Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ССС.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
41.98 Кб
Скачать

Система органів кровообігу

Скарги. За наявності серцево-судинних захворювань хворі скржаться на задишку, серцебиття, перебої в роботі серця, біль у ділянці серця і за грудиною, набряки, кашель, кровохарканн, головний біль..

З а д и ш к а – її виникнення обумовлене надмірним накопиченням у крові вуглекислоти і зменшенням вмісту кисню внаслідок застійних явищ у малому колі кровообігу. У початковій стадії недостатності кровообігу хворий відчуває задишку лише під час фізичного навантаження. В подальшому вона стає постійною і не зникає в стані спокою.

С е р ц е б и т т я – відчуття сильних і частих, а іноді неритмічних скорочень серця. Воно звичайно виникає під час частих скорочень серця, але може відчуватись у осіб без розладів серцевого ритму. Оскільки серцебиття буває пов”язане з підвищеною збудливістю нарвового апарату, що регулює серцеву діяльність, воно може спостерігатись у здорових людей під час значного фізичного навантаження, хвилювання, у разі зловживання кавою, алкоголем, тютюном. Часто хворі скаржаться на відчуття “перебоїв” у серці, які супроводжуються відчуттям завмирання, зупинки серця і переважно пов”язані з порушенням серцевого ритму.

Б і л ь у д і л я н ц і с е р ц я . Він може бути спричинений порушенням коронарного кровообігу (при стенокардії та інфаркті), захворюваннями перикарду (зовнішня оболонка серця), запаленням міокарда (середньої оболонки серця), ураженням аорти. Проте слід знати, що нерідко хворі скаржаться на біль тоді, коли уражуються органи і тканини, що оточують серце, зокрема ребра (забиття, перелом), міжреберні м”язи (міозит), міжреберні нерви (невралгія), плевра.

Н а б р я к и – вони з”являються, як симптом застою у великому колі крвообігу і спочатку з’являються лише в другій половині дня на тильній поверхні стоп і в ділянці кісточок, а на нічь зникають. У разі прогресування набрякового синдрому рідина накопичується в черевній порожнині.

К а ш е л ь – причиною його є застій крові в малому колі кровообігу. Відзначається сухий кашель, іноді виділяється невелика кількість харкотиння.

К р о в о х а р к а н н я - у більшості випадків спричинене застієм крові в малому колі кровообігу і полегшеним виходів еритроцитів із розтягнутих кров”ю капілярів у просвіт альвеол, а також розривом дрібних судин бронхів.

Г о л о в н и й б і л ь – може бути проявом підвищення артеріального тиску. Також супроводжується шумом у вухах, нудотою, блюванням.

Крім основних скарг, хворі можуть відзначати наяність швидкої втомлюваності, загальної слабкості, дратівливості, зниження працездатності, порушення сну.

С т е н о к а р д і я

Поширене захворювання, основним проявом якого є напади загрудинного болю. Відноситься до групи “ішемічних хвороб серця” - в основі їх лежить невідповідність між потребою міокарда в кровопостачанні та здатністю кровосних судин постачати кров у серцевий м”яз. Ця невідповідність зумовлена атеросклерозом (від грецьк. аthere – кашка і scleros – щільний, твердий). Це хронічне захворювання артерій, зумовлене специфічними змінами в тканинах судинної стінки, а ці зміни спричинені розладами жирового обміну. На внутрішній оболонці артерій утворюються сполучнотканинні бляшки, які звужують просвіт судини та ущільнюють її стінку. Також ці бляшки можуть призвести до утворення тромбів. Частіше атеросклероз уражує великі артеріїї: аорту, коронарні артерії, судини мозку, ниркові артерії та артерії нижніх кінцівок.

Основніим симптомом стенокардії є напад болю, який локалізується за грудиною. Біль може бути різноманітним: стискаючим, пекучим, ріжучим, іноді виникає відчуття тяжкості за грудиною. Інтенсивний біль може супроводжуватись відчуттям страху смерті. Біль віддає у ліву руку, ліву лопатку, ліву пловину шиї, іноді у нижню щелепу. Нерідко напади стенокардії супроводжуються задишкою, нудотою, блюванням, підсиленим потовиділенням, іноді – серцебиттям і запамороченням.

Досить характерним є стан хворого під час нападу. Він зупиняється, намагається зберегти нерухоме положення, має страдницький вигляд. Спостерігається блідість обличчя, після нападу воно червоніє. Кінцівки в більшості випадків холодні. Може спостерігатись помірна тахікардія та порушення ритму. Артеріальний тиск переважно помірно підвищується. Напад виникає за певних обставин: найчастіше під час фізичного навантаження і особливро під час швидкої ходьби. Під час фізичного напруження серцевий м”яз потребує більшого кровопостачання, чого не можуть забеспечити звужені внаслідок атеросклеротичних змін артерії. Напад стенокардії з”являється раптово і звичайно триває не довше 10-15 хвилин.