Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Журнал лабораторних робіт з органічної хімії дл...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

27

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

КАФЕДРА ХІМІЇ

ЖУРНАЛ

ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ З ОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ

Полтава 2002

Журнал лабораторних робіт з органічної хімії для студентів спеціальності «Видобування нафти і газу» / Полтава: ПолтНТУ. – 2002. – 27 С.

Укладачі: Н. В. Бунякіна, І. О. Іваницька – кандидати хімічних наук

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри хімії Д.О. Стороженко, канд. хім. наук, доцент

Рецензент: Н.Б. Сененко, кандидат фізико-математичних наук, доцент

Затверджено на засіданні ради університету:

протокол № 11 від 05.07.2002 р.

Науковий редактор Н.В. Жигилій

Коректор Н.О. Янкевич

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1

МЕТОДИ ОЧИЩЕННЯ І ВИДІЛЕННЯ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН

Дослід 1. Кристалізація бензойної кислоти

Невелику кількість (біля 1 г) забрудненої бензойної кислоти розчиняють у 30...50 мл киплячої води у відкритій колбі чи хімічному стакані. Одержаний гарячий розчин швидко фільтрують крізь складчастий фільтр, уміщений у скляну лійку. Зібраний у стакан чи конічну колбу фільтрат охолоджують льодяною водою при перемішуванні. Виділяються білі кристали бензойної кислоти. Через 30 хв осад відфільтровують на лійці Бюхнера з використанням водоструменевого насоса і висушують при 60°С.

Дослід 2. Перегонка органічних речовин

Збирають прилад для перегонки. У невелику перегінну колбу Вюрца наливають 25...30 мл етилового спирту (Ткип = 78.4° С) або іншої речовини, наприклад, бензолу (Ткип = 80.1° С), чотирихлористого вуглецю (Ткип = 76.8° С) і вкидають туди ж 2–3 скляних капіляри або шматочок глиняної тарілки для рівномірного кипіння. Колбу закривають пробкою з термометром, ртутна кулька якого повинна знаходитися на 0,5 см нижче від рівня відвідної трубки колби. Колбу з'єднують із водяним холодильником і ставлять приймач для конденсату. Включають воду в холодильник, колбу нагрівають на водяній бані (рівень рідини в колбі повинен бути нижчим, ніж рівень рідини в бані). Перегонку ведуть із такою швидкістю, щоб протягом секунди в приймач потрапляло 1-2 краплі дистиляту. За термометром відмічають температуру кипіння рідини.

Дослід 3. Очищення бензойної кислоти або нафталіну возгонкою

Забруднену речовину вміщують у фарфорову чашку і накривають її скляною лійкою, як описується у методичних вказівках. Чашку ставлять на азбестову сітку й обережно нагрівають на невеликому полум'ї пальника, не допускаючи плавлення речовини. Після закінчення досліду чисту речовину переносять із поверхні лійки на папір.

Дослід 4а. Екстракція гідрохінону з водного розчину

У колбу місткістю до 100 мл уміщують 1 г гідрохінону і 30 мл води. Нагрівають суміш не вище ніж 50°С до повного розчинення гідрохінону. Потім охолоджують розчин у холодній воді й переливають у ділильну лійку місткістю до 150 мл. Додають туди ж 10 мл діетилового ефіру. Проводять екстракцію гідрохінону за методикою, викладеною у методичних вказівках.

При проведенні досліду поблизу не повинно бути відкритого полум'я!

Дослід 4б. Екстракція аніліну з водного розчину

Біля 10 мл 3%-ної суспензії аніліну у воді вміщують у ділильну лійку і доливають 6 мл діетилового ефіру. Проводять екстракцію аніліну за методикою, викладеною у методичних вказівках.

При проведенні досліду поблизу не повинно бути відкритого полум'я!