Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний елемент 2.2 Конституційно-правовий с...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
36.52 Кб
Скачать

8. Прийняття і підписання закону у парламенті. Процедура підписання закону Президентом України.

ВРУ приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків передбачених КУ (це стосується законів про внесення мін до КУ, прийняття закону про внесення змін до КУ, крім розділів І, ІІІ, ХІІІ – 2/3, до розділів І, ІІІ, ХІІІ – ¾ від конституційного складу; утворення тимчасових слідчих комісій, постанова про їх утворення приймається не менш як 1/3 від конституційного складу ВРУ*.

Прийнятий ВРУ закон України подаються Голові ВРУ. Голова ВРУ підписує поданий на підпис закон не раніше двох і не пізніше п'яти днів з дня його подання, після чого закон невідкладно направляється Президентові України. Відповідно до КУ Президент протягом 15 днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до ВРУ для повторного розгляду. Таким чином даною статтею КУ передбачено можливість відкладального вето, тобто права президента України відмовити в затверджені прийнятого ВРУ закону. Повторний розгляд закону, повернутим президентом України до ВРУ є невідкладним. Вето президента України може бути подолане кваліфікованою більшістю ВРУ. І якщо під час повторного розгляду закон буде знову прийнятий ВРУ (в попередній редакції* не менш як двома третинами від конституційного складу ВРУ Президент України зобов’язаний його підписати та офіційно оприлюднити протягом десяти днів. У разі якщо президент України не підписав такий закон, він невідкладно офіційно оприлюднюється Головою ВРУ і опубліковується за його підписом.

Начало формы

9. Порядок оприлюднення та набрання чинності законами України

Ч. 1 ст. 68 КУ закріплює обов’язок кожного неухильно додержуватися Конституції України та законів України. Для того щоб дотримуватись законів необхідно перш за все їх знати, відповідно закони повинен знати кожний. З цього положення і випливає загальновідома формула: незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Закони та інші нормативно-правові акти для того щоб їх зобов’язані були знати, повинні бути належним чином обнародувані (оприлюднені*, доведені до відома громадян. Оскільки ч. 3 ст. 57 КУ містить наступне положення: закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права та обов’язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними. І відповідно не можуть застосовуватись. Тому основна умова вступу закону в силу, і відповідно обов’язку його знати є його офіційне оприлюднення.

Закони України, інші акти Верховної Ради України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України не пізніш як у п'ятнадцятиденний строк після їх прийняття у встановленому порядку і підписання підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях. А саме, “Офіційному віснику України”, “Відомостях Верховної Ради України”, “Урядовому кур’єрі”, “Голосі України”.

Нормативно-правові акти можуть бути опубліковані в інших друкованих виданнях лише після їх офіційного оприлюднення у вище зазначених виданнях. Таке опублікування має виключно інформаційних характер і не може бути використано для офіційного застосування. Відповідно, громадяни, державні органи, підприємства, установи, організації під час здійснення своїх прав та обов’язків повинні застосовувати нормативно-правові акти опубліковані в офіційних друкованих виданнях або одержані у встановленому порядку від органу, який їх видав.

Акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України можуть бути в окремих випадках офіційно оприлюднені через телебачення і радіо.

Нормативно-правові акти Верховної Ради України і Президента України набирають чинності через десять днів з дня їх офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самими актами, але не раніше дня їх опублікування в офіційному друкованому виданні.

1. Охарактеризуйте Верховну Раду України як єдиний орган законодавчої влади в Україні.  2. Охарактеризуйте структуру Верховної Ради України.  3. Назвіть основні функції Верховної Ради України. 4. Охарактеризуйте компетенцію Верховної Ради України.   5. Дайте загальну характеристику організації роботи Верховної Ради України.  6. Чергова сесія ….. 7. Пленарне засідання - …. 8. Охарактеризуйте правове положення Голови ВРУ, його заступників, комітетів, тимчасових слідчих та тимчасових спеціальних комісій.  9. Розкрийте суть діяльності комітетів Верховної Ради України.  10. Основне призначення депутатських фракцій.  11. Принципи правого статусу народного депутата.  12. Депутатський мандат… 13. Назвіть основні права та обов’язки народного депутат України. Депутатське звернення… .. 14. Депутатський запит…..  15. Дайте загальну характеристику інституту омбудсмена в Україні. 16. Охарактеризуйте правовий статус Рахункової палати України.Конец формы

Начало формы