Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС №5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
75.26 Кб
Скачать

Самостійна робота 5

Тема: Загальна економіко-географічна характеристика країн

Північної Європи.

Мета: Надбання навичок і умінь працювати з підручником та довідковою літературою.

В результаті самостійної роботи №5 студент повинен:

Знати : про спеціалізацію країн Північної Європи, на основі ЕГП, природних умов та природних ресурсів. Значення цих країн в системі світового господарства.

Вміти: характеризувати економіку країни; пояснювати зв’язки економіко-географічних компонентів країни ; робити висновок про роль та потенціал країни в міжнародному поділі праці ;аналізувати та оцінювати: наслідки власної діяльності в оточуючому середовищі. Формувати економіко-географічні знання на основі вміння використовувати різні джерела знань.

Форми контролю викладачем:

1)Фронтальна перевірка конспектів;

2)Усне опитування перед новою темою;

3)Самостійна перевірочна робота

4)Демонстрація та захист презентацій (доповідей )

Завдання: підготувати презентації з доповіддю або реферати (робота в групах)

Теми для презентацій (рефератів )

1.Економіко-географічна характеристика Норвегії.

2. Економіко-географічна характеристика Швеції

3. Економіко-географічна характеристика Ісландії

4. Економіко-географічна характеристика Данії

5. Економіко-географічна характеристика Фінляндії.

Список рекомендованих джерел:

1. Економічна i соціальна географія світу (Б.П.Яценко).

2. Соціально-економічна географія світу (під ред.С.Кузика)

3. Економічна i соціальна географія світу (під ред.Є.П.Качана).

4. Економічна і соціальна географія світу” В.Ю.Пестушко ,Г.Ш.Уварова : Ґенеза 2010

Матеріали для виконання самостійної роботи

1.Економіко-географічна характеристика Норвегії.

Загальна характеристика

площа – 324 тис. км кв.

Населення – 4,3 млн. чоловік.

Столиця – Осло.

Державний устрій – конституційна монархія.

Володіннями Норвегії є архіпелаг Шпіцберген і острів Ян-Майєн.

Норвегія – високорозвинена індустріальна країна. Основні галузі економіки: нафтова і газова, харчова, кораблебудування, паперова, металургійна, хімічна, текстильна та легка промисловість, гірнича, рибна. Осн. види тр-ту – автомобільний, залізничний, морський. Мор. порти: Осло, Берґен.

Норвегія лежить на заході Скандинавського півострова. Територія її, як і сусідніх Швеції та Фінляндії, витягнута з півдня на північ (на 1750 км) і заходить за Полярне коло. Її омивають води Північного, Норвезького і Баренцевого морів. Берегова лінія дуже звивиста з великою кількістю прибережних островів і глибоких заток – фіордів. Під впливом теплої Північно-Атлантичної течії клімат Норвегії помірний, морський. Рівнинних земель дуже мало і представлені вони вузькими розірваними між собою невеликими прибережними смугами.

Традиційні галузі господарства Норвегії пов'язані з морем, рибою і лісом. Море завжди відігравало в житті норвежців виняткову роль, компенсуючи їм брак земельних ресурсів. Судноплавство країни бере свій початок іще від вікінгів і має відповідні традиції. За розмірами морського торгового флоту вона поступається лише Греції, Японії та США. Як і в інших розвинених країнах, усе більша його частина плаває під «дешевими прапорами». Норвезький флот здійснює перевезення вантажів головно між іншими країнами і це є важливим джерелом надходження іноземної валюти. Але його роль значна і всередині країни. Судна сполучають між собою прибережні міста і острови, поромні переправи перетинають чимало фіордів і річок. Поромною переправою Норвегія зв'язана з Данією.

Розвитку рибальства в Норвегії сприяли рибні багатства навколишніх морів, де теплі течії з півдня зустрічаються з водами Північного Льодовитого океану. Сушена риба була важливим продуктом норвезького експорту ще в XIII ст. Теперішній щорічний вилов риби становить близько 2 млн. т, а як чистий експортер риби і рибопродуктів Норвегія претендує на першість у світі. До 60-х років XX ст. країна вела найбільший у світі китобійний промисел. Але у зв'язку з міжнародним мораторієм на вилов малих китів він занепав. Останнім часом Норвегія знову відновила вилов малих китів, вважаючи, що небезпека їх знищення минула.

Майже 1/4 площі Норвегії вкрита лісом. Вона першою серед країн Європи почала експортувати продукти лісу. Ринком збуту була Великобританія, де ще у XVIII ст. почав зростати попит на імпортну Деревину. І зараз Норвегія перебуває серед провідних виробників і експортерів деревини, целюлози і паперу.

Норвегія має значні, запаси нафти, природного газу, вугілля, руд заліза, титану, ванадію, цинку. Є родовища руд свинцю, міді, нерудної сировини — апатитів, графіту, нефелінового сієніту.

Норвегія - лідер видобування вуглеводнів

Норвезька промисловість значною мірою базується на використанні природних ресурсів. І водночас знайдеться не багато країн, які б ще більше, ніж Норвегія, залежали від зовнішньої торгівлі. Щоб і далі йти в ногу з часом, в країні проводять інтенсивні наукові дослідження перспективного плану, як у промисловості, так і в державному секторі.

За розмірами прибутку з розрахунку на душу населення Норвегія - одна з найбільш багатих країн в світі.

Традиційні галузі – рибальство, сільське господарство, лісова і целюлозно-паперова промисловість.

Сільське господарство країни значною мірою задовольняє потреби населення у харчах, хоча лише 3,5 відсотка земельних площ Норвегії придатні для обробітку. Основою норвезького сільського господарства є тваринництво, яке повністю покриває потреби населення країни у м'ясі, молоці і молочних продуктах. Внаслідок кліматичних особливостей виробництво зернових лише на 40% забезпечує потреби внутрішнього ринку. Незважаючи на складні умови північної країни вирощується значна частина овочів і фруктів. Ліс дає важливу експортну сировину у вигляді деревини, паперу, картону, целюлози, будівельного матеріалу і меблів.

Хімічна промисловість має значні за масштабами країни потужності з виробництва широкої гами хімічних і нафтохімічних продуктів. Це дозволяє їй експортувати азотні добрива, вибухові речовини промислового призначення, альгінати, фарби, лаки, у виробництві яких країна займає провідні позиції не тільки в Європі, але й у світі. Найбільші компанії цієї галузі промисловості - "Ношк Гідро", "Діно Індустрієр", "Ютун". Концерн "Нікомед" спеціалізується на розробці і випуску контрастних речовин для рентгенодіагностики.