Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ.2 Таня.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2.5. Конструкції промислових фільтрів

Конструкції рукавних фільтрів, що серійно виготовляються, залежно від основної конструктивної ознаки - пристрої регенерації - підрозділяються на наступні основні групи: з механічним струшуванням в поєднанні із зворотним посекційним продуванням; із зворотним посекційним продуванням; з імпульсним продуванням; з поелементним струменевим продуванням

2.5.2. Фільтри із зворотнім посекційним продуванням

Останніми роками застосування фільтрів даного класу дещо розширилося завдяки розробці і постановці на серійне виробництво нових конструкцій. Не дивлячись на те, що зворотнє посекційне продування не відноситься до інтенсивних методів регенерації і, відповідно, апарати, оснащені подібною системою, не мають високої питомої пропускної спроможності, простота конструкції привертає експлуатаційників і стимулює розвиток цього класу фільтрів по шляху створення типорозмірних рядів, що охоплюють великий діапазон витрат газу, що очищається.

Фільтри із зворотним посекційним продуванням

(СМЦ-101A, ФР, ФРО, ФРД0-6500) - апарати з використанням скляних і синтетичних тканин. Фільтри розрізняються в основному довжиною рукавів, пристроєм газових клапанів і системою їх управління.

Для знепилювання високотемпературних (до 300С) промислових газів і аспіріруємого повітря в промисловості будівельних матеріалів при виробництві цементу і вапно в НІІЦеммаш і НІІЦемент розробили прямоточний фільтр СМЦ-101A (рис.7).

Основною особливістю фільтрів СМЦ-101A є верхня подача запиленого газу. Це забезпечує більший термін служби рукавів завдяки меншим їх деформаціям в порівнянні із застарілими противо-точним фільтрам МФУ, ФВК, РФГ, що раніше застосовувалися. Крім того, при однакових швидкостях фільтрування гідравлічний опір при низхідному потоці газу, що очищається, наростає істотно повільніше унаслідок осадження частинок пилу безпосередньо в бункер, що дозволяє збільшити період, міжрегенерації. Використання прямоточних фільтрів СМЦ-101A з високою величиною відношення довжини рукавів до діаметру(40...45 замість 15 в традиційних фільтрах) забезпечує зниження питомої металомкості і економить виробничі площі.

Фільтри СМЦ-101A компонуються з уніфікованих секцій. Секції поставляються трьох варіантів (табл.2) з висотою рукавів більше 2 м, близько 5 м і 9,1 м; вказані варіанти секцій одержали маркіровку: габарити 1,2 і 3.

Кожна секція складається з верхнього блоку з газоходами, що підводять, середнього блоку з двома рукавними решітками і нижньої-бункерної частини. Секція розділена перегородками на дві незалежні камери, які дозволяють в будь-якій з них проводити фільтрування або регенерацію. Фільтри можуть компонуватися з необхідного числа секцій: для габариту I рекомендується набирати не більше 4 секцій (максимальна поверхня фільтрування 216 м), для габаритів 2 і 3 - не більше 10 (максимальні поверхні відповідно 1040 і 2040 м2). Уловлений пил накопичується у фільтрах на внутрішній поверхні рукавів і віддаляється через затвор, виконаний у вигляді еластичного рукава, розміщеного в металевому кожуху. Регенерація у фільтрах здійснюється, як правило, зворотним по-камерним продуванням.

При температурі газів, що очищаються, до 1300С фільтри споряджаються рукавами з лавсану, при температурі до 1500С - рукавами із склотканин РСФ (Б) - 6 з оломоборсилікатного скла, гідрофобізірованою емульсією ГКМ-94 або М-2.

Мал. 7.Схема фільтру типу СМЦ-101А

  1. колектор чистого газу; 2- еластичний затвор; 3- клапанна

коробка; 4 - клапан; 5 - продувочний колектор; 6 - рукав; 7 -коллектор брудного газу; 8 - шибер; 9 - міжкамерна перегородка;

а – камера, що працює в режимі фільтрування, б- камера, що працює в режимі регенерації.

Таблиця 2