Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні рекомендації самост. КД_ 2012.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
604.16 Кб
Скачать

15.1. Ключові терміни та поняття

Прибуток — частина вартості додаткового продукту, виражена в грошах; частина чистого доходу; грошовий вираз вартості реалізованого чистого доходу, основна форма грошових накопичень господарського суб'єкту. Чистий прибуток — це кошти, що залишаються у розпорядженні підприємства після сплати податків і відрахувань.

Загальний прибуток — кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства, що включає в себе фінансові результати від різних видів його діяльності (продаж продукції, послуги, прибуток від звичайної діяльності, надзвичайних подій);

Валовий прибуток — прибуток, розрахований на реалізованій продукції у вигляді різниці між чистим доходом (виручка без ПДВ та акцизів) від реалізації продукції і собівартістю реалізованої продукції.

Прибуток від фінансової діяльності характеризує фінансовий результат операцій, які приводять до зміни розміру й складу власного капіталу й позичок підприємства (залучення додаткового акціонерного або пайового капіталу, емісії облігацій і інших боргових цінних паперів, залучення кредиту в різних його формах, погашення зобов'язань по основному боргу тощо).

Чистий прибуток характеризує суму балансового (валового) прибутку, зменшеного на суму податкових платежів за його рахунок.

Роздрібний товарооборот - це виручка від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів для особистого споживання як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану торгову мережу (магазини, аптеки, палатки, кіоски, автозаправні станції, їдальні, кафе, ресторани тощо) усіма діючими підприємствами незалежно від відомчої підпорядкованості, форм власності та господарювання, а також виручка, одержана через касу неторгових підприємств, організацій, установ від продажу безпосередньо населенню товарів власного виготовлення, закуплених на стороні або одержаних по бартеру (враховується як продаж поза торговою мережею).

Оптовий товарооборот - це продаж товарів іншим підприємствам, організаціям, підприємцям для виробничої діяльності або подальшого перепродажу як за безготівковими розрахунками, так і за готівку.

Ва́ртість — втілена й уречевлена в продукті суспільна праця; економічна категорія, яка виражає відносини між суб'єктами господарської діяльності, що пов'язані суспільним поділом праці і обміном товарами та послугами.

15.2. Дайте відповіді на запитання

  1. Що таке прибуток?

  2. Що таке рівень рентабельності?

  3. Що таке товарооборотність?

  4. Що називають роздрібним товарооборотом?

  5. Що називають оптовим товарооборотом?

  6. Що таке вартість реалізованих товарів і послуг?

  7. Назвіть показники витрат обігу.

15.3. Законспектуйте наступні питання

1. Рівень рентабельності.

2. Показники витрат обігу.

3. Вартість реалізованих товарів і послуг.

15.4. Теми рефератів:

    1. Необхідність проведення аналізу ефективності комерційної діяльності підприємства.

    2. Ефективність комерційної діяльності підприємства – прибуток, рівень рентабельності, витрати обігу, товарооборотність, вартість реалізованих товарів і послуг.