Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС №8.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
91.65 Кб
Скачать

Самостійна робота №8

Тема: Характеристика НІК Латинської Америки.

Мета: Надбання навичок і умінь працювати з підручником та довідковою літературою.

В результаті самостійної роботи № 8студент повинен:

Знати : про спеціалізацію НІК Латинської Америки, на основі ЕГП, природних умов та природних ресурсів. Значення в системі світового господарства.

Вміти: характеризувати економіку країни; пояснювати зв’язки економіко-географічних компонентів країни ; робити висновок про роль та потенціал країни в міжнародному поділі праці ;аналізувати та оцінювати: наслідки власної діяльності в оточуючому середовищі. Формувати економіко-географічні знання на основі вміння використовувати різні джерела знань.

Форми контролю викладачем:

1)Фронтальна перевірка конспектів;

2)Усне опитування перед новою темою;

3)Самостійна перевірочна робота

4)Демонстрація та захист презентацій (доповідей )

Завдання: підготувати доповідь ( конспект , реферат ,презентацію ) на одну з тем на вибір( робота вгрупах) :

1.Економіко-географічна характеристика Аргентини.

2. Економіко-географічна характеристика Бразилії

3. Економіко-географічна характеристика Мексики

4. Економіко-географічна характеристика Перу

5. Економіко-географічна характеристика Чилі.

Список рекомендованих джерел:

1. Економічна i соціальна географія світу (Б.П.Яценко).

2. Соціально-економічна географія світу (під ред.С.Кузика)

3. Економічна i соціальна географія світу (під ред.Є.П.Качана).

4. Економічна і соціальна географія світу” В.Ю.Пестушко ,Г.Ш.Уварова : Ґенеза 2010

Матеріали для виконання самостійної роботи

1.Економіко-географічна характеристикf Бразилії

Брази́лія (порт. Brasil МФА: [bɾaˈziu̯] Бразі́ў), офіційно Федерати́вна Респу́бліка Брази́лія — держава в Південній Америці, що межує на південному заході з Уругваєм, Аргентиною, Парагваєм і Болівією, на заході з Перу і Колумбією, на півночі з Венесуелою, Гайаною, Суринамом і Французькою Гвіаною, на сході омивається Атлантичним океаном. Площа — 8 511 965 кв. км, столиця — місто Бразиліа. Вважається, що назва країни походить з назви деревини, пау-бразіл, яка експортувалася звідси в колоніальні часи. Маючи величезні земельні ресурси та запаси корисних копалин, Бразилія має найсильнішу економіку в Латинській Америці та є одним з головних експортерів сільськогосподарської продукції у світі.

Значний вплив на культуру країни справила Португалія, колонією якої була Бразилія.

Географічне положення

Бразилія — найбільша держава Латинської Америки, що займає майже половину континенту. На півночі межує з Венесуелою, Гайаною, Суринамом, Французькою Гвіаною, на півдні — з Уругваєм, на заході — з Аргентиною, Парагваєм, Болівією і Перу, на північному заході — з Колумбією. На півночі і сході омивається водами Атлантичного океану. Територія — 8511,996 тис. кв. км., що становить 5,7 % від усієї суші світу. Бразилія — п'ята за величиною країна світу (після Росії, Китаю, Канади і Сполучених Штатів Америки).

Бразилія — федерація, що складається з 26 штатів (estados) та 1 федерального округу (distrito federal), всього 27 «федеративних одиниць», розбитих на 5 регіонів для статистичних цілей.

Бразилія – індустріально-аграрна країна, найбільша за економічним потенціалом в Півд. Америці. Основні галузі економіки: текстильна, взуттєва, хімічна, цементна, гірнича, авіаційна, металургійна, моторо- і машинобудівна. Осн. тр-т – автомобільний, водний (річковий та морський), меншою мірою – залізничний. Висока транспортна освоєність характерна тільки для прибережних районів півдня, південного сходу і північного сходу. Основну роль тут відіграє автомобільний транспорт.

Промисловість

У промисловості зайнято 14% робочої сили, частка промисловості в ВВП становить 26,4%.

Гірничовидобувна промисловість

У Бразилії видобуваються понад 40 видів корисних копалин. Найбільш значимими є залізна і марганцева руди. Видобувається більше 200 млн. тонн залізної руди на рік, приблизно 80% експортується. Бразилія займає одне з перших місць у світі з видобутку бокситів. Видобуток цинку, міді та нікелю здійснюється для внутрішнього ринку. Бразилія - постачальник стратегічної сировини: вольфрам, ніобій, цирконій, слюда та інші. Потреби у нафті[1] Бразилія забезпечує тільки наполовину і змушена імпортувати її. Річна потреба в нафті складає 75 млн. тонн. В 1970-х роках в Амазонії знайдені значні запаси золота, нині її видобуток становить приблизно 80 тонн на рік. Знайдено родовища вугілля, однак вугілля низької якості та його видобуток становить близько 5 млн. тонн в рік.

Переробна промисловість

Обробна промисловість займає понад чверть у ВВП. Головними галузями є нафтопереробка і хімічна промисловість.

Автомобільна промисловість

Щорічно Бразилія виробляє більше 1,5 млн. автомобілів. Основними виробниками автомобілів в країні є фірми «Сканія», «Мерседес-Бенц» і «Фіат». Головним виробником автобусів є «Мерседес-Бенц».

Легка промисловість

Текстильна промисловість - головна галузь легкої промисловості Бразилії. По виробництву виробів з текстилю Бразилія займає 6-7 місце у світі. 80% бавовни у Бразилії ввозиться з-за кордону. Це пояснюється низькою якістю бразильської бавовни. Розвинена взуттєва промисловість - у країні працюють понад чотири тисячі взуттєвих заводів.

Сільське господартсво

У сільському господарстві Бразилії зайнято 20% робочої сили. По експорту сільськогосподарської продукції Бразилія знаходиться на третьому місці в світі, її частка у світовому експорті цієї продукції становить 6,1%. Частка сільськогосподарської продукції в експорті Бразилії досягає майже третини.

Технічні культури

Кава є однією з головних статей експорту Бразилії. У 2008 році зібрано 2790800000 тонн кави, таким чином Бразилія знаходиться на першому місці в світі за цим показником. За його виробництва Бразилія стоїть на 1 місці в світі. Бразилія займає 1 місце у світі з виробництва цукрової тростини, з якого робиться етанол, який використовується в основному, як паливо для автомобілів.

Споживчі культури

Основними споживчими культурами Бразилії є пшениця, кукурудза і рис. У 2008 році зібрано:

Кукурудза - 59 млн. тонн (збирається два врожаї)

Рис - 12 млн тонн

Пшениця - 5 млн тонн

Тваринництво

Тваринництво відіграє важливу роль у сільському господарстві Бразилії і найбільше поширене на Центро-Заході країни. У 2002 році в країні налічувалося 176 млн. голів великої рогатої худоби, 30 млн. свиней, 1050 млн. голів домашньої птиці і 15 млн . овець.

Транспорт

Транспорт в Бразилії розвинений вкрай нерівномірно, залізні дороги в основному знаходяться на сході країни.