Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GMD_lab.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

4. Магніторозвідка та її вимірювальна апаратура та обробка польових магнітометричних даних (4 год.)

Структура лабораторної роботи

  1. Теоретична частина: типи сучасних польових магнітометрів. Принципи їх дії.

  2. Виконання магнітометричної зйомки магнітометром ПКМ-1.

  3. Обробка польових магнітометричних даних.

  4. Самостійна робота.

Теоретична частина Квантові магнітометри

Елементарні частки матерії, в т.ч. атомні ядра, є носіями магнетизму, тобто мають власні магнітні моменти. Атомне ядро прецесує (обертається) в магнітному полі навколо напрямку поля з певною частотою. Гіромагнітне відношення ядер кожного ізотопу (відношення магнітного моменту до механічного) є атомною константою, що не залежить від зовнішніх факторів (температура, тиск, вологість і т.п.). Тому частота прецесії ядра даного ізотопу залежить тільки від напруженості зовнішнього магнітного поля. Отже, вимірюючи частоту прецесії атомних ядер, можна визначити напруженість магнітного поля, в якому вони знаходяться. Це явище покладено в основу квантових магнітометрів. Розрізняють протонні квантові магнітометри та квантові магнітометри з оптичною накачкою. 

Протонні магнітометри. Для вимірювання магнітного поля найзручніше використовувати протони, оскільки вони в рідинах дають найбільш гострий і інтенсивний резонанс. Якщо помістити зразок з протонами (наприклад, посудину з водою або спиртом) в котушку індуктивності, то в останній виникає ЕРС з частотою, рівною частоті прецесії протонів. 

На цьому принципі побудовані вітчизняні протонні магнітометри ММП-203, ММ-60.Мінімаг, найбільш відомі зарубіжні магнітометри G806, G856, Grad 601-2 та ін

Квантові магнітометри з оптичною накачкою. Як відомо, енергетичні рівні атомів парів металів, що знаходяться в магнітному полі, розщеплюються на кілька підрівнів (ефект Зеемана). Якщо через посудину з парами металу (рубідію або цезію) пропускати поляризоване по колу пучок монохроматичного світла, відбудеться перехід атомів металу з нижнього енергетичного рівня на більш високий. Якщо тепер впливати на посудину з парами металу змінним магнітним полем резонансної частоти, перпендикулярним до постійного поля, відбувається перехід атомів металу з більш високого енергетичного підрівня на більш низькі підрівні і почнеться процес поглинання поляризованого світла. Спостерігаючи в світлі його інтенсивність при різних частотах змінного поля можна помітити різке падіння інтенсивності в момент резонансу. Шляхом вимірювання резонансної частоти змінного поля можливо визначити за відомим співвідношенням напруженість постійного поля Землі.

Ферозондові магнітометри

Магніточутливих елементом ферозондового магнітометра є феррозонд - електрична котушка з сердечником з магнитомягкие матеріалу, що живиться змінним струмом. Яка чутлива до величини та напрямку зовнішнього магнітного поля. Феррозонд має інші найменування: датчик магнітного насичення. Магнітонасищенний датчик, магніто-модуляційний датчик. У зарубіжній літературі феррозонд називається flux-gate - потокопропускаючий, потокосприймаючий.

За певних геометричних розмірах сердечника коефіцієнт розмагнічування може бути настільки малий, що при приміщенні сердечника в зовнішнє магнітне поле розмагнічує поле буде практично відсутній. Сумарне магнітне поле в осерді виявиться рівним зовнішньому полю.

Якщо сердечник розташований уздовж поля, він сприймає повне значення поля, коли під кутом - відповідну складову. При перпендикулярному розміщення сердечника до поля зовнішнє поле на нього не діє. Зазначені вище умови дозволяють забезпечити гостру діаграму спрямованості феррозонда, завдяки чому він придатний для вимірювання компонентів магнітного поля і відповідних їм кутів. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]