україні. Демпінг та антидемпінгове законодавство в міжнародній торгівлі.

54. Світовий ринок та його сучасна структура.

Міжнародний розподіл праці і формування світового господарства. Світовий ринок та його структура. Сучасний світовий ринок товарів та послуг. Міжнародний ринок капіталів та тенденції його руху. Світовий ринок робочої сили та його закономірності. Місце України на світовому ринку.

55. Міжнародний ринок капіталів: проблеми сучасного розвитку.

Світовий ринок та його структура. Ринок капіталів: сутність, класифікації за різними ознаками. Економічні теорії міжнародного руху капіталів. Особливості та тенденції сучасного руху капіталів. Місце України на міжнародному ринку капіталів. Наслідки експорту та імпорту капіталу для економіки України.

56. Світова торгівля та її структура.

Світовий ринок: сутність, етапи становлення, структура. Міжнародний ринок товарів і послуг на світовому ринку. Теорії міжнародної торгівлі. Принцип абсолютних та відносних переваг у міжнародній торгівлі. Особливості міжнародної торгівлі на сучасному етапі розвитку країн. Місце, роль України у світовій торгівлі.

57. Економічні проблеми глобалізації.

Основи, сутність, протиріччя процесу глобалізації. Основні форми прояву процесу глобалізації. Соціально – економічні наслідки глобалізації. Вплив глобалізації на країни з перехідною економікою.

58. Моделі становлення ринкової економіки.

Необхідність переходу від адміністративно – командної до ринкової економіки. Сутність перехідного періоду. Моделі переходу до ринкової економіки: еволюційний, “шокової терапії”, жорсткого регулювання та їх реалізація в економіці різних країн. Проблеми ринкового реформування економіки України.

59. Проблеми розвитку країн з перехідною економікою.

Перехід до ринку – закономірність сучасного світового розвитку. Основні напрямки розвитку економіки країн у період переходу до ринку. Економіка сучасної України та шляхи її реформування.

60. Сутність та основні напрямки процесу роздержавлення.

Необхідність роздержавлення і приватизації у період переходу до ринкової економіки. Сутність роздержавлення, його цілі, напрямки. Досвід роздержавлення ті приватизації країн світу. Роздержавлення та приватизація в Україні: досягнення, проблеми та шляхи їх вирішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]