Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підтримання держ.обвинув. плани семінарських за...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
326.14 Кб
Скачать

Заняття № 4.

Тема 5. Повноваження прокурора зі зміни обвинувачення в суді, висунення додаткового обвинувачення та відмови від обвинувачення

План семінарського заняття:

1. Підстави, процесуальний порядок і правові наслідки зміни обвинувачення у суді.

2. Підстави, процесуальний порядок і правові наслідки висунення додаткового обвинувачення.

3. Підстави, процесуальний порядок і правові наслідки відмови від підтримання державного обвинувачення у суді.

4. Форма та зміст процесуальних документів прокурора про зміну обвинувачення, висунення нового обвинувачення та відмову від підтримання державного обвинувачення.

Питання для дискусії (теми рефератів):

1. Визначення меж судового розгляду кримінальної справи.

2. Підтримання державного обвинувачення у суді потерпілим у випадку відмови прокурора від його підтримання.

3. Методика складання прокурором процесуальних документів про зміну обвинувачення, висунення нового обвинувачення та відмову від підтримання державного обвинувачення.

4. Порядок погодження зміни обвинувачення, висунення нового обвинувачення та відмови від підтримання державного обвинувачення.

5. Забезпечення прав обвинуваченого та потерпілого у випадку прийняття прокурором рішення про зміну обвинувачення, висунення нового обвинувачення та відмови від підтримання державного обвинувачення.

Контрольні завдання і запитання:

1. Схематично зобразіть правові наслідки зміни обвинувачення у суді.

2. Охарактеризуйте порядок перекваліфікації діяння за нормою Кримінального кодексу України, яка передбачає більш м’яке покарання.

3. Визначте коло процесуальних прав потерпілого, який погодився підтримувати державне обвинувачення у суді у випадку відмови прокурора від його підтримання.

4. Визначте основні вимоги до процесуальних документів прокурора про зміну обвинувачення, висунення нового обвинувачення та відмову від підтримання державного обвинувачення.

5. Охарактеризуйте порядок погодження зміни обвинувачення, висунення нового обвинувачення та відмови від підтримання державного обвинувачення.

Термінологічні завдання:

Дайте визначення понять: «межі судового розгляду кримінальної справи», «зміна обвинувачення у суді», «перекваліфікація діяння», «додаткове обвинувачення», «висунення додаткового обвинувачення», «відмова від підтримання державного обвинувачення у суді», «процесуальні документи прокурора», «методика складання процесуальних документів», «забезпечення прав обвинуваченого», «забезпечення прав потерпілого».

Задачі.

Задача 1.

У зв’язку із встановленням під час судового розгляду нових обставин злочину, прокурор склав обвинувальний акт, в якому сформулював змінене обвинувачення, зменшивши його обсяг, і виклав обґрунтування прийнятого рішення. Копії обвинувального акта прокурор надав обвинуваченому, його захиснику, потерпілому, його представнику, а обвинувальний акт подав суду для доручення до матеріалів кримінального провадження. Суд роз’яснив потерпілому його право підтримувати обвинувачення у раніше пред’явленому обсязі, а обвинуваченому роз’яснив, що він буде захищатися у судовому засіданні від нового обвинувачення. Після виконання цих процесуальний дій суд відклав розгляд справи на п’ять днів для надання обвинуваченому, його захиснику можливості підготуватися до захисту проти нового обвинувачення, а після закінчення цього строку продовжив судовий розгляд.

Чи дотриманий прокурором і судом процесуальний порядок зміни обвинувачення в суді?

Задача 2.

Дійшовши переконання, що пред’явлене обвинувачення не підтверджується, прокурор заявив суду клопотання про відкладення судового засідання для складення та погодження постанови про відмову від підтримання державного обвинувачення. Склавши таку постанову, прокурор погодив її з керівником органу прокуратури, в якому він працює. У зв’язку з відмовою прокурора від підтримання державного обвинувачення, суд роз’яснив потерпілому його право підтримувати обвинувачення у суді. Потерпілий висловив згоду на підтримання обвинувачення у суді, двічі повідомлявся судом у встановленому КПК України порядку про час і місце розгляду справи, але не з’являвся у судове засідання без повідомлення про причини неприбуття. Після повторного неприбуття потерпілого у судове засідання суд закрив кримінальне провадження.

Чи дотриманий прокурором процесуальний порядок відмови від підтримання державного обвинувачення у суді? Чи дотримані судом вимоги КПК України щодо закриття кримінального провадження у випадку неявки потерпілого у справах приватного обвинувачення?

Задача 3.

Дійшовши переконання про необхідність зміни обвинувачення, прокурор заявив суду клопотання про відкладення судового засідання для складення та погодження обвинувального акта зі зміненим обвинуваченням. Склавши новий обвинувальний акт, прокурор подав його на погодження керівнику органу прокуратури, в якому він працює. Відмовивши у погодженні обвинувального акта зі зміненим обвинуваченням, керівник органу прокуратури прийняв рішення про усунення прокурора від участі в судовому розгляді та особисту участь у ньому в якості прокурора.

Чи дотриманий прокурором порядок погодження зміни обвинувачення в суді? Чи відповідають дії керівника органу прокуратури вимогам КПК України?

Рекомендовані нормативні джерела:

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

  2. Кримінальний кодекс України [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

  3. Кримінально-процесуальний кодекс України від 28.12.1960 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1001-05

  4. Кримінально-процесуальний кодекс України від 13.04.2012 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/4651а-17

  5. Про організацію участі прокурорів у судовому розгляді кримінальних справ та підтримання державного обвинувачення: Наказ Генерального прокурора України від 19.09.2005 р. № 5гн [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.12259.0

  6. Про особливості діяльності військових прокуратур: Наказ Генерального прокурора України від 30.04.2010 р. № 12гн [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.44427.0

  7. Про прокуратуру: Закон України вiд 05.11.1991 р. № 1789-XII [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1789-12

  8. Про сферу та особливості організації діяльності органів прокуратури на транспорті: Наказ Генерального прокурора України від 19.09.2005 р. № 3/3гн [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.12223.0

  9. Щодо покращення організації участі прокурорів у судах: Вказівка Генерального прокурора України від 09.01.2007 р. № 1 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.37010.0

Рекомендована література:

  1. Бойко В. Зміна обвинувачення в суді: проблемні питання / В. Бойко // Вісник Львівського університету. Серія юридична. – 2012. – Вип. 55. – С. 266-272.

  2. Валевач Н. Відмова прокурора від підтримання державного обвинувачення в суді / Н. Валевач // Вісник прокуратури. – 2012. – № 4-5. – С. 87-99.

  3. Вернидубов І. Процесуальне становище прокурора в суді при відмові від обвинувачення / І. Вернидубов // Право України. – 1993. – № 7. – С. 14-15.

  4. Гапонов А. Зміна прокурором обвинувачення в суді: окремі проблемні питання / А. Гапонов, Л. Хруслова // Вісник прокуратури. – 2002. – № 6. – С. 85-88.

  5. Грицаєнко Л.Р. Прокурорська діяльність в Україні в світлі сучасного світового досвіду: Монографія / Л.Р. Грицаєнко. – Вінниця: ДП «ДКФ», 2009. – 576 с.

  6. Зеленко О. Відмова прокурора від підтримання державного обвинувачення / О. Зеленко, В. Гутник // Юридичний вісник України. – 2006. –№ 11. – С. 8.

  7. Каркач П.М. Конституційні функції прокуратури в діяльності суду: Навчальний посібник / П.М. Каркач, М.Й. Курочка. – Луганськ: РВВ ЛАВС, 2004. – 116 с.

  8. Карпенко Є. Відмова прокурора від обвинувачення: кримінально-процесуальна характеристика / Є. Карпенко // Вісник прокуратури. – 2007. – № 1. – С. 19-23.

  9. Ковальова Я. Правові наслідки відмови прокурора від державного обвинувачення / Я. Ковальова // Прокуратура. Людина. Держава. – 2004. – № 9. – С. 50-53.

  10. Ковальова Я.О. Відмова прокурора від державного обвинувачення і законність судового рішення / Я.О. Ковальова // Проблеми законності. – Х., 2005. – Вип. 71. – С. 167-173.

  11. Ковальова Я.О. Організаційно-правові основи відмови прокурора від підтримання державного обвинувачення в суді: Дис. … канд. юрид. наук.: спец. 12.00.10 / Яна Олександрівна Ковальова. – X., 2009. – 241 с.

  12. Крет Г.Р. Відмова прокурора від підтримання державного обвинувачення в суді та її правові наслідки / Г.Р. Крет // Сучасне міжнародне та вітчизняне право: теоретичні та практичні проблеми регулювання суспільних відносин: збірка тез доповідей: Міжнародної науково-практичної конференції (17-19 листопада 2010 року, м. Запоріжжя). – Запоріжжя, 2010. – С. 52-55.

  13. Кримінально-процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / За заг. ред. В.Т. Маляренка, В.Г. Гончаренка. – Вид. 5-е, доп. і переробл. – К.: «Юрисконсульт», КНТ, 2008. – 896 с.

  14. Куклевская Т. Отказ прокурора от обвинения и оправдательный приговор / Т. Куклевская // Советская юстиция. – 1993. – № 12. – С. 25-26.

  15. Маляренко В.Т. Про відмову прокурора від підтримання державного обвинувачення в суді та її правові наслідки / В.Т. Маляренко, І.В. Вернидубов // Вісник Верховного Суду України. – 2002. – № 4. – С. 31-38.

  16. Матієк С.В. Наслідки відмови прокурора від обвинувачення / С.В. Матієк // Вісник прокуратури. – 2003. – № 2. – С. 54-58.

  17. Михайленко О. Проблеми відмови від підтримання державного обвинувачення в суді / О. Михайленко, В. Юрчишин // Юридична Україна. – 2004. – № 4. – С. 50-55.

  18. Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. – 5-те видання, перероблене та доповнене / За ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка. – К.: Юридична думка, 2008. – 1183 с.

  19. Олійник О.Б. Застосування прокурором тактико-риторичних прийомів під час допиту обвинуваченого / О.Б. Олійник // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. – Вип. 46. – К.: Видавництво Інституту держави і права ім. В.М. Корецького, 2009. – С. 450-457.

  20. Павлишин А. Відмова прокурора від підтримання державного обвинувачення в суді / А. Павлишин // Прокуратура. Людина. Держава. – 2005. – № 2. – С. 54-61.

  21. Підтримання прокурором державного обвинувачення / Автор. кол.: Л.Р. Грицаєнко (кер. автор. кол.); Г.П. Середа, М.К. Якимчук та ін.; За заг. ред. Г.П. Середи. – К.: Видавництво «Юридична думка», 2010. – 656 с.

  22. Пономарьова Н.В. Зміна обвинувачення та відмова від нього у кримінальному процесі України / Н.В. Пономарьова, Г.О. Ганова, І.Є. Мезенцева, В.Б. Сегедін. – К.: Національна академія прокуратури України, 2010. – 56 с.

  23. Пономарьова Н.В. Практика реалізації повноважень прокурора зі зміни обвинувачення у судовому розгляді кримінальної справи / Н.В. Пономарьова // Вісник Академії прокуратури України. – 2006. – № 2. – С. 96-102.

  24. Рогатюк І.В. Зміна обвинувачення у досудовому слідстві та суді: практичні аспекти / І.В. Рогатюк // Підтримання державного обвинувачення в суді: Збірник матеріалів науково-практичного семінару. – К.: Академія прокуратури України при Генеральній прокуратурі України, 2003. – С. 11-13.

  25. Середа Г.П. Підтримання прокурором державного обвинувачення в суді першої інстанції / Г.П. Середа, Л.А. Хруслова. – К.: Академія прокуратури України, 2005. – 124 с.

  26. Смокович Ю. Окремі аспекти інституту відмови прокурора від обвинувачення / Ю. Смокович // Вісник прокуратури. – 2012. – № 6. – С. 65-79.

  27. Трофименко В. Деякі особливості відмови від обвинувачення / В. Трофименко // Вісник прокуратури. – 2003. – № 7. – С. 73-77.

  28. Уголовно-процессуальный кодекс Украины: Научно-практический комментарий / Под общ. ред. В.Т. Маляренко, Ю.П. Аленина. – Х.: ООО «Одиссей», 2009. – 1008 с.

  29. Хруслова Л. Зміна прокурором обвинувачення в суді / Л. Хруслова, А. Гапонов // Вісник прокуратури. – 2002. – № 6. – С. 85-87.

  30. Черкова М.Ю. Зміна обвинувачення в кримінально-процесуальному праві України: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.09 / Марина Юріївна Черкова. – К., 2006. – 228 с.

  31. Юрчишин В.М. Зміна прокурором обвинувачення в суді, її правові наслідки та правове регулювання / В.М. Юрчишин // Науковий вісник Чернівецького університету, 2003. – Вип. 200. Правознавство. – С. 115-119.