Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Журнал лабораторних робіт з органічної хімії дл...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Дослід 2. Одержання складних ефірів:

а) Оцтово-етилового ефіру

У пробірці змішують 2 мл концентрованої оцтової кислоти, 2 мл етилового спирту й 0,5 мл концентрованої . Суміш обережно струшують і пробірку нагрівають на водяній бані протягом 10 хв. Пробірку охолоджують, додають приблизно 0,5 мл води та насичений розчин . Оцтово-етиловий ефір спливає на поверхню і має приємний освіжаючий запах.

б) Оцтово-ізоамілового ефіру

У пробірці змішують 2-3 мл концентрованої оцтової кислоти, 2‑3 мл ізоамілового спирту і 0,5 мл концентрованої . Вміст пробірки перемішують скляною паличкою й обережно нагрівають на водяній бані. Пробірку охолоджують і наливають в неї трохи холодної води. Оцтово-ізоаміловий ефір спливає на поверхні води. Він має характерний запах грушевої есенції.

Дослід 3. Властивості щавлевої кислоти:

а) Калієві солі щавлевої кислоти

У пробірку наливають із бюретки 2 мл 1 н. розчину щавлевої кислоти, з другої бюретки додають 1 мл 1 н. розчину KOH. Утворюється осад кислої калієвої солі щавлевої кислоти. Якщо осад не випадає, стінки пробірки труть скляною паличкою. При подальшому додаванні розчину KOH осад розчиняється.

б) Одержання оксалатів кальцію, свинцю і міді (II)

У три пробірки наливають по 1 мл 5%-них розчинів хлориду кальцію, ацетату свинцю, сульфату міді і в кожну з них додають 5%-ий розчин оксалату амонію. В усіх пробірках утворюється осад.