Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zbirka.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Іі. Якісне виявлення вмісту карбонатів

Із зразка беруть невелику кількість грунту, переносять у порцелянову чашку. На грунт з піпетки капають кілька крапель 10% хлористоводневої кислоти. При наявності карбонатів відбувається реакція:

СаСО3+2НСl=СаСl2+СО2↑+Н2О

Вуглекислий газ виділяється у вигляді бульбашок (грунт "шипить"). Кислоту додають до припинення виділення бульбашок СО2. За інтенсивністю виділення вуглекислого газу і кількістю використаної хлористоводневої кислоти роблять висновок про більший чи менший вміст карбонатів.

IIІ. Якісний аналіз водної витяжки.

1.Виявлення хлоридів.

Із відфільтрованої рідини відливають близько 5 мл у пробірку, куди додають декілька крапель нітратної кислоти і по краплях –

0,1 М розчин аргентуму нітрату.

Аргентум нітрат взаємодіє з хлоридами за рівнянням:

NaCl + AgNO3 = AgCl↓ + NaNO3

Аргентум хлорид випадає у вигляді осаду. Реакція ця дуже чутлива. Випадання білого сироподібного осаду свідчить про наявність хлоридів у кількості десятих часток процента і більше. Якщо вміст хлоридів становить кілька сотих часток процента, то осад не випадає, але виразно помітна опалесценція розчину. Поява слабкої опалесценції свідчить, що у грунті незначна кількість хлоридів (тисячні частки процента).

2. Виявлення сульфатів.

5 мл водної витяжки відливають у пробірку, додають декілька крапель розчину хлоридної кислоти і 2-3 мл 20% розчину барій хлориду. Розчин у пробірці нагрівають до кипіння. При наявності сульфатів відбувається така реакція:

Na2SO4 + BaCl2 = 2NaCl + BaSO4↓

Барій сульфат випадає в осад у вигляді білого дрібно-кристалічного осаду. Утворення білого осаду свідчить про вміст сульфатів у кількості декількох десятих часток процента і більше. Сильна біла каламуть свідчить про кілька сотих часток процента сульфатів у грунті. Слабка каламуть помітна лише на чорному фоні,появляється, якщо вміст сульфатів – тисячні частки процента.

3. Виявлення нітратів.

На скло переносять 1-2 краплі фільтрату водної витяжки і по краплях додають розчин дифеніламіну у сульфатній кислоті. При наявності нітратів розчин забарвлюється у синій колір.

4. Виявлення кальцію.

10 мл фільтрату водної витяжки наливають у пробірку, підкислюють 1-2 краплями 10% розчину НСl і додають 5 мл 4% оксалату амонію. За наявності кальцію відбувається така реакція:

CaCl2 + (NH4)2C2O4 = CaC2O4 ↓+ 2NH4Cl

Білий осад оксалату кальцію свідчить про вміст кальцію в кількості від десятих часток процента до декількох одиниць. Якщо вміст кальцію соті і тисячні частки процента, то спостерігається не поява осаду, а легке помутніння розчину.

IV. Якісний аналіз хлоридно-кислої витяжки.

Залишок на фільтраті від фільтрування водної витяжки скляною паличкою переносять у колбу, де міститься початкова наважка грунту. В колбу наливають 50 мл 10% хлоридної кислоти. Вміст колби кілька разів збовтують протягом 1-2 хв., потім відстоюють 5 хв. і фільтрують.

  1. Виявлення феруму.

До 2-3 крапель фільтрату додають 2-3 краплі калій гексаціаноферату (III) K3[Fe(CN)6]. За наявності йонів феруму (II) з’являється темно-синій осад (турбулева синь):

3Fe2+ + 2[Fe(CN)6]3- = Fe3[Fe(CN)6] 2↓

Для визначення йонів феруму (III) до 2-3 крапель досліджуваного фільтрату додають 1-2 краплі розчину NH4SCN. За наявності йонів феруму (III) розчин забарвлюється в червоний колір:

Fe3+ + nSCN- [Fe(SCN)n]3-n

До 2-3 крапель досліджуваного розчину фільтрату додають 1-2 краплі K4[Fe(CN)6]. За наявності йонів Fe3+ появляється синій осад (берлінська блакить).

4Fe3+ + 3[Fe(CN)6]4- = Fe4[Fe(CN)6] 3↓

  1. Виявлення сульфатів і кальцію.

Хлоридну витяжку, що залишилась, відфільтровують у колбу через лійку з паперовим фільтром. Із загальної маси фільтрату відбирають в одну пробірку 5 мл фільтрату, а в іншу – 10 мл і проводять якісне визначення сульфатів і кальцію, як це описано вище. Результати якісного аналізу записують у робочий журнал за запропонованою схемою (табл.2.2). Наявність компонента позначають знаком (+), а відсутність - мінус (-).

Таблиця 2.2. Результати якісного аналізу грунту

Харак-терис-тика грунту

СО32-

Водна витяжка

Cl- SO4 NO3 Ca2+

Хлоридна витяжка

Fe2+ Fe3+ SO4 Ca2+

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]