Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индз для студентов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

Використана література

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30. – С. 381 – 418.

2. Будкин В., Петренко Є. Зони високих технологій: світовий досвід і реалії України. // Економіка УкраЇни. – 2005. – № 10. – С. 68 – 74.

3. Дунаев Э.П. К вопросу о синтезе трудовой теории стоимости и теории предельной полезности // Вестник Московского Университета – Серия «Экономика». – 2002. – № 2. – С. 21 – 29

4. Політекономія: Підруч. /За ред. Ю.В.Ніколенка. – К.: ЦУЛ, 2003. – 411с.

5. Rodrik D. Tht New Global Eсonomy and Developing Countries: Making Openness Work. Washington, Overseas Development Council, 1999.

www. bank. gov. ua

Тематика індз.

1. Предмет і метод політічної економії.

Виробничі відносини, їх види. Економічні закони: сутність, механізм дії і використання. Система економічних законів. Предмет політичної економії. Що вивчає економічна теорія, мікроекономіка, макроекономіка, економікс. Місце політичної економії в системі конкретно-економічних наук. Функції політичної економії. Політекономія і економічна політика держави.

2. Основні напрямки сучасної політичної економії.

Виникнення політекономії як науки. Маржиналізм, марксизм, кейнсианство, інституціоналізм, неокласицизм, інші напрямки. Політична економія і економічна політика. Сучасні економічні теорії і розвиток економіки України.

3. Методи політичної економії.

Методи пізнання і економічний розвиток країн. Формальна логіка, як метод економічного дослідження. Аналіз, синтез, індукція, дедукція, порівняння, аналогія, гипотеза, інші. Основні закони формальної логіки.

Використання формально-логічних методів в політичної економії. Диалектика як метод політичної економії. Сходження від абстрактного до конкретного, єдність історичного і логічного. Економічні моделі та експерименти. Використання методів політекономії та вірогідність наукових досліджень і теоретичних узагальнень.

4. Економічні закони та їх використання.

Сутність економічних законів, їх об’єктивний характер. Економічні закони і закони природи: спільні риси та особливості. Система економічних законів. Механізм дії та використання економічних законів. Особливості діі економічних законів у транзитивній економіці.

5. Фактори виробництва в ринковій економіці.

Фактори виробництва та їх класифікації. Взаємодія і розвиток факторів виробництва в умовах науково-технічної революції. Стан і використання засобів виробництва, природних копалин, землі, трудових ресурсів, науки, інформації та ін. в Україні.

6. Місце і роль НТП і НТР в сучасній економіці.

Науково-технічний прогрес, науково – технічна революція, науково – технологічна революція: сутність, спільні риси, особливості. Етапи розвитку науково-технічної революції. Напрямки НТР. Роль НТР в розвитку сучасного виробництва. Стан і тенденції НТР в Україні. Шляхи формування науково – технологічної моделі зростання в Україні.

7. Власність в умовах переходу до ринку.

Власність як економічна категорія. Місце власності в системі виробничих відносин. Типи і форми власності. Закон України “Про власність”. Роздержавлення і приватизація, суть, етапи, роль в розвитку відносин власності в умовах переходу до ринку. Досвід України та інших країн в реформуванні відносин власності.

8. Форми господарювання в ринковій економіці.

Економічні проблеми переходу країни до ринку. Роздержавлення і приватизація, їх роль в формуванні багатоманітності форм власності. Форми господарювання на основі різних форм власності та умови забезпечення їх рівноправного співіснування. Види підприємств, їх переваги та недоліки відносно один до одного. Стан і розвиток різних форм господарювання в сучасній Україні.

9. Проблеми приватної власності в умовах переходу до ринку.

Приватна власність як економічна категорія. Переваги та недоліки приватної власності відносно державної та колективної власності. Підприємства, створені на основі приватної власності. Роль приватизації в формуванні приватної власності. Стан і тенденції розвитку приватної власності в Україні.

10. Державна власність в ринкових умовах.

Власність як економічна категорія. Типи і форми власності. Державна власність і можливості її деформації. Необхідність роздержавлення і приватизація (на прикладі України та інших країн). Переваги та недоліки державної власності. Тенденції розвитку державної власності в сучасній ринковій економіці.

11. Механізм і форми реалізації акціонерної власності.

Акціонерна власність та її місце в системі відносин власності: переваги та недоліки. Акціонерний капітал та акціонерні товариства. Види акціонерних товариств. Роль приватизації у формуванні акціонерної власності. Досвід України та інших країн світу в розвитку акціонерної власності.

12. Сучасні економічні системи суспільного розвитку.

Економічна система як економічна категорія. Класифікації економічних систем за різними ознаками. Організаційна структура економічної системи. Типи економічних систем, їх характеристика. Проблеми становлення нової економічної системи в Україні.

13. Внутрішні рушійні сили розвитку економічної системи.

Сутність економічної системи. Внутрішні рушійні сили розвитку економічної системи. Конкуренція, її види, цілі, методи, наслідки. Потреби, закон підвищення потреб. Інтереси, їх види, роль в розвитку економічної системи. Протиріччя, методи та шляхи їх вирішення. Внутрішні рушійні сили розвитку економіки України.

14. Ринок і проблеми його становлення в Україні.

Ринок як економічна категорія. Типи та види ринків. Суб’єкти та об’єкти ринку. Суб’єктивні та об’єктивні основи формування ринкових відносин. Інфраструктура ринку. Стан і тенденції розвитку ринкових відносин в Україні.

15. Встановлення цін в ринковій економіці.

Економічні погляди на сутність ціни. Фактори формування ринкової ціни. Попит, його роль в формуванні ціни. Витрати в процесі ціноутворення. Ціна рівноваги. Особливості ціноутворення в умовах ринку досконалої і недосконалої конкуренції. Державне регулювання цін. Проблеми ціноутворення в умовах переходу до ринку.

16. Інфраструктура ринку і проблеми її розвитку.

Інфраструктура. Ринок та його інфраструктура. Характеристика складових інфраструктури. Роль інфраструктури ринку в розвитку економіки. Стан і проблеми становлення інфраструктури ринку в Україні.

17. Товарне господарство: становлення і проблеми сучасного розвитку.

Натуральне господарство. Товарне господарство і умови його існування. Товар і його властивості. Види товарного господарства. Особливості сучасного розвитку товарного господарства. Проблеми переходу до ринку постсоціалістичних країн.

18. Походження грошей та їх сучасні види.

Історія виникнення грошей. Сутність грошей. Функції грошей. Види грошей. Закон грошового обігу. Інфляція. Сучасні гроші. Грошові агрегати.

19. Соціально – економічні проблеми інфляції.

Інфляція, її сутність, причини. Види та типи інфляції. Закон грошового обігу. Рівнення обміну Фішера. Соціально – економічні наслідки інфляції. Необхідність і напрямки антиінфляційної політики. Соціальні та економічні проблеми інфляції в Україні в 90-ті роки та на початку 21 століття.

20. Проблеми інфляції в Україні.

Інфляція: сутність, причини, види, соціально – економічні наслідки. Причини і особливості інфляції в Україні у 90-ті роки. Основні напрямки антиінфляційної політики в Україні. Досвід інших країн у боротьбі з інфляцією, доцільність та методи його застосування. Рух цін в економіці сучасної України.

21. Технологічний спосіб виробництва.

Зміст, структура технологічного способу виробництва. Проста кооперація, мануфактура, фабрика. Сучасна науково – технічна революція. Роль людини в умовах сучасної НТР. Взаємозв’язок технологічного способу виробництва з соціально – економічним.

22. Ефективність виробництва і шляхи її підвищення.

Ефективність виробництва. Критерії і показники економічної ефективності виробництва. Шляхи підвищення економічної ефективності виробництва. Економічна і соціальна ефективність, протиріччя між ними та шляхи їх вирішення. Проблеми підвищення ефективності в економіці сучасної України.

23. Економічна і соціальна ефективність виробництва.

Економічна ефективність виробництва: сутність і показники вимірювання. Соціальна ефективність, її показники. Протиріччя між економічною та соціальною ефективністю виробництва і можливі шляхи їх вирішення. Проблеми гармонізації економічної і соціальної ефективності в економіці сучасної України.

24. Ринок робочої сили в Україні і тенденції його розвитку.

Ринок робочої сили. Економічні теорії про причини безробіття. Сутність і види безробіття. Особливості безробіття на сучасному етапі розвитку економіки. Ринок робочої сили в Україні та його особливості.

25. Тенденції розвитку ринку праці в країнах світу.

Економічні теорії про причини існування безробіття. Сутність і види безробіття. Особливості безробіття в умовах сучасної НТР. Ринок робочої сили в індустріально розвинутих країнах світу та його закономірності. Особливості ринку праці у країнах з перехідною економікою.

26. Проблеми заробітної плати в країнах з перехідною економікою.

Сутність заробітної плати. Економічні теорії про заробітну плату. Форми та системи заробітної плати. Номінальна та реальна заробітна плата. Заробітна плата в країнах з перехідною економікою. Проблеми заробітной плати в Україні.

27. Сучасні форми і системи заробітної плати.

Економічні теорії про сутність заробітної плати. Форми та системи заробітної плати. Досвід розвинутих країн світу про форми та системи заробітної плати. Проблеми заробітної плати в сучасній Україні та можливі шляхи їх вирішення.

28. Рівень життя: стан і проблеми в Україні.

Рівень життя, сутність і показники виміру. Зв’язок цього показника з поняттями “добробут”, “якість життя”. Роль заробітної плати в підвищенні рівня життя. Система соціального захисту населення. Досвід розвинутих країн у підвищенні рівня життя населення. Рівень життя в Україні: стан і шляхи зростання.

29. Система соціального захисту населення в країнах з ринковою економікою.

Необхідність і сутність системи соціального захисту населення в країнах з перехідною економікою. Досвід розвинутих країн світу у розробці системи соціального захисту. Стан та проблеми соціального захисту населення в Україні. Пенсійна реформа. Соціальне страхування. Державна допомога малозабезпеченим в Україні.

30. Кругооборот і оборот капіталу в умовах НТР.

Кругооборот капіталу ті його три стадії. Оборот капіталу, час обороту капітала. Показники швидкості обороту капітала. Основні і оборотні фонди, їх структура і тенденції розвитку в економіці України. Вплив НТР на оборот капіталу.

31. Основні фонди підприємства: проблеми підвищення ефективності використання.

Основний капітал і основні фонди. Структура основних фондів. Основні фонди України. Показники ефективності використання основних фондів. Необхідність і шляхи підвищення ефективності використання основних фондів в умовах ринку.

32. Витрати виробництва та шляхи їх зменшення.

Економічні теорії про витрати виробництва. Зміст і класифікації витрат виробництва. Необхідність і шляхи зменшення витрат виробництва. Собівартість продукції, сучасні особливості її структури в Україні.

33. Теоретичні і практичні проблеми прибутку в ринковій економіці.

Економічні теорії прибутку. Види і показники прибутку.Прибуток як ціль і як показник ефективності виробництва. Шляхи збільшення прибутку. Проблеми прибуткових та збуткових підприємств в економіці сучасної України.

34. Банківська система України і шляхи її розвитку.

Банки, їх походження, сутність, функції, операції. Банківськи системи України та інших країн. Стан розвитку банківської системи України. Проблеми банківської системи та шляхи їх вирішення.

35. Ринок капіталу та його інфраструктура.

Ринок капіталу, його складові. Позичковий капітал, його джерела. Позичковий процент, фактори, що на нього впливають. Кредит та його форми. Ринок цінних паперів. Інфраструктура ринку капіталу. Фондова фіржа: сутність, види, функції, операції. Стан і перспективи ринку капіталу в Україні.

36. Сучасні фондові біржі в ринковій економіці.

Походження і сутність фондових бірж. Роль і місце фондових бірж в розвитку ринкових відносин. Види, функції та операції, які виконують фондові біржі. Фондові біржі світу. Фондові біржі України: проблеми становлення і розвитку.

37. Кредитні відносини в сучасній економіці.

Кредит як форма руху позичкового капіталу. Роль кредиту в розвитку економіки. Форми кредиту, принципи кредитування. Банки, їх сутність, види, функції, операції. Кредит в перехідній економіці. Стан розвитку кредитних відносин в Україні і інших країнах, тенденції і особливості сучасного розвитку.

38. Проблеми монополізації у сучасному світі.

Монополії, їх сутність, причини виникнення. Види і форми монополій. Найкрупніші монополії світу та України. Переваги та негативні сторони монополій. Необхідність, зміст і напрямки антимонопольного регулювання економіки в країнах світу, в т.ч. в Україні.

39. Аграрні відносини в сучасній Україні.

Аграрні відносини. Особливості процесу відтворення у сільському господарстві. Рента, її види. Реформування аграрних відносин в процесі переходу до ринку. Стан розвитку сільського господарства в Україні. Проблеми, які існують в сфері аграрних відносин та можливі шляхи їх вирішення. Досвід інших постсоціалістичних країн в реформуванні аграрних відносин.

40. Агропромисловий комплекс і проблеми його розвитку.

Особливості процесу відтворення у сільському господарстві. Агропромисловий комплекс, його зміст і структура. Характеристика складових АПК на прикладі України. Аналіз стану і шляхи вирішення проблем розвитку АПК в Україні. Досвід інших країх в розвитку АПК.

41. Рента та проблеми реформування аграрних відносин в умовах переходу до ринку.

Відтворення у сільському господарстві та його особливості. Аграрні відносини. Орендна плата і рента. Дифференційна, абсолютна та монопольна рента. Аграрні відносини в Україні та шляхи їх реформування в перехідній економіці. Земельний Кадастр і проблеми формування ринку земельнихї участків в Україні.

42. Товарні біржі та їх роль у розвитку ринкових відносин.

Інфраструктура ринку і місце в неї товарних бірж. Походження, види товарних бірж. Функції та операції, які виконують товарні біржі. Досвід країн світу в розвитку товарних бірж. Найкрупніші товарні біржі. Товарні біржі в Україні: стан і проблеми розвитку. Роль товарних бірж у ринковій економіці.

43. Циклічність світового економічного розвитку на сучасному етапі.

Циклічність розвитку: теорії, які пояснюють причини циклічності. Промисловий цикл та його фази. Особливості циклів наприкінці 20-го – на початку 21-го століття. Аналіз стану розвитку країн світу на початку 21-го століття.

44. Економічне зростання та його типи.

Сутність економічного зростання. Показники економічного зростання. Теорії економічного зростання. Типи економічного зростання. Можливості та проблеми екстенсивного та інтенсивного розвитку економіки України.

45. Теорії хвиль у розвитку економіки.

Причини циклічного розвитку економіки. Теорія довгих хвиль Кондрат’єва. Теорія середніх хвиль Жуглара. Теорія короткочасних хвиль Кітчина. Особливості розвитку країн світу, в т.ч. України, на початку 21-го століття.

46. Сучасне відтворення та його типи.

Сутність суспільного відтворення. Просте та розширене відтворення. Джерела розширеного відтворення. Екстенсивне і інтенсивне розширене відтворення. Економічне зростання. Нова якість економічного зростання. Умови відтворення і реалізації при простому та розширеному відтворенні. Проблеми та тенденції суспільного відтворення у сучасній Україні.

47. Економічна політика держави в період ринкових перетворень.

Роль держави в ринковій економіці. Економічна політика та її напрямки. Роль політичної економії в формуванні економічної політики. Методи та інструменти державного регулювання економіки. Використання важелів регулювання економіки у сучасній Україні.

48. Державне регулювання країн з перехідною економікою.

Економічні функції держави. Прямі та посередні методи регулювання економіки. Інструменти державного регулювання економіки: грошові, кредитні, фіскальні, регулювання цін та доходів, інші. Особливості державного регулювання економіки країн у перехідний період. Державне регулювання економіки України.

49. Світова валютна система та етапи її розвитку.

Суть поняття “валютна система”. Національна, регіональна, світова валютні системи, їх складові. Етапи розвитку світової валютної системи. Особливості сучасного етапу світової валютної системи. Валютний курс. Конвертованість валюти. Проблеми забезпечення стійкості валюти в Україні.

50. Міжнародні валютно – фінансові відносини.

Світова та національна валютні системи. Поняття конвертованості валют, її роль у ефективном функціонуванні економіки. Валютний курс та фактори, що на нього впливають. Міжнародні валютно – фінансові організації та їх роль у сучасному розвитку країн. Валютні відносини в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]