Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_uridihno _psiholog .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

Задачі:

1. Молодий батько гуляв у парку з грудною дитиною у візочку. Троє підвипивших хлопців попросили у нього закурити, а одержавши відмову, почали всіляко ображати молоду людину, погрожуючи заподіянням шкоди його дитині. Один з хуліганів наніс йому кулаком удар в обличчя, інший – збив з ніг, а третій – штовхнув візочок з дитиною, яка від поштовху покотилася у глибокий яр… Більше молодий чоловік нічого не пам’ятав, прокинувся він лише вдома, коли його дружина марно намагалася з'ясувати, де їхня дитина.

Наряд міліції, який прибув незабаром, доставив візочок з неушкодженою дитиною та затримав батька. Як з'ясувалось, один з нападників дав показання, що молодий чоловік, підвівшись із землі, взяв до руки камінь, який випадково там опинився, наздогнав двох кривдників та наніс ним кожному з них удар по голові. Один з потерпілих помер на місці, а інший – одержав тяжкі тілесні ушкодження (став інвалідом ІІ групи). Третій хуліган, який перетворився у свідка, сховався за деревом. Він з великим подивом спостерігав, як злочинець (батько дитини) після цього спокійно пішов до свого під'їзду, навіть не згадавши про візочок з дитиною, яка скотилася у яр.

  1. Проаналізуйте викладені обставини та визначіть психоемоційний стан батька немовляти.

  2. Чи нестиме він кримінальну відповідальність за вчинене?

2. Т. проходив військову службу на території військового містечка, в якому проживав зі своєю сім'єю. Протягом більш ніж десятилітнього спільного життя між чоловіком та дружиною постійно відбувалися сварки. Приводами для них служили різні обставини: низький заробіток чоловіка, грубість, зарозумілість дружини, найрізноманітніші суперечки з будь-яких причин. Під час таких сварок дружина допускала образу його батьків, вирази непристойного сексуального характеру в адресу Т., що принижують його чоловічу гідність.

Події розгорталися наступним чином. Напередодні свята Т. заступив на чергування в частині. О 21 год., залишивши за себе помічника, відлучився додому повечеряти. Вдома дружина розповіла, що знайомі, співробітники чоловіка, які також проживають на території військового містечка, запрошують їх до себе на святкування, та почала вмовляти чоловіка піти до них.

Як пояснив Т., для того, щоб уникнути чергової сварки, він погодився відвести дружину до своїх колег по роботі, а потім вирішив повернутися в частину. Однак, коли чоловік та дружина прийшли до своїх знайомих, Т. вирішив побути трохи у них. Почалися танці, під час яких він запросив господиню квартири танцювати. Приревнувавши до чоловіка, дружина дала йому при всіх ляпаса. Після цього вони пішли. По дорозі додому, за словами Т., дружина ображала його нецензурними словами.

Вдома образи продовжувались у присутності 13-річної доньки. Дружина плюнула чоловікові в обличчя та вдарила його своїм чоботом в плече. Після цього Т. взяв залишений ним на шафі пістолет і, наставивши його на дружину, погрозливо сказав: "Ну, продовжуй дальше!" Налякавшись, дружина вибігла з квартири, закривши двері.

Почувши через декілька хвилин стук в двері, Т., продовжуючи тримати в руці пістолет. пішов її відкривати. Як тільки двері відкрились. до прихожої зайшла дружина і тут же знову плюнула йому в обличчя і дала ляпаса. Однак в цей момент, побачивши у нього в руках пістолет, налякалась і почала втікати вниз по сходах. Т. побіг за нею, стріляючи на ходу. Два з одержаних його дружиною поранень виявились смертельними.

Про свій стан у момент вбивства Т. показав наступне: "… я відкрив двері. На порозі стояла дружина, яка ображаючи, з силою вдарила мене по щоці та плюнула в обличчя. Коли я почав стирати слину, вона побачила у моїй руці пістолет і почала тікати. У той час у мене щось помутніло в голові, і я втратив розум. Як я зняв запобіжник, як почав стріляти – не пам’ятаю. Все було як у вісні. Чув тільки постріли. Я нічого не усвідомлював. Здавалось, що у мене тріснула якась пружина, і я став неконтрольованим. Я був як божевільний…"

  1. Який вид афекту розвинувся у винного?

  2. Яку експертизу необхідно призначити для правильного вирішення справи?