Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
crimpravo - osobl chast.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать
  • Проаналізуйте Конвенцію ООН про права дитини від 20 листопада 1989 р.

    Семінарське заняття № 5 Тема. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

    Мета: Систематизувати та розширити знання про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи. Здобути навички правильної кваліфікації цих злочинних посягань.

    Основні кримінально-правові терміни: статева свобода; статева недоторканість; зґвалтування; задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом; статевий зв’язок; статеві зносини; статева зрілість; розбещення неповнолітніх.

    План семінарського заняття

    Теоретична частина

      1. Зґвалтування (ст. 152 КК України). Визначте об’єкт злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

      2. Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом

    (ст. 153 КК).

      1. Примушування до вступу в статевий зв’язок (ст. 153 КК).

      2. Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості (ст. 155 КК).

      3. Розбещення неповнолітніх (ст. 156 КК).

    Додаткова література: див. перелік до теми 2.3

    Практичні завдання

    1. Барбушенко та Ситник виїхали у вихідний день з Полєвою і Яценко до лісу. У лісі Ситник, на прохання Барбушенка, відвів Полєву, і залишившись з Яценко на одинці, запропонував їй вступити в статевий зв’язок. Отримавши відмову, Барбушенко, погрожуючи ножем, накинув­ся на Яценко і, зломивши опір, почав ґвалтувати. На крики Яценко Ситник не відгукнувся і не відпустив від себе Полєву, а коли вона почала кликати на допомогу, він затулив їй рота рукою.

    Вирішіть питання про відповідальність Барбушенко і Ситника. Чи змінилася б кваліфікація їх дій, якби вони змовились і зґвалтували потерпілих, вчинивши цей злочин кожний щодо своєї жертви?

    2. Ребров та Щукін зу­стріли на вулиці Ткачову, привели її до паркану, біля якого Ребров зґвалтував дівчину, а Щукін під час цього тримав її за руки. Потім Щукін намагався зґвалтувати Ткачову, але подолати опір потерпілої він не зміг. Тоді він декілька разів ударив її по обличчю кулаком і без допомоги Реброва задово­льнив статеву пристрасть з потерпілою неприродним спосо­бом.

    Варіант. На вигляд Ткачовій було років 18-19, але вона говорила, що їй 15 років.

    Вирішіть питання про відповідальність Реброва та Щукіна.

    3. Семенов запросив свою знайому, 14-річну Олену, до себе, напоїв спиртним до непритомного стану, після чого всту­пив з нею в статевий зв’язок. Коли Олена опритомніла, він відвів її додому, нічого не сказавши про те, що трапи­лося. Про втрату цноти Олена дізналася, коли з’ясувалося, що вона вагітна.

    Вирішіть питання про відповідальність Семенова.

    4. Потапова вступила в статеві зносини з 15-річним сусідським хлопцем. Ці стосунки вони підтримували впродовж двох років.

    Поясніть ситуацію.

    Завдання для самостійної роботи

    1. Розмежуйте такі склади злочинів (заповніть таблицю):

    Норми складів злочинів, які розмежовуються

    Спільні ознаки складів злочинів

    Розмежувальні ознаки складів злочинів

    Зміст ознак, характерних для кожного складу

    ст. 152 КК “Зґвалтування” – ст. 153 КК “Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом”

    ст. 152 КК “Зґвалтування” – ст. 154 КК “Примушування до вступу в статевий зв’язок”

    ст. 152 КК “Згвалтування” – ст. 155 КК “Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості”

    2. Проаналізуйте динаміку зґвалтувань на території України (див. Вісник Верховного Суду України 2002. – №3. – С. 43) і спробуйте виписати причини, які на Вашу думку, сприяють тому, що норми про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи застосовуються на практиці порівняно рідко.

    Семінарське заняття № 6-7 Тема. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина

    Мета: Систематизувати знання про основні суб’єктивні та об’єктивні ознаки злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина та привити навички щодо застосування теоретичних положень до конкретних ситуацій.

    Основні кримінально-правові терміни: виборче право; таємниця голосування; розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті; недоторканість житла; таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер; аліменти; таємниця усиновлення (удочеріння); порушення законодавства про працю; установлені законом виплати; авторське право і суміжні права; об’єкти промислової власності; недоторканість приватного життя; безоплатна медична допомога..

    План семінарського заняття

    Теоретична частина

    1. Перешкоджання здійсненню виборчого права (ст.157 КК).

    2. Розкрийте поняття виборчих документів.

    3. Порушення таємниці голосування (ст. 159 КК).

    4. Порушення недоторканності житла громадян (ст. 162 КК).

    5. Грубе порушення законодавства про працю (ст.172 КК). Грубе

    порушення угоди про працю (ст.173 КК).

    Додаткова література: див. перелік до теми 2.4

    Практичні завдання

    1. На виборчу посаду місцевого рівня претендували три кандидати: Садовщиков, Колесник та Омут. Колесник запропо­нував Омуту зняти свою кандидатуру, пообіцявши за це передати останньому велику суму грошей.

    Чи є в діях Колесника ознаки складу злочину? Чи зміни­ться кваліфікація дій Колесника за умови, що Омут пого­дився і зняв свою кандидатуру з балотування?

    2. Член виборчої комісії В. з метою перешкодити обранню до сільради небажаного кандидата в день виборів роздала окремим виборцям бюлетені, в яких були поставлені позначки проти прізвищ бажаних для неї кандидатів, і запропонувала їм опустити бюлетені в такому вигляді в урну.

    Варіант. Член виборчої комісії В. під час підрахунку голосів зіпсувала бюлетені небажаних кандидатів, що привело до зменшення голосів на їх користь.

    Як кваліфікувати дії В.?

    3. На приватному підприємстві станом на 1 жовтня утворилась заборгованість по сплаті заробітної плати у сумі 150 тис. грн. Починаючи з жовтня заробітна плата виплачувалась регулярно, але виплачувати наявну заборгованість директор підприємства М. відмовився.

    Варіант 1. Заборгованість була погашена після порушення проти директора М. кримінальної справи і пред’явлення йому обвинувачення.

    Вирішіть питання про відповідальність М. За яких умов він може бути звільнений від кримінальної відповідальності.

    4. С., дізнавшись про вакантне місце рефе­рента, звернулася до відділу кадрів фірми з проханням прийняти її на роботу. Керівник фірми К. відмовив їй, мотивуючи це тим, що на цю посаду вже підібрана кандидатура. Насправді місце лишалося вакан­тним ще деякий час.

    Чи є в діях К. ознаки складу злочину?

    5. Челишев згідно з рішенням суду зобов’язаний сплачувати аліменти на утримання малолітньої доньки. Він змінив два місця роботи, а потім взагалі не працював. Забор­гованість по сплаті аліментів складає 14 місяців.

    Варіант 1. Після звільнення Челишев працював за приватними угодами у різних громадян.

    Варіант 2. Заборгованість по сплаті аліментів складає 6 місяців.

    Варіант 3. Державний виконавець попереджав Челишева про необхідність влаштуватися на роботу і про наявну заборгованість.

    Чи підлягає Челишев кримінальній відповідальності?

    Завдання для самостійної роботи

    1. Розмежуйте такі склади злочинів (заповніть таблицю):

    Норми складів злочинів, які розмежовуються

    Спільні ознаки складів злочинів

    Розмежувальні ознаки складів злочинів

    Зміст ознак, характерних для кожного складу

    ч. 1 ст. 157 КК “Перешкоджання здійсненню виборчого права” – ст. ч. 1 ст. 160 КК “Порушення законодавства про референдум”

    ст. 172 КК “Грубе порушення законодавства про працю” – ст. 173 КК “Грубе порушення угоди про працю”

    2. Ознайомтеся з КПК, ЦПК, законами України “Про міліцію”, “Про службу безпеки України” та випишіть випадки, при наявності яких допускається порушення недоторканності житла громадян; випишіть правові підстави для отримання доступу до таємниці особистого спілкування засобами зв’язку.

    Семінарське заняття № 8 - 10

    Тема. Злочини проти власності

    Мета занять: Засвоїти поняття, ознаки, види та форми (способи) злочинів проти власності. Розкрити характерні об’єктивні та суб’єктивні ознаки цих злочинів та навчитися застосовувати теоретичні положення при розв’язання запропонованих задач.

    Основні кримінально-правові терміни: крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, шахрайство, привласнення, розтрата, заволодіння шляхом зловживання, обман, зловживання довірою, знищення майна, пошкодження майна, чуже майно, майно, завідомо здобуте злочинним шляхом.

    План семінарського заняття 1

    Теоретична частина

    1. Поняття та види злочинів проти власності. Чуже майно як предмет злочинів проти власності.

    2. Крадіжка (ст. 185 КК).

    3. Грабіж (ст. 186 КК),

    4. Розбій (ст. 187 КК).

    5. Кваліфікуючі (особливо кваліфікуючі) ознаки злочинів, передбачених ст. ст. 185-187 КК.

    Додаткова література: див. перелік до теми 3.1

    Практичні завдання

    1. Цебко мав відомості, що у Пішої, яка мешкає сама, є багато грошей. Він запропонував раніше судимому Мазуру обікрасти її. Вночі вони через вікно проник­ли до неї в хату і почали шукати гроші. Коли жінка прокинулась і закричала, Мазур вбив її. Злочинці знайшли лише 58 грн., які й забрали.

    Варіант 1. Пішої не було вдома і злочинці викрали 8000 грн.

    Варіант 2. Пішої не було вдома. Злочинці, не знайшовши нічого цінного, залишили приміщення.

    Вирішіть питання про відповідальність Цебко та Мазура.

    2. М. та А. пізно ввечері зупинили таксі з наміром забрати виторг водія І. У дорозі М., який розташувався на задньому сидінні, раптово вдарив водія ка­менем по голові, спричинивши йому тяжке тілесне ушко­дження. Проте виручкою злочинцям заволодіти не вдалося через те, що І. зумів зупинити машину і з допомогою громадян затримав винних.

    Варіант 1. М. та А. раніше були засуджені за крадіжку.

    Варіант 2. М. та А. заволоділи сумою в розмірі 7000 грн.

    Варіант 3. Від отриманих поранень водій І. помер. М. і А. заволоділи виручкою таксиста.

    Вирішіть питання про відповідальність М. та А.

    3. Г., раніше засуджений за крадіжку майна, при­йшов у гуртожиток заводу до своєї знайомої. Однак, двері кімнати були зачинені. Вважаючи, що знайома зайшла до подруги, Г. відчинив двері сусідньої кімнати, в якій нікого не було, помітив на стільці жіночу сумочку. Взявши її, Г. пішов з гуртожитку. В сумочці були: мобільний телефон вартістю 1500 грн. та 700 грн.

    Вирішіть питання про відповідальність Г.

    Чи має значення для кваліфікації вчиненого момент виникнення у винного наміру вчинити крадіжку сумки?

    4. Т. напідпитку зайшов до супермаркету і непомітно, як він гадав, взяв чотири музичних диска. Але за його діями спостерігала продавець. При виході з магазину вона попросила Т., щоб той повернув диски. На її вимогу Т. виклав диски на прилавок.

    Варіант. Т. намагався втеки з магазину, але був затриманий охороною.

    Варіант. Вартість викраденого становить 1000 грн.

    Дайте кримінально-правову характеристику дій Т.?

    План семінарського заняття 2

    Теоретична частина

    1. Вимагання (ст. 189 КК).

    2. Шахрайство (ст. 190 КК).

    3. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ст. 191 КК).

    4. Кваліфікуючі (особливо кваліфікуючі) ознаки злочинів, передбачених ст. ст. 189-191 КК.

    Додаткова література: див. перелік до теми 3.1

    Практичні завдання

    1. С. попросив у неповнолітнього В., за винагороду в розмірі 50 грн., покататися на його велосипеді. Останній погодився за умови, що той далеко не від’їжджатиме і через 1 годину поверне велосипед. С. поїхав до свого продав на ринку за 500 гривень, а гроші витратив у комп’ютерному клубі. Потерпілому була заподіяна матеріальна шкода на суму 1 тис. 200 грн.

    Дайте кримінально-правову кваліфікацію діяння С. та А.

    2. Під час виплати заробітної плати робітниці Ш. касир К. помилково видала замість пачки купюр номіналом 2 грн. на загальну суму 200 грн. пачку купюр номіналом 20 грн. на за­гальну суму 2000 грн. Ш. взяла гроші і виявила помилку К. Проте надлишкові гроші касиру не повернула.

    Варіант. Касир К., під час одер­жання в банку грошей, скористалася помилкою касира банку і одержала понад належної суми 2000 грн., які витратила на свій розсуд.

    Вирішіть питання про відповідальність К. та Ш.

    3. К. та Ф., озброєні пістолетом «ТТ», не­одноразово вчинювали напади на громадян з метою заволодіння їх майном. Одного разу за кілька хвилин до закриття кіоску обміну валют вони, погрожую­чи зброєю, запропонували касиру Т. віддати гроші. Т. злякалась і передала злочинцям 12000 грн., які лежали в касі, але приховала від них 5100 грн., що незадовго до нападу відклала в окрему шухляду.

    Після нападу Т. подала відомості про те, що злочинці забрали весь виторг, тобто 17100 грн., а 5100 грн. залишила собі.

    Варіант. При вчиненні злочину злочинці використовували муляж пістолета.

    Вирішіть питання про відповідальність К., Ф. і Т.

    4. А. та О. дізнавшись, де живе директор приватного підприємства К., написали йому анонімного листа, у якому вони вимагали покласти в обумовленому місці 5 тис. доларів США, інакше вони спалять його приватний магазин. При спробі забрати гроші А. та О. були затримані працівниками міліції, до яких К. звернувся за допомогою.

    Дайте кримінально-правову оцінку діяння А. та О.

    План семінарського заняття 3

    Теоретична частина

    1. Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою (ст. 192 КК). Відмінність від привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ст. 191 КК).

    2. Типові способи вчинення злочину, передбаченого ст. 192 КК «Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою».

    3. Суспільно небезпечні наслідки, передбачені у ст. 192 КК.

    Додаткова література: див. перелік до теми 3.1

    Практичні завдання

    1. Б. попрохав свого сусіда П. відре­монтувати йому телевізор. П. телевізор узяв та пообіцяв через декілька днів повернути його вже відремонтованим. Невдовзі в нього виникли матеріальні труднощі й він продав цей телевізор.

    Вирішіть питання про відповідальність П.

    2. Савченко попросила Павлову приглянути вдома за дітьми, поки вона з’їздить до своїх батьків у сусіднє село. Залишившись з дітьми, Павлова запалила грубу і лягла спати. Від головешки, що випала, зайнялась підлога і почалась пожежа. Дітей Павлова врятувала, а будинок згорів.

    Чи є в діях Павлової склад злочину?

    3. Таран з помсти облив розчином з ядом сад Потапова. Внаслідок цього було пошкоджено 107 кущів малини, 30 кущів смородини, плодові дерева: вишні, яблуні і груші. Неповнолітня дочка Потапова дістала легке отруєння, оскільки їла яблука з облитого ядом дерева.

    Дайте кримінально-правову оцінку дій Тарана?

    Завдання для самостійної роботи

    1. Вкажіть момент закінчення злочинів, передбачених статтями розділу VI Особливої частини КК (заповніть таблицю):

    Номер статті,

    частини статті

    Назва злочину

    Момент

    закінчення злочину

    2. Охарактеризуйте кваліфікуючі (особливо кваліфікуючі) ознаки злочинів, передбачених статтями 185-187, 189-191 КК :

    Поширеність кваліфікуючих (особливо кваліфікуючих) ознак

    Назва кваліфікуючої (особливо кваліфікуючої ознаки

    Частина статті, яка передбачає відповідну ознаку

    Передбачені для усіх форм розкрадання

    Передбачені для кількох форм

    розкрадання

    Специфічні для окремих форм

    розкрадання

    3. Розмежуйте такі склади злочинів (заповніть таблицю):

    Норми про склади злочинів, які розмежовуються

    Спільні ознаки складів злочинів

    Розмежувальні

    ознаки складів злочинів

    Зміст ознак, характерних для кожного складу

    ст. 186 КК “Грабіж” – ст. 187 КК “Розбій”

    ст. 187 КК “Розбій” – ст. 189 КК “Вимагання”

    ст. 189 КК “Вимагання” – ст. 147 КК “Захоплення заручників”

    ст. 190 КК “Шахрайство” – ст. 192 КК “Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою”

    Семінарське заняття № 11-12

    Тема. Злочини у сфері господарської діяльності

    Мета занять: Поглиблено вивчити ознаки складів злочинів, відповідальність за які встановлена статтями розділу VІІ Особливої частини КК. Вдосконалити вміння правильного визначення об’єктивних та суб’єктивних ознак злочинів у сфері господарської діяльності, здобути навички їх правильної кваліфікації.

    Основні кримінально-правові терміни: господарська діяльність; підприємницька діяльність; банківська діяльність; гроші; цінні папери; білети держаної лотереї; документи на переказ; платіжні картки; контрабанда; підакцизні товари; фіктивне підприємництво; іноземна валюта; валютні рахунки; легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом; бюджетна система; обов’язкові платежі; дорогоцінні метали; дорогоцінне каміння; знаки поштової оплати; проїздні квітки; марки акцизного збору; контрольні марки; державне пробірне клеймо; фіктивне банкрутство; шахрайство з фінансовими ресурсами; обман покупців та замовників; засоби вимірювання; недоброякісна продукція; фіксування цін; знак для товарів і послуг, фірмове найменування, кваліфіковане зазначення походження товару; антимонопольне законодавство; комерційна таємниця; приватизаційні папери.

    План семінарського заняття

    Теоретична частина

    1. Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї (ст. 199 КК).

    2. Контрабанда (ст. 201 КК).

    3. Фіктивне підприємництво(ст.205 КК).

    4. Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів (ст. 212 КК).

    Додаткова література: див. перелік до теми 3.2

    Практичні завдання

    1. Учень художнього технікуму Яценко намалював дві грошові купюри номіналом 100 грн. кожна. Спроба збу­ти одну з них виявилася вдалою. При спробі збути другу купюру Яценка було затримано, оскільки ця підробка мала роз­біжності з оригіналом, які виявлялися навіть при поверхнево­му огляді.

    Варіант 1. Не говорячи про підробку, Яценко спробував передати одну купюру Ковалю в оплату, боргу. Підробку було викрито, коли Коваль розраховувався в магазині.

    Варіант 2. Яценко виготовив один банківський білет, щоб показати товаришам свою художню майстерність.

    Вирішіть питання про відповідальність Яценка.

    2. Потапенко і Васильєв придбали обладнання, на якому виготовили високоякісні проїзні квитки на міський транспорт, які передавали по ціні вдвічі меншій на реалізацію кіоскерам. Всього ними було виготовлено фальшивих проїзних квитків на суму 30 тис. грн., від продажу яких кіоскерам вони отримали 15 тис. грн.

    Варіант. Потапенко і Васильєв виготовляли підроблені марки акцизного збору, які реалізовували особам, які займались незаконним продажем контрабандних тютюнових виробів.

    Дайте кримінально-правову оцінку діяння Потапенка, Васильєва та кіоскерів.

    3. Під час митного огляду в Уткіна в амулетному мішечку, що висів на шиї, було виявлено золоті вироби на суму 30 000 грн.

    Варіант 1. Вироби були заховані у гніздах, видовбаних у підборах черевиків.

    Варіант 2. Вироби відкрито містились у валізі Уткіна.

    Варіант 3. Про коштовності Уткін не знав. Вони були заховані Степановим, який збирався після проходження митного контролю вилучити їх.

    Дайте кваліфікацію діям Уткіна та Степанова.

    4. Начальник відділу кадрів торгівельної фірми Анісімов за попередньою змовою з директором Тимченко з метою ухиляння від сплати податку на прибуток подав у податкову інспекцію завідомо неправди­ві відомості про чисельність працюючих на підприємстві пен­сіонерів і інвалідів. Це дозволило підприємству безпідставно отримати податкові пільги на прибуток і недоплатити в бю­джет суму, що в 200 разів перевищувала неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    Вирішіть питання про відповідальність Анісімова та Тимченка.

    5. Не маючи ліцензії на відстріл, Г. під час полювання застрелив дикого кабана, тушу якого на своєму автомобілі відвіз додому.

    Варіант. Г. мав ліцензію на відстріл. Почав полювання, йшов по сліду кабана і застрелив його на території заповідника.

    Дайте кваліфікацію діям Г.

    Завдання для самостійної роботи

    1. Розмежуйте такі склади злочинів та заповніть таблицю:

    Норми складів злочинів, які розмежовуються

    Спільні ознаки складів злочинів

    Відмінні ознаки складів злочинів

    Зміст ознак, характерних для кожного складу

    ст. 202 КК “Порушення порядку зайняття господарською та банківською діяльністю” – ст. 203 КК “Зайняття забороненими видами господарської діяльності”

    ст. 222 КК “Шахрайство з фінансовими ресурсами” – ст. 190 КК “Шахрайство”

    ст. 212 КК “Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів” – ст. 222 КК “Шахрайство з фінансовими ресурсами”

    ст. 225 КК “Обман покупців та замовників – ст. 190 КК “Шахрайство”

    2. Проаналізуйте ознаки злочинів: змова про зміну чи фіксування

    цін або примушування до їх змін чи фіксування (ст.228 КК).

    3. Проаналізуйте ознаки злочину “Обман покупців та замовників”

    (ст. 225 КК) та розмежуйте цей злочин від шахрайства (ст.190

    КК).

    4. Проаналізуйте склади злочинів, пов’язаних з банкрутством

    та складіть порівняльну таблицю: фіктивне банкрутство (ст.218 КК), доведення до банкрутства (ст.219 КК), приховування стійкої фінансової неспроможності (ст.220 КК), незаконні дії у разі банкрутства (ст.221 КК).

    Семінарське заняття № 13-14

    Тема. Злочини проти громадської безпеки

    Мета занять: З’ясування поняття громадської безпеки та безпеки виробництва як родового об’єкта відповідних злочинів, знання основних об’єктивних та суб’єктивних ознак злочинів, передбачених розділами IX та X Особливої частини КК. Навчитися застосовувати теоретичні положення при розв’язанні конкретних задач.

    Основні кримінально-правові терміни: злочинна організація; бандитизм; банда; терористичний акт; не передбачені законом воєнізовані або збройні формування; вогнепальна зброя; бойові припаси; вибухові речовини; радіоактивні матеріали; відходи; вторинна сировина; легкозаймисті речовини; їдкі речовини; пожежна безпека; охорона праці; роботи з підвищеною небезпекою; вибухонебезпечні підприємства; вибухонебезпечні цехи; ядерна або радіаційна безпека.

    План семінарського заняття

    Теоретична частина

    1. Створення злочинної організації (ст.255 КК).

    2. Форми та ознаки бандитизму. Бандитизм (ст.257 КК) – аналіз

    складу злочину.

    3. Терористичний акт (ст.258 КК).

    4. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ст. 263 КК).

    5. Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів (ст. 264 КК).

    Додаткова література: див. перелік до теми 4.1

    Практичні завдання

    1. Ш. вирішив організувати групу для вчинення злочинних нападів на громадян. На його пропозицію дали згоду З. і Р. Для здійснення злочинних нападів Ш. виготовив пістолет і два ножі, котрі передав З. та Р. Однак їх не вдалось скоїти жодного нападу, тому що вони були розкриті і притягнуті до кримінальної відповідальності.

    Дайте кваліфікацію діям вказаних осіб.

    2. Федотов, Татаренко і Наумов вчинили в нічний час кілька збройних нападів на магазини. Частину награбованого вони віддавали Миронову за те, що той передав у їх розпорядження обріз, який він зробив з мисливської рушниці. Останній участі в нападах не брав.

    Вирішіть питання про відповідальність усіх вказаних осіб.

    3. Антонов зберігав власну рушницю та патрони до неї у літній кухні свого будинку. Його 16-річний син Петро у відсутності батьків узяв рушницю і замість порожньої гільзи помилково зарядив її патроном. Вирішивши налякати підліт­ків, Петро спрямував рушницю у бік 13-річного Андрія, і натиснув на гачок. Пролунав постріл, яким Андрія було вбито.

    Варіант 1. Рушниця зберігалась у замкненій шафі, замок якої син зламав.

    Варіант 2. Андрію 16 років.

    Вирішіть питання про відповідальність Антонова та його сина.

    4. Погрожуючи зброєю, Р. та Н. неодноразово вчиняли напади на водіїв таксі, забирали автомобілі та виручку.

    Варіант. Пістолет, яким вони при цьому погрожували потерпілим, був непридатним для стрільби.

    Поясніть ситуацію. Вирішіть питання про відповідальність Р. та Н.

    5. Рудько самотужки зробив два пістолети. Один із них він носив при собі, а інший зберігав удома до моменту затримання.

    Поясніть ситуацію.

    6. Ніде не працюючий К. у стані алкогольно­го сп'яніння повідомив керівництво аеропорту про те, що на борту авіалайнера Одеса-Київ закладено вибуховий пристрій. При ретельному обстеженні вибухівку не було знайдено. Че­рез декілька днів К. знову зателефонував до адміністрації аеропорту і повідомив, що заміновано авіалайнер Київ-Прага, а потім вимагав 5 тис доларів за те, щоб вибух не відбувся.

    Чи підлягає К. кримінальній відповідальності?

    Завдання для самостійної роботи

    1. Розмежуйте такі склади злочинів (заповніть таблицю):

    Норми складів злочинів, які розмежовуються

    Спільні ознаки складів злочинів

    Відмінні ознаки складів злочинів

    Зміст ознак, характерних для кожного складу

    ст. 257 КК “Бандитизм – ч. 4 ст. 187 КК “Розбій”

    ст. 257 КК “Бандитизм” – ч. 4 ст. 260 КК “Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань”

    ч. 1 ст. 258 КК “Терористичний акт” – ст. 113 КК “Диверсія”

    ч. 1 ст. 258 КК “Терористичний акт” – ст. 261 КК “Напад на об’єкти, на яких є предмети, що становлять підвищену небезпеку для оточення”

    2. Розмежуйте склади злочинів і склади адміністративних правопорушень (заповніть таблицю):

    Склади злочинів та правопорушень, що відмежовуються

    Спільні ознаки складів злочинів

    Відмінні

    ознаки складів злочинів

    Зміст ознак, характерних для кожного складу правопорушень

    ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами” – ст. 190 КпАП “Порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї”

    ст. 264 КК “Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів” – ст. 191 КпАП “Порушення громадянами правил зберігання, носіння або перевезення вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і бойових припасів”

    Семінарське заняття № 15 Тема. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту

    Мета занять: Розширити знання про об’єктивні та суб’єктивні ознаки злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту, виробити практичні навички правильної кваліфікації вказаних суспільно небезпечних діянь.

    Основні кримінально-правові терміни: транспорт, транспортний засіб, безпека руху, експлуатація транспорту, угон, заволодіння.

    План семінарського заняття

    Теоретична частина

    1. Загальну характеристику злочинів проти безпеки руху та

    експлуатації транспорту.

    2. Поняття транспортного засобу.

    3. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації

    транспорту особами, які керують транспортними засобами (ст.

    286 КК).

    4. Незаконне заволодіння транспортним засобом (ст. 289 КК)

    5. Умови звільнення особи від кримінальної відповідальності за

    незаконне заволодіння транспортним засобом.

    Додаткова література: див. перелік до теми 4.3

    Практичні завдання

    1. 15-річний Микола, не маючи посвідчення на керування автомобілем, без дозволу взяв автомобіль батька. Рухаючись людною вулицею, не маючи досвіду керування автомобілем, наїхав на Горову, яка при цьому загинула.

    Варіант 1. Миколі на момент вчинення злочину виповнилось16 років.

    Варіант 2. Миколі - 16 років, він взяв автомобіль з дозволу батька.

    Вирішіть питання про відповідальність Миколи та його батька.

    2. Егоров і Федусик викрали вночі автомобіль, який знаходився на подвір’ї приватного будин­ку. На автомобілі, вони виїхали за межі міста, забра­ли магнітолу й інші речі, і з метою приховати сліди злочину спалили його.

    Варіант 1. Егоров і Федусик поїздили на автомобілі і коли закінчилося пальне залишили транспорт на узбіччі дороги.

    Варіант 2. Егоров і Федусик поїздили на автомобілі, злякавшись відповідальності, повідомили органи міліції про вчинене та повернули автомобіль власнику.

    Вирішіть питання про відповідальність Егорова і Федусика.

    3. Александров, керуючи вантажним автомобілем, через власну неуважність виїхав на смугу зустрічного руху і зіткнувся з автобусом, заподіявши автобусному парку матеріальну шкоду на 10 000 грн., а пасажирці Никитюк – легкі тілесні ушкодження.

    Варіант 1. З місці події Александров втік, допомоги потерпілій не надав.

    Варіант 2. Пасажирці Никитюк заподіяно тяжкі тілесні ушкодження.

    Вирішіть питання про відповідальність Александрова.

    4.Л. працював в автогосподарстві водієм. Одного вечора, після закінчення робочого дня, він самовільно взяв закріплений за ним вантажний автомобіль та поїхав на ньому до лікарні, де лікувалась його дружина.

    Кваліфікуйте дії Л.

    Завдання для самостійної роботи

    1. Розмежуйте такі склади злочинів (заповніть таблицю):

    Норми складів злочинів, які розмежовуються

    Спільні ознаки складів злочинів

    Відмінні ознаки складів злочинів

    Зміст ознак, характерних для кожного складу

    ст. 289 КК “Незаконне заволодіння транспортним засобом” –

    ст. 185 КК “Крадіжка”,

    ст. 186 “Грабіж”,

    ст. 187 КК “Розбій”,

    ст. 189 КК “Вимагання”

    2. Опрацюйте постанову Пленуму Верховного Суду України №4 від 23.12.2005 р. «Про практику застосування судами України законодавства про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також адміністративні правопорушення на транспорті».

    Семінарське заняття № 16-17 Тема. Злочини проти громадського порядку та моральності

    Мета заняття: Поглиблено вивчити склади злочинів проти громадського порядку та моральності, визначити їх об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Виробити вміння правильної кваліфікації цих злочинів.

    Основні кримінально-правові терміни: громадський порядок; моральність; масові заворушення; хуліганство; наруга; пам’ятки історії або культури; жорстоке поводження; твори, що пропагують культ насильства і жорстокості; порнографічні предмети; місця розпусти; звідництво; проституція; примушування; втягнення; сутенерство; злочинна діяльність.

    План семінарського заняття

    Теоретична частина

    1. Групове порушення громадського порядку (ст. 293 КК ).Поняття

    “групових дій, які порушують громадський порядок”.

    2. Масові заворушення (ст. 294 КК ).

    3. Хуліганство (ст. 296 КК). Розкрити поняття “винятковий

    цинізм” та “особлива зухвалість”.

    4. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність (ст. 304 КК).

    Додаткова література: див. перелік до теми 4.4

    Практичні завдання

    1. Раніше судимий за хуліганство К., в нетвере­зому стані, зупинив на вулиці до двох дівчат, які повертали­ся з танців, пропонував їм познайомитись. На прохання не чіпати їх К. почав ображати дівчат нецензурними словами, хапав за ру­ки, відірвав у однієї з них рукав блузки, а подругу, яка на­магалася захистити її, вдарив кулаком в обличчя. Перехожий Т. намагався захистити дівчат, але К. побив його, спри­чинивши Т. легке тілесне ушкодження, що потягло короткочас­ний розлад здоров'я.

    Вирішіть питання про відповідальність К.

    2. П’яний Мельничук у кафе лихословив, побив посуд, а при спробі втихомирити його чинив опір охоронцю та працівнику міліції. Взятим на сусідньому столику ножем він намагався поранити міліціонера.

    Варіант1. Мельничук загнав лезо ножа в стіл і погрожував розправитися з охоронцем та міліціонером..

    Варіант 2. Мельничук заподіяв охоронцю середньої тяжкості тілесні ушкодження.

    Вирішіть питання про відповідальність Мельничук.

    3. Повертаючись з футбольного матчу група молодих людей, незадоволених результатом гри, вчинила вуличні погроми: били вітрини магазинів, перевертали баки для сміття, чіплялись до перехожих.

    Поясніть ситуацію . Чи є в діях молоді склад злочину?

    4. Куц, 46 років, навчив 15-річних Чепигу та Синявцького карточної гри в і неодноразово грав з ними на гроші та розпивав спиртні напої.

    Варіант. З метою погасити карточний борг Куц запропонув неповнолітнім зчинити крадіжку, що вони і зробили, але були затримані працівниками міліції.

    Вирішіть питання про відповідальність Куц, Чепиги та Синявського.

    Завдання для самостійної роботи

    1. Розмежуйте такі склади злочинів (заповніть таблицю):

    Норми складів злочинів, які розмежовуються

    Спільні ознаки складів злочинів

    Відмінні ознаки складів злочинів

    Зміст ознак, характерних для кожного складу

    ч. 2 ст. 296 КК «Хуліганство» (вчинене групою осіб) –

    ст. 293 «Групове порушення громадського порядку»

    ст. 294 КК «Масові заворушення»

    2. Проаналізувати ознаки складів злочинів: наруга над могилою (ст. 297 КК ); жорстоке поводження з тваринами (ст. 299 КК).

    3. Здійснити письмовий юридичний аналіз нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури (ст. 298 КК). Під час аналізу необхідно врахувати положення Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини від 23 листопада 1972 р.

    Семінарське заняття № 18-19 Тема. Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення

    Мета: Поглибити знання про відповідальність за “наркотичні” злочини та інші злочини проти здоров’я населення. Набути практичних навичок кваліфікації цих злочинів.

    Основні кримінально-правові терміни: незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин чи прекурсорів; перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів; таблиці розмірів невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу; особливо небезпечні наркотичні засоби чи психотропні речовини; великі і особливо великі розміри наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

    План семінарського заняття

    Теоретична частина

    1. Загальні положення, що розкривають зміст незаконного обігу наркотичних засобів.

    2. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. (ст. 307 КК).

    3. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту (ст.309 КК).

    4. Незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 314 КК).

    Додаткова література: див. перелік до теми 4.5

    Практичні завдання

    1. В. був засуджений за ч. 2 ст. 315 КК України за схиляння до вжи­вання наркотичних засобів. Досудовим слідством було вста­новлено, що В. неодноразово виготовляв наркотик і уводив його 17-річній О. з її згоди і за її ініціативою.

    Варіант. О. була проти введення наркотику.

    Чи правильна кваліфікація дій, вчинених В.?

    2. Бажаючи придбати наркотики, В. звер­нувся до Я. Не маючи їх, Я., з корисливих мотивів, продав В. речовину, яка не містила нарко­тичних компонентів.

    Вирішіть питання про відповідальність В. та Я.

    3. К. та М. за попередньою домовленістю придбали 6 г екстракційного опію, який вживали. Через деякий час вони придбали 1 кг висушеної макової соломки, яку привезли до себе в гуртожиток і деякий час зберігали, поки цей факт не став відомим правоохоронним органам, які її вилучили.

    Варіант 1. К. та М. звернулися в «Центр довіри», бажаючи вилікуватись від наркотичної залежності, а макову соломку спалили.

    Варіант 2. К. та М. припинили вживати наркотики, тому макову соломку продали Н.

    Розберіть ситуації.

    4. Падун продавав наркотичні засоби. Фесюн, який перебував у стані наркотичного голоду, прийшов до нього з метою придбати чергову дозу опію, але грошей при собі не мав. Продати наркотики в борг Падун відмовив на, що Фесюн накинувся на нього, наніс кілька поранень ножем, від яких Падун помер.

    Варіант. Падун отримав тяжкі тілесні ушкодження.

    Вирішіть питання відповідальності Фесюна та Падуна.

    5. Фермер Шаповалов по середині поля кукурудзи посіяв мак та коноплю. Зійшло 600 рослин. Посіви були виявлені наркоманами Васильцевим, Оніщуком та Лісовим, які в період цвітіння зрізали мак та коноплі й на автомашині, що належала Оніщуку, везли їх на квартиру Лісового, але по дорозі були затримані.

    Варіант. Через несприятливі умови сходи маку та коноплі загинули.

    Вирішіть питання відповідальності всіх згаданих осіб.

    6. Павлов виготовив 200 г гашишу, який через кілька днів реалізував кільком особам.

    Варіант. Павлов виготовив гашиш для власного споживання.

    Вирішіть питання про відповідальність Павлова.

    Завдання для самостійної роботи

    1. Відмежуйте склади злочинів і склади адміністративних правопорушень (заповніть таблицю):

    Склади правопорушень, що відмежовуються

    Спільні ознаки

    Відмінні

    ознаки

    Зміст ознак, характерних для кожного складу

    ст. 309 КК “Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту” – ст. 44 КпАП “Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів чи психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах”

    ст. 310 КК “Посів або вирощування снотворного маку чи конопель” –

    ст. 106-2 КпАП “Незаконні посів та вирощування снотворного маку чи конопель”

    ст. 327 КК “Заготівля, перероблення або збут забруднених продуктів харчування чи іншої продукції” –

    ст. 42-2 КпАП “Заготівля, переробка або збут радіоактивно забруднених продуктів харчування чи іншої продукції”

    2. Випишіть у зошити спільні та відмінні ознаки у складах злочинів, передбачених ст. 308, 312, 313 КК України?

    3. Опрацюйте постанову Пленуму Верховного Суду України № 4 від 26.04.2002 р. «Про судову практику в справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів»

    Семінарське заняття № 20

    Тема. Злочини у сфері охорони державної таємниці,

    Недоторканості державних кордонів, забезпечення

    Призову та мобілізації.

    Мета занять: Систематизувати та поглибити знання про об’єктивні та суб’єктивні ознаки злочинів, які посягають на охорону державної таємниці, недоторканість державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації та навчити застосовувати теоретичні знання при розв’язуванні конкретних задач.

    Основні кримінально-правові терміни: державна таємниця; конфіденційна інформація, яка є власністю держави; державний кордон; право притулку; біженець; міжнародні польоти; призов на строкову військову службу; мобілізація; військовий облік; навчальні (чи перевірні) або спеціальні збори.

    План семінарського заняття

    Теоретична частина

    1. Поняття та зміст ознак державної таємниці.

  • Розголошення державної таємниці (ст.328 КК). Втрата документів, що містять державну таємниці (ст.329 КК).

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]