Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
роб_прогр_ЕПА_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Витяг з варіативної частини опп (додаток б)

за напрямом 6.050202 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» (для спеціальності 7.05020203 «Автоматика та автоматизація на транспорті»)

Таблиця – система змістових модулів

Дисципліна «Електронні пристрої автоматики»

Зміст уміння, що забезпечується

Назва змістового модуля

Уміти, працюючи особисто або у складі групи, використовуючи існуючу номенклатуру мікроконтролерів з урахуванням їх основних характеристик та можливостей, за допомогою довідкової літератури вибирати структуру та склад МПС керування і контролю.

Архітектура мікроконтролерів (МСS‑51 та PIC16).

Організація пам’яті, побудова та режими роботи основних вузлів в мікроконтролерах.

Уміти, працюючи особисто або у складі групи, використовуючи нормативно-технічну документацію, за допомогою довідкової літератури проектувати необхідні технічні засоби для реалізації МПС керування і контролю та розробляти системні інтерфейси для зв’язку мікроконтролерів із датчиками, запам’ятовуючими пристроями, пристроями вводу-виводу та виконавчими механізмами.

Синхронізація, ініціалізація та режими зниженого енергоспоживання в мікроконтролерах.

Підключення зовнішніх пристроїв, датчиків та індикаторів до мікроконтролерів.

Уміти, працюючи особисто або у складі групи, використовуючи нормативно-технічну документацію, за допомогою комп’ютерної техніки розробляти програмне забезпечення для МПС керування і контролю.

Асемблер та мова Сі для програмування мікроконтролерів.

Реалізація часових функцій.

Уміти, працюючи особисто або у складі групи, використовуючи нормативну та довідкову документацію, за допомогою апаратних та програмних інструментальних засобів аналізувати існуючі МПС керування і контролю з метою їх перепрограмування та застосування в нових задачах контролю та управління.

Обробка аналогових сигналів за допомогою мікроконтролеру.

Методика розробки програмного забезпечення для систем керування та контролю на мікроконтролерах.

Передмова

Робоча програма навчальної дисципліни складена у вигляді системи змістовних модулів (всього два змістовних модуля обсягом 6,5 кредитів ECTS, по одному модулю на половину семестру), що відповідає навчальному плану напряму підготовки бакалавра за 2009 рік.

Робоча програма навчальної дисципліни адаптована до змісту сучасних підручників з електронних пристроїв автоматики та цифрових систем керування, а також існуючого на кафедрі навчально-методичного забезпечення курсу.

1. Мета та завдання дисципліни

1.1. Мета вивчення дисципліни

Метою вивчення дисципліни є знання сучасної елементної бази електронних пристроїв автоматики, телемеханіки та зв’язку, архітектури та принципів роботи цифрових систем керування та контролю, засвоєння навиків програмування мікроконтролерів, вміння експлуатувати та обслуговувати електронні пристрої автоматики на базі сучасних мікроконтролерів та стандартних наборів інтегральних мікросхем і мікропроцесорних комплектів.

При побудові сучасних систем та пристроїв залізничної автоматики, телемеханіки та зв’язку використовується елементи мікропроцесорної та обчислювальної техніки, де базовим елементом являється мікропроцесор або мікроконтролер. На сьогоднішній час практично кожний сучасний електронний пристрій автоматики має вбудований мікроконтролер або мікропроцесорний комплект. Тому сучасний спеціаліст по автоматизації та комп’ютерно-інтегрованим технологіям повинен знати та вміти використовувати сучасні електронні пристрої: мікропроцесори, мікроконтролери та інтегральні мікросхеми.

Дисципліна «Електронні пристрої автоматики» являється важною дисципліною для професіональної підготовки бакалавра за напрямом 6.050202 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», так як його практична діяльність пов’язана з проектуванням та обслуговуванням систем керування рухом поїздів на базі цифрових систем керування та контролю.