Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний елемент 2.2 Конституційно-правовий с...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
36.52 Кб
Скачать

4. Організаційні форми роботи Верховної Ради України

Порядок роботи ВРУ встановлюється КУ та Регламентом ВРУ. ВРУ працює сесійно. Сесія ВРУ– це термін, протягом якого ВР проводить пленарні засідання та приймає рішення з питань, віднесених до її відання КУ.

Сесії ВРУ поділяються на чергові та позачергові.

Чергові сесії ВРУ починаються (без скликання* першого вівторка лютого і першого вівторка вересня кожного року, а завершуються відповідно не пізніш як за 45 та 10 днів до початку наступної сесії.

Позачергові сесії ВРУ із зазначенням порядку денного скликаються головою ВРУ на вимогу не менше 1/3 народних депутатів України від конституційного складу ВРУ або на вимогу Президента України.

Засідання – це організаційно-правова форма роботи ВРУ. Рішення ВРУ з будь-якого питання приймаються виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування і як правило після його обговорення. Голосування здійснюється депутатами особисто в залі засідань ВРУ або у відведеному для таємного голосування місці біля залу для засідань. Рішення Верховної Ради приймаються відкритим або таємним голосуванням. Відкрите голосування здійснюється: 1* за допомогою електронної системи з фіксацією результатів голосування - поіменне, в тому числі з можливим роздрукуванням результатів голосування кожного народного депутата; 2* шляхом підняття руки (у разі відсутності технічної можливості голосування за допомогою електронної системи*; 3* шляхом подачі іменних бюлетенів у порядку, встановленому Верховною Радою.

Рішення ВРУ приймаються більшістю голосів. Конституція України передбачає два види засідань парламенту: публічні або відкриті та закриті. Публічність (гласність*засідань полягає перш за все у можливості для громадян бути присутніми на засіданнях вищого представницького органу. Крім того, через пресу, телебачення і радіо а також через систематично опублікованих повних стенографічних звітів про засідання вищого представницького органу громадяни отримують детальну інформацію про його роботу, про участь депутатів в обговоренні питань, включених в порядок денний, про прийняті закони і рішення. В ряді випадків ВРУ більшістю від свого складу може прийняти рішення про проведення закритого засідання (при розгляді питань, пов’язаних з національною безпекою, організаційною роботою ВРУ та іншими*.

5. Суть та значення законодавчого процесу як парламентської процедури

Головним видом парламентських процедур є законодавча процедура (законодавчий процес*.

Законодавчий процес – це сукупність послідовних нормативно упорядкованих, врегульованих нормами законодавства дій суб’єктів права законодавчої ініціативи та законодавчого органу держави щодо розробки, обговорення та прийняття закону згідно з регламентно визначеними системами певних процесуальних дій уповноважених суб’єктів у межах відповідної процедури, що характеризуються наявністю юридично передбаченого фіксованого результату.

Законодавчий процес складний та багатогранний. Він поділяється на види та стадії. Основними видами законодавчого процесу (законодавчої процедури* є конституційний процес і звичайний законодавчий процес. Конституційний процес або конституційна процедура – це порядок внесення змін до КУ (відповідно до ст. 154-159 КУ*. Звичайний законодавчий процес або законодавча процедура це порядок прийняття, зміни, скасування законів або призупинення їх дії.

Складовими елементами законодавчого процесу є стадії

Стадії законодавчого процесу – це законодавчо закріплені періоди, що характеризуються системою певних процесуальних дій уповноважених суб’єктів у межах відповідної процедури та відносною завершеністю, яка втілюється в юридично передбачений фіксований результат. Систему стадій законодавчого процесу умовно поділяють на три підгрупи: 1* до парламентські стадії; 2* стадії парламентського розгляду; 3* стадії законодавчого процесу, що здійснюються після парламентського розгляду законопроекту.

Центральною групою елементів законодавчого процесу є парламентські стадії законодавчого процесу, вони включають: внесення проекту до ВРУ; реєстрація законопроекту; попередній розгляд проекту; розгляд проекту в комітетах ВРУ; внесення проекту на розгляд на пленарному засіданні; внесення питання про розгляд проекту до порядку денного; перше читання законопроекту; внесення поправок; підготовка проекту до другого читання; друге читання проекту; третє читання проекту; оформлення документа; прийняття закону парламентом.

До допарламентських стадій відносяться: прогнозування і планування законодавства, внесення пропозицій щодо зміни закону, розробку концепції закону і підготовку законопроекту, спеціальне і громадське обговорення законопроекту; процес пізнання й аналізу, оцінки правоутворюючих фактів, включення механізму волевиявлення народу, безпосередню розробку конкретного законопроекту. Більшість вчених вважає, що ця група стадій не породжує правових наслідків, а лише створює основу для стадії внесення законопроекту суб’єктом права законодавчої ініціативи.

До стадій, що реалізуються після парламентського розгляду законопроекту відносять: підписання закону главою держави; повторний розгляд закону ВРУ у разі повернення його ПУ із вмотивованими і сформульованими пропозиціями; оприлюднення та опублікування закону.