Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга1 МОНД.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
4.64 Mб
Скачать
    1. . Наукові дослідження, їх особливості і класифікація

Особливість наукової роботи полягає в тому, що за своєю сутністю вона є творчістю. Це пояснюється тим, що в результаті наукової діяльності створюються нові цінності, раніш невідомі. Це нова інформація, нові раніш невідомі факти, явища, закони, технічні рішення.

Виконання наукових досліджень обумовлено соціальними потребами суспільства в підвищенні продуктивності праці, економії сировини і енергетичних ресурсів, в рішенні екологічних задач і таке інше. Разом з тим великий вплив спричиняє такий суб’єктивний фактор, як допитливість людини, прагнення краще пізнати оточуючий світ.

Другою особливістю наукової роботи, як і будь-якої творчості, є певний ризик отримати негативний результат. В фундаментальних роботах він досягає 90%, в прикладних він значно менший ( біля 10% ).

Науково-дослідні роботи класифікують за наступними ознаками:

- за видом зв’язку НДР з виробництвом

а) роботи, які спрямовані на створення нових процесів, машин, конструкцій. Тобто результати таких робіт повністю використовуються для підвищення ефективності виробництва;

б) роботи, які спрямовані на покращення виробничих відносин, тобто на підвищення рівня організації виробництва без створення нових засобів праці;

в) роботи в галузі суспільних, гуманітарних наук, які спрямовані на удосконалення суспільних відносин, рівня духовного життя людей і т.д.;

- за ступенем важливості

а) важливіші, які виконуються за державними програмами;

б) роботи, які виконуються за програмами НАН України і інших Академій;

в)роботи, які виконуються за ініціативою науково – дослідних інститутів або інших організацій;

- в залежності від джерела фінансування

а) держбюджетні, які фінансуються з державного бюджету;

б) госпдоговірні, фінансування яких здійснюється у відповідності з господарськими договорами замовника (підприємства, установи, Академії наук та ін., тобто юридичної особи, який потрібне дане дослідження) і виконавця роботи ( науково – дослідного інституту, кафедри вищого навчального закладу і т.д.);

- за часом розробки

а) довгострокові, які виконуються декілька років;

б) короткострокові, які виконуються на протязі року і менше;

- за цільовим призначенням

а) фундаментальні, які спрямовані на створення, уточнення або відкриття нових законів природи, розробку нових теорій;

б) прикладні, які базуються на результатах фундаментальних досліджень і спрямовані на створення нових методів, що дозволяють розробити нове обладнання, машини, матеріали, процеси для конкретної галузі;

в) розробки. Їх метою є перетворення результатів прикладних досліджень в технічні пропозиції, підготовка матеріалу для упровадження у виробництво.

Науково – дослідні роботи виконуються у визначеній послідовності. Для прикладних НДР виділяють 6 етапів.

1. Формулювання теми. Це ознайомлення з проблемою, літературою; складання стислого плану досліджень; розробка технічного завдання; складання календарного плану НДР; визначення очікуваного економічного ефекту.

2. Формулювання цілі і задач дослідження, який включає складання бібліографії літератури; вивчення звітів з НДР близької тематики; аналіз цієї інформації, тобто вивчення стану питання; формулювання цілі і задач.

3. Теоретичні дослідження, які включають вивчення фізичної сутності; виконання попереднього експерименту; формулювання гіпотез; вибір фізичної моделі; математизацію моделі; аналітичні дослідження і аналіз отриманих даних.

4. Експериментальні дослідження, які включають розробку цілі і задач експерименту; планування експерименту; вибір засобів вимірювань; конструювання приладів, апаратів, моделей, стендів, установок і інших засобів експерименту; проведення експерименту; обробку результатів експерименту.

5. Аналіз і оформлення результатів наукових досліджень, який включає загальний аналіз даних теоретичних і експериментальних досліджень; порівняння результатів експериментальних і теоретичних розробок; аналіз розбіжностей; уточнення теоретичних моделей і додаткові експерименти, якщо у цьому виникає необхідність; перетворення гіпотези у теорію; формулювання висновків; складання науково – технічного звіту; рецензування.

6. Упровадження результатів досліджень на виробництві і визначення економічного або іншого ефекту.

Загальний цикл робіт від фундаментальних досліджень до серійного випуску продукції складає звичайно від 5 до 10 років.