Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магистер КОНЦЕПЦИЯ ДИЗАЙНУ .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

Розвиток теорії і методики дизайну

Головними чинниками, що обумовлюють формування сучасної теорії та методики дизайну є проблеми гуманізації середовища життєдіяльності людини в умовах розвитку економіки України.

Важливішим методологічним аспектом розвитку та використання дизайну є розуміння проблеми необхідності виходу людини з-під влади штучного техносвіту, який має здійснюватися за рахунок гуманізації взаємодії людини і техніки. При цьому, значно розширюється коло проблем екологічного дизайну. Процеси виробництва, розподілу та споживання товарів, утилізація відходів осмислюються як система зв'язків, на яку дизайнер безпосередньо впливає своїми рішеннями. Отже, критерії охорони навколишнього середовища, економії невідновлюваних природних ресурсів, екологічно нешкідливих технологій та екологічності самих виробів розглядаються як найважливіші методологічні складові. Питання про співвідношення користі та шкоди від виробництва продукту для системи вцілому повинні бути основними професійними орієнтирами в роботі дизайнера.

Вже доведена продуктивність дизайнерського підходу до вирішення комплексних проблем обумовлює необхідність розвитку такої форми дизайн-діяльності як соціальний дизайн (соціодизайн). Методологія еко і соціодизайну повинна бути направлена як на вирішення конкретних екологічних та соціальних проблем, так і на структурування і оптимізацію видів діяльності, які пов'язані із запобіганням або ліквідацією техногенних чи екологічних катастроф.

Потребують термінового методичного розроблення дизайнерські аспекти організації та реалізації виставково-ярмаркової діяльності. Метою цих робіт має бути досягнення політичної та економічної ефективності виставково-ярмаркової діяльності, розширення співробітництва на міжнародному та міжгалузевому рівнях, підвищення конкурентоспроможності продукції українських підприємств.

Важлива проблема розробки методичних питань дизайнерського проектування таро-пакувальних засобів продукції, обумовлена наявністю жорсткої міжнародної конкуренції, розумінням значення тари і паковання як візитної картки виробу, розв'язанням проблеми транспортування і складування товару. Дизайнерські та ергономічні вимоги до тари і паковання повинні стати науково-методичною основою формування нормативної бази із створення цієї продукції.

Важливі завдання розвитку теорії і методики дизайну пов'язані з питаннями формування асортиментної політики в промисловому комплексі. З точки зору дизайну асортиментна політика повинна забезпечити баланс інтересів усіх учасників системи виробництва та споживання продукції з врахуванням того, що усі вони є суб'єктами діяльності промислово-економічного комплексу, з одного боку, та учасниками соціально-культурних процесів, що відбуваються в суспільстві, з іншого. Розробка теоретичних проблем асортиментної політики з використанням методології дизайну дозволить значно підвищити ефективність виробництва в промисловому комплексі на рівні держави, регіону, галузі і кожного підприємства.

Вкрай актуальна розробка методичних проблем колористики та декоративно-захисних покриттів. В Україні досі не створено системи колористичного та кольорографічного забезпечення виготовлення промислових виробів, відсутні служби, що відповідають за асортимент, стандартні зразки кольорів декоративно-захисних покриттів, дослідження з кольорографії.

Важливе місце в розвитку сучасної теорії дизайну повинна зайняти проблема методичного розроблення та впровадження дизайнерського підходу до бізнесової діяльності, що передбачає активну соціально-культурну і економічну позицію дизайнера на всіх етапах створення продукції до перетворення її в товар. Ця форма дизайну є ефективною в умовах становлення ринкових відносин і має бути широко впроваджена в Україні.