Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магистер КОНЦЕПЦИЯ ДИЗАЙНУ .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

Розвиток практики дизайну

Пріоритетними напрямками розвитку практичної дизайнерської діяльності є підвищення рівня споживчих властивостей та забезпечення конкурентоспроможності товарної продукції і послуг. За існуючоїнизької споживчої якості вітчизняної продукції кардинальних змін на краще на внутрішньому ринку та у товарній структурі і географії експорту очікувати марно. Виправлення ситуації в інтенсивному відродженні промислового дизайну, який є важливою ланкою у перетворенні наукових знань і технічних розробок в нові вироби, товари, послуги. Методами дизайну науково-технічні програми розробки повинні доводитися до рівня високоякісної товарної продукції і послуг, призначених конкретним споживачам. Тобто, дизайн і ергономіка повинні сприяти вирішенню проблем ефективної реалізації науково-технічних розробок, створенню умов для корінних змін структури зовнішньоторговельного обороту.

В світовому і вітчизняному дизайні накопичено багато наробок із створення конкурентоспроможної наукомісткої продукції, базованої на технологіях подвійного призначення. Дизайн та ергономіка здатні і повинні запропонувати ефективні форми конверсійної діяльності, що передбачають використання науково-технічного і технологічного потенціалу оборонної промисловості, застосувати сучасні дизайнерські та ергономічні методи і засоби для якісного та оперативного освоєння нових технологій, створення сучаснихконкурентоспроможних виробів.

Досвід останніх років засвідчив необхідність застосування дизайну у розвитку малого підприємництва. Головні стимули здійснення таких заходів в ініціативі, мобільності, швидкій реакції на потреби населення в підприємницькій діяльності. Включення дизайну в сферу малого бізнесу дозволить знайти і заповнити вільні товарні ніші, оперативно і без втрат перетворити наявні задуми та ефективні технологічні вирішення в добротну, привабливу, доступну за ціною товарну продукцію.

Органічним та ефективним є використання дизайну у створенні зразків матеріальної культури, формуванні предметного середовища для повсякденного життя і діяльності людини. Дизайн із його соціокультурною спрямованістю, художньо-образним мисленням є тією формою науково-практичної діяльності, за допомогою якої доцільні розроблення та реалізація таких соціально значимих програм,як культурно-виховна, програма розвитку творчого потенціалу молоді, програма вирішення проблем соціальної адаптації та облаштованості життя інвалідів і людей похилого віку тощо.

Одним з важливіших заходів розвитку практики національного дизайну та його інтеграції в дизайнерський простір країн-членів ЄС є створення комп'ютерної дизайн-ергономічної мережі. Основне її завдання забезпечення професійної діяльності дизайнерів, надання послуг в галузі дизайн-ергономічної інформації всім користувачам, які враховують в своїй діяльності людський чинник, що дозволить дизайнерам та ергономістам підвищити ефективність своєї діяльності за рахунок професійного спілкування, своєчасного отримання нових даних і рекомендацій.

Важливе питання підвищення якості дизайнерської практики утворення міжгалузевого дизайн- ергономічного центру з еталонів кольорів та декоративно-захисних покриттів з метою удосконалення декоративно-захисних покриттів, оздоблювальних матеріалів, кольорових полімерних матеріалів, створення атласів, стандартних шкал кольорів, каталогів з еталонними зразками кольору, що відповідають вимогам дизайну та ергономіки.

Важливе місце в розвитку практики дизайну повинні зайняти міжнародні заходи (проблемні семінари, конференції, круглі столи науково-проектної спрямованості).