Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний елемент 2.2 Конституційно-правовий с...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
36.52 Кб
Скачать

3. Функції та повноваження Верховної Ради України

Функції ВРУ – це основні напрямки діяльності ВРУ, вони випливають з тих повноважень або тієї компетенції якою наділений даний орган державної влади в Україні.

Залежно від способу конституційного закріплення компетенції виділяють три види парламентів:

1. парламенти з необмеженою компетенцією. Конституції таких держав не містять переліку повноважень парламенту з чого і випливає юридична необмеженість його компетенції за предметом, тобто вважається, що він може видавати закони з будь-якого питання.

2. парламенти з відносно обмеженою компетенцією функціонують у федеративних, децентралізованих державах та в унітарних державах де в основу організації державної влади покладено модель жорсткого поділу влад. При цьому компетенція парламенту обмежується фундаментальними правами, питаннями, які згідно з Конституцією віднесено до сфери компетенції виконавчої та судової гілок влади, до виключної компетенції суб’єктів федерації чи органів місцевого самоврядування.

3. Парламенти з абсолютно обмеженою компетенцією Конституції таких держав встановлюють чіткий та вичерпний перелік питань, з яких парламент має право приймати закони.

В цій класифікації ВРУ може бути віднесена хоч і досить умовно до парламентів з абсолютно обмеженою компетенцією. Такий висновок можна зробити з аналізу статей 85 та 92 КУ, які містять перелік питань, що належать до повноважень ВРУ та визначаються чи встановлюються виключно законами України. Функції ВРУ та відповідно її повноваження можна систематизувати за наступними групами:

І. законодавча функція і відповідно законодавчі повноваження. Законодавча функція ВРУ – це найважливіший напрямок її діяльності.

ІІ. установча функція ВРУ пов’язана з її участю у формуванні інших органів державної влади і місцевого самоврядування та визначенні правових основ їх діяльності. Реалізуючи установчу функцію ВРУ здійснює наступні установчі повноваження:надання згоди на призначення Президентом України Прем'єр-міністра України;

1. призначення на посади та звільнення з посад Голови та інших членів Рахункової палати;

2. призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; заслуховування його щорічних доповідей про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні;

3. призначення на посаду та звільнення з посади Голови Національного банку України за поданням Президента України;

4. призначення та звільнення половини складу Ради Національного банку України;

5. призначення половини складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення;

6. призначення на посаду та припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії за поданням Президента України

7. надання згоди на призначення на посади та звільнення з посад Президентом України Голови Антимонопольного комітету України, Голови Фонду державного майна України, Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України;

8. надання згоди на призначення Президентом України на посаду Генерального прокурора України; висловлення недовіри Генеральному прокуророві України, що має наслідком його відставку з посади;

9. призначення третини складу Конституційного Суду України;

10. обрання суддів безстроково;

11. дострокове припинення повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим за наявності висновку Конституційного Суду України про порушення нею Конституції України або законів України; призначення позачергових виборів до Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

12. призначення чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування

13. та ін.

ІІІ. контрольна функція, яка полягає у здійсненні парламентського контролю. Згідно п. 33 ст. 85 КУ ВРУ здійснює парламентський контроль у межах, визначених КУ об’єктом якого є Президент України (можливість застосування процедури імпічменту*, виконавча влада (схвалення програми діяльності КМУ*, ВР АРК (дострокове припинення повноважень*, органи місцевого самоврядування та інше.

Разом з тим, виділяють й інші функції та повноваження ВРУ: освітні, ідеологічні, в галузі зовнішньої політики, оборони та безпеки, з самоорганізації роботи ВРУ.