Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма Кримінологія 4 курс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
306.69 Кб
Скачать

Тема 6. Причини та умови конкретного злочину.

Лекція (2 год.). Поняття причин та умов конкретного злочину. Механізм злочинної поведінки: поняття та основні структурні частини Види механізму злочинної поведінки. Умови формування криміногенної спрямованості особистості та їх роль у вчиненні злочину. Криміногенний вплив на особу соціального мікро- та макросередовища. Поняття та роль конкретної життєвої ситуації у формуванні мотиву і мети злочину та реалізації рішення вчинити злочин. Види конкретних життєвих ситуацій.

Віктимологічний аспект злочинної поведінки. Віктимність як сукупність властивостей потерпілого. Роль віктимної поведінки у механізмі злочинної поведінки. Види віктимної поведінки. Класифікація потерпілих від злочину.

Семінарське заняття ( 2 год.)

1. Поняття причин і умов конкретного злочину.

2. Поняття механізму злочинної поведінки.

3. Види механізмів злочинної поведінки.

4. Поняття та види конкретних життєвих ситуацій.

5. Поняття віктимності поведінки жертви злочину.

6. Поняття та види віктимологічної ситуації.

Завдання для самостійної роботи ( 2 год.)

1. Умови формування криміногенної спрямованості особи: макро- та мікрорівень.

2. Поняття та предмет віктимології.

3. В наведених прикладах визначити роль особистості злочинців і конкретної життєвої ситуації, а також види механізмів злочиної поведінки.

1) Куляшов, раніше неодноразово судимий за крадіжки і хуліганство, знаходячись в нетверезому стані, повертався додому. Раптом він побачив, що працівник міліції намагається затримати підлітка, який зірвав норкову шапку з перехожого. Бажаючи допомогти підлітку втекти, Куляшов накинувся на міліціонера, збив його з ніг, вдарив двічі ногою. Після цього кинувся втікати, але був затриманий.

2) Викладач Перепелиця, управляючи власним автомобілем, поспішав на роботу. Поблизу школи він почав обганяти вантажівка, який їхав поряд, перевищив при цьому швидкість. В цей час зі сторони школи на у частину дороги вибігла дівчинка. Намагаючись уникнути зіткнення, Перепелиця різко звернув вліво, але не справився з управлінням, внаслідок чого машина заїхала в кювет і перевернулася. Перепелиця уникнув будь-яких пошкоджень, а його товариш. який їхав з ним в машині, тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Тема 7. Протидія злочинності

Лекція 1 (2 год.). Поняття, мета та принципи протидії злочинності

Поняття протидії злочинності. Співвідношення понять „протидія злочинності”, «попередження злочинів», «профілактика злочинів», “запобігання злочинності”, “припинення злочинів”, “боротьба зі злочинністю”.

Мета, завдання та рівні протидії злочинності. Принципи здійснення превентивної діяльності. Організаційні та правові засади протидії злочинності.

Лекція 2 (2 год.). Система заходів та система суб’єктів протидії злочинності

Система заходів протидії злочинності. Класифікація заходів протидії злочинності: загальносоціальні та спеціально-кримінологічні заходи. Рання та безпосередня профілактика злочинів.

Загальна характеристика системи суб’єктів протидії злочинності. Види суб’єктів протидії злочинності: загальні та спеціальні суб’єкти. Характеристика превентивної діяльності окремих суб’єктів протидії злочинності. Правоохоронні органи в системі суб’єктів протидії злочинності. Класифікація суб’єктів за характером провідної функції, виконуваної ними у сфері протитдії злочинності.

Семінарське заняття ( 2 год.)

І. Теоретичні питання

  1. Визначення поняття «протидія злочинності». Співвідношення поняття «протидія злочинності», «попередження злочинності», «профілактика злочинів», «запобігання» злочинності тощо.

  2. Організаційні та правові засади протидії злочинності.

  3. Рівні протидії злочинності: загально соціальне та спеціально-кримінологічне попередження злочинів.

  4. Класифікація заходів протидії злочинності за окремими підставами.

  5. Характеристика системи суб’єктів протидії злочинності.

ІІ. Практичні завдання

  1. Про які різновиди профілактичної роботи з точки зору часу її проведення іде мова в наведених нижче випадках:

а) співробітникам міліції стало відомо, що М., службова особа, запропонув громадянину К. дати хабара за надання місця для автомашини на платній автостоянці. В момент передачі громадянином К. хабара в сумі 500 доларів США громадянину М. останній був затриманий.

б) робітник цегляного заводу П. був засуджений за систематичне розкрадання з заводу цегли, яку він вивозив з території заводу, використовуючи заводський автотранспорт. Слідчий, який розслідував цю справу, виніс на адресу адміністрації цегляного заводу подання, в якому серед заходів, спрямованих на недопущення подібних злочинів, вказав на необхідність ретельної перевірки всього транспорту, який виїздить з території заводу.

в) робітники підприємства домовились між собою викрасти з приймальної директора комп’ютер, який мали збиралися перевезти з місця крадіжки на машині С. Останній згодився на участь у вчиненні вказаного злочину. Коли про готування злочину стало відомо співробітникам міліції, всі особи, які збирались прийняти участь у викраденні майна, були викликані в райвідділ міліції для дачі пояснень.

Завдання для самостійної роботи ( 4 год.)

1. Особливості превентивної діяльності окремих правоохоронних органів.

2. Характеристика державних програм протидії злочинності.

3. Міжнародна співпраця у сфері протидії злочинності.

4. Проблеми кримінологічного прогнозування та планування протидії злочинності в Україні.