Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек об БУ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
585.73 Кб
Скачать

7 .Облік інших грошових коштів та їх еквівалентів.

Крім грошових коштів, як готівкових так і безготівкових, бюджетні установи можуть мати їхні кошти та їх еквіваленти.

Для обліку інших коштів призначений рахунок 33 “Інші кошти”, який має субрахунки:

331”Грошові документи в національній валюті”

332 “Грошові документи в іноземній валюті”

333”Грошові кошти в дорозі в національній валюті”

334”Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті”

До грошових документів відносяться бланки трудових книжок, бланки дипломів, санаторно-курортні путівки, талони на бензин та ПММ, талони на харчування, марки держмита і поштові марки тощо. Грошові документи зберігаються в касі установи або централізованої бухгалтерії.

Для обліку грошових документів призначений субрахунок 331 “Грошові документи в національній валюті” і субрахунок 332 “Грошові документи в іноземній валюті”. Рахунок активний. В дебеті субрахунку відображаються суми, на які прийняті документи в касу установи, а в кредиті – суми, на які видані з каси грошові документи. Приймання в касу і видача з каси грошових документів оформляється прибутковими і видатковими касовими ордерами.

Операції оприбуткування та видачі грошових документів з каси записуються до меморіального ордеру форми №274 на основі первинних документів. На підставі меморіального ордеру записи здійснюються в книзі Журнал –Головна.

Аналітичний облік грошових документів ведеться в книзі ф.292 або на картках ф 292-а. В книзі або на картках відкриваються окремі рахунки, на кожен вид грошових документів.

Тема 3 Облік видатків бюджетних установ і організацій.

План:

  1. Поняття касових та фактичних видатків.

  2. Економічна класифікація видатків та їх характеристика.

  3. Синтетичний облік фактичних витрат.

  4. Аналітичний облік касових та фактичних витрат.

1.Поняття касових та фактичних видатків

В процесі господарської діяльності бюджетні установи і організації здійснюють різноманітні видатки. Під видатками бюджетних установ і організацій розуміють державні платежі, які не підлягають поверненню тобто не створюють і не компенсують фінансових вимог.

Видатки бюджетних установ і організацій поділяються на касові та фактичні. На практиці касові та фактичні видатки часто не збігаються в часі. В основу касових покладено касовий метод запису бухгалтерських операцій, коли запис видатків здійснюється в момент списання коштів незалежно від періоду до якого ці видатки належать. В основу фактичних видатків покладено метод нарахувань, за яким запис бюджетних видатків відбувається в період здійснення операцій .

Дуже рідко касові та фактичні видатки збігаються в часі . В таком випадку вони називаються прямими видатками.

Касові видатки бюджетних установ і організацій це кошти видані органами державного казначейства або банківськими установами з реєстраційних (спецреєстраційних) чи поточних рахунків на видатки бюджетних установ і організацій як в безготівковій так і готівковій формі.

Касові видатки (не плутати з касовими операціями) виникають тільки при витрачанні (списанню з рахунку) грошових коштів.

Фактичні видатки- це видатки здійснені за рахунок загального чи спеціального фонду бюджету на утримання бюджетної установи. Фактичні видатки виникають при зменшені активів або збільшені зобовязань бюджетних установ і організацій.

Необхідність поділу видатків на касові та фактичні виплаиває з одного з головних принципів фінансувння бюджетних установ, суть якого полягає в суворому контролі за використанням бюджетних коштів та дотриманням фінансової дисципліни з боку держави. Держава, як власник майна бюджетних установ повинна мати повну інформацію про цільове та якісне використання наданих нею коштів та матеріальних цінностей. Таке завдання і виконую система обліку видатків через їх поділ на касові та фактичні. Ретельний аналіз та зіставлення двох напрямків обліку видатві дає можливість виявляти та попереджувати факти порушення фінансової дисципліни. В бюджетних установах , що фінансуються через органи державного казначейства здійснюється постійний попередній (ще до здійснення операції) контроль за використанням коштів, тобто контролюються і регулюються касові видатки цих установ. Облік касових видатків ведеться подвійний: в самій бюджетній організації та у відповідному органі державного казначейства, що її обслуговує.

Видатки можуть бути відплатними , тобто здійсненими в обмін на товар чи послугу, або невідплатними (односторонніми). Категорія видатків не включає платежів в рахунок погашення державного боргу які класифікуюються як фінансування.

Видатки поділяються на поточні та капітальні. До поточних видатків відносять витрати на оплату праці робітників бюджетних установ і організацій , нарахування на заробітну плату, придбання предметів та матеріалів, витрати на послуги з утримання бюджетних установ і організацій , комунальні послуги тощо.

Під капітальними видатками розуміють платежі з метою придбання капітальних активів, сттратегічних і надзвичайних запасів, придбання землі нематеріальних активів, або невідплатні платежі, що передаються отримувачам з метою придбання ними подібних активів , компенсації втрат пов’язаних з руйнуванням чи ушкодженням основних фондів.

Поділ на поточні та капітальні, а також відплатні чи невідплатні, зазнають як фактичні так і касові витрати. Розуміння суті касових і фактичних витрат та різниці між ними є важливим, оскільки обліковуються вони на різних рахунках і в звітності відображаються окремо. Як вже зазначалось, касові витрати це суми бюджетних коштів витрачені (сплачені) з реєстраційних чи поточних рахунків.Наприклад: нарахована сума заробітної плати це фактичні витрати на оплату праці, а сума коштів що була отримана за чеком і оприбуткована в касу для виплати працівникам – це касові витрати на оплату праці; вартість матеріалів списаних при їх використанні – це фактичні витрати на матеріали, а вартість матеріалів сплачена постачальнику під час їх придбання – це касові витрати на матеріали (навіть якщо вони ще не використані і утримуються на складі).

Розпорядники бюджетних коштів можуть витрачати кошти загального чи спеціального фонду бюджету з моменту надходження на їх реєстраційні чи поточні рахунки але тільки у відповідності до затвердженого кошторису та при дотримані фінансової дисципліни. Облік касових видатків ведуть на рахунках 3 класу тобто на тих самих рахунках на яких обліковуються кошти установ, тобто, рахунки 31 “Рахунки в банку”, 32 “Рахунки в казначействі”, 33 “Інші кошти” в розрізі відповідних субрахунків.

Характеристика зазначених рахунків та порядок обліку витрачання коштів (касових витрат) нами було розглянуто в попередній темі. Зазначимо лише, що сума касових видатків фіксується за кредитом цих рахунків у розрізі кодів економічної класифікації видатків бюджету.