Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС №8.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
91.65 Кб
Скачать

2. Економіко-географічна характеристика Аргентини.

Аргентинська Республіка — держава в Південній Америці, що займає південно-східну частину материка, східну частину о. Вогняна Земля і ряд островів у південній Атлантиці. Межує на півдні і заході з Чилі, на північному заході з Болівією, на сході з Парагваєм, Бразилією, Уругваєм і омивається Атлантичним океаном. Площа 2 780 092 км². За переписом 2010 року населення Аргентини складає 40 091 359 осіб[. Столиця — Буенос-Айрес. Офіційна мова — іспанська. Грошова одиниця — аргентинський песо.

Назва Аргентина походить від лат. «argentum» (срібло). У часи колонізації сучасної території Аргентини ходили чутки (за деякими версіями для привернення більшої кількості переселенців), що ці землі дуже багаті на срібло, завдяки чому найбільша річка регіону отримала назву Ріо-де-ла-Плата (в перекладі — Срібна річка). Земля вниз за течією річки стала відома як Аргентина, тобто Срібна, хоча значних покладів срібла там так і не знайшли. Вперше назва території як Terra Argentea була вжита на португальських мапах 1554 року. Власне назва Аргентина була вперше вжита в однойменній поемі Мартіна дель Барко Сентенери і стосувалася території Лаплатської низовини, а також сучасних Перу, Тукуману і Бразилії

ЕГП. Аргентина займає фактично всю південно-східну частину Південної Америки. Протяжність Аргентини з Півночі на Південь складає близько 3800 км і близько 1400 км із заходу на схід. Площа — близько 2 780 400 км². Аргентина відрізняється великою різноманітністю ландшафту; на півночі великі простори займає рівнина Гран-Чако, покрита тропічною саваною; до неї примикають сухі субтропічні степи Пампи, на півдні розташоване Патагонське плоскогір'я з суворим кліматом. На півдні і заході Аргентина граничить з Чилі, на півночі — з Болівією і Парагваєм, на північному сході і сході — з Бразилією і Уругваєм. Південно-східну межу Аргентини окреслює Атлантичний океан, а її кордон з Чилі на заході і південному заході визначається Андами.

ПРП.

В Аргентині є родовища нафти, газу, руд урану, міді, свинцю, цинку, берилію та ін.

Населення.

Населення Аргентини значною мірою сформувалось під впливом імміграції з Іспанії та Італії

Корінне населення

До початку 16 століття країну населяли американські індіанці. На північному заході жили діагіти та кечуа. Вони були осілими, займались різними ремеслами, будували мости та дороги, знали іригацію. На північному сході жили гуарані, які займались землеробством. На сході, у Пампі, проживали кочові народи гарруа та керанді (інші назви: хет та пуельче). Патагонію населяли племена арауканів, теуельче та алакалуфів. Вони займались торгівлею шкірами та тканиною. На архіпелазі Вогняна Земля жили она та ямана, які були мисливцями та риболовами.

Сучасна Аргентина — індустріально-аграрна країна. Основні галузі економіки: харчова, автомобільна, текстильна, хімічна та нафтохімічна, металургійна.

Промисловість

Аргентина має значні поклади нафти, головним чином у затоці Сан-Хорхе. Продукція нафтохімічної промисловості складає 20% експорту країни. Також добуваються мідь (3% експорту), золото, срібло, цинк, марганець, уран і сірка. Експорт аргентинських мінералів на 2006 рік склав 2,65 млрд.

Енергетика

Згідно з даними 2005 року, Аргентина щороку виробляє близько 101 176 гігават на годину електричної енергії, зокрема[14]:

гідроелектростанції дають 34 041 гігават на годину

термальні електростанції дають 56 385 гігават на годину

атомні електростанції дають 6 873 гігават на годину

Видобуток нафти щорічно складає 38,323 млн. м³, а природного газу — 48,738 млрд. М