Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРЭ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
90.62 Кб
Скачать

4. Особливе місце в системі державних програм посідають цільові комплексні програми.

Комплексно-цільова народногосподарська програма — це дер­жавний, адресний плановий документ, у якому визначений за ре­сурсами, виконавцями та строками комплекс економічних, техніко-виробничих, науково-дослідних, організаційно-господарських заходів до яких, як звичайно, залучено багато галузей, господар­ських органів, регіонів.

За змістом комплексні цільові програми є такі:

соціально-економічні, спрямовані на вирішення проблем роз­витку й удосконалення способу життя, підвищення матеріально­го і культурного рівня життя населення, поліпшення соціальних умов праці та відпочинку;

виробничі, спрямовані на збільшення обсягу виробництва певних видів продукції (послуг), розвиток нових видів виробниц­тва, підвищення якісних характеристик продукції, зростання ефек­тивності використання ресурсів;

науково-технічні, спрямовані на розвиток наукових дослід­жень, вирішення проблем розробки і впровадження в практику нових видів техніки і технологій;

екологічні, спрямовані на виконання природоохоронних і природоперетворювальних проектів;

інституційні, спрямовані на удосконалення організації управ­ління господарськими системами;

регіональні, спрямовані на господарське освоєння нових ра­йонів, реструктуризацію економіки розвинутих районів України, формування територіально-виробничих комплексів.

За структурою цільова комплексна програма має такі головні елементи (блоки):

цільовий, де з’ясовані головна ціль і підцілі програми, бажа­на послідовність їхньої реалізації;

структурний, формування якого дає змогу визначити набір та контури цілереалізаційних систем, тобто об'єктів національ­ної економіки та їхніх елементів, які об'єднані за ознакою цільо­вого призначення;

блок техніко-економічного обґрунтування;

ресурсний, який характеризує обсяг і структуру розподілу ресурсів, потрібних для виконання програми;

організаційний, у якому по всіх елементах програми перед­бачені відповідальні виконавці, джерела і строки виділення ре­сурсів, а також терміни вжиття заходів.

Порядок складання і розробки ЦКП такий: аналіз тенденцій економічного розвитку в сфері програмної діяльності; прогнозування і визначення потреби корегування цих тен­денцій; дослідження і розробка альтернативних варіантів програми; оцінка і вибір найефективніших варіантів програми; формування розгорнутого проекту програми;формування єдиної стратегії вирішення проблеми.

Для розробки й обґрунтування різних варіантів ЦКП доціль­но використовувати: методи економічного аналізу;методи структурного аналізу, тобто методи формування ва­ріантів задоволення потреб народного господарства в продукції;балансові методи; методи обґрунтування рівня розвитку виробництва й основ­них показників за факторами впливу.

Пріоритетні напрями, які потребують програмного вирішен­ня, схвалює Верховна Рада України. Для цього Національна ака­демія наук з участю Міністерства освіти України, міністерств, відомств, науково-дослідних інститутів методом експертних оці­нок визначають перелік таких програм, після чого їх розглядає Кабінет Міністрів і подає до Верховної Ради.

Комплексні цільові наукові програми відкриті для поповнення новими проектами. Рішення про введення нових проектів або ви­лучення малоефективних приймає замовник програми.

Формування системи цілей програми передбачає визначен­ня головної мети з наступними її дезагрегуванням на ієрархічну множину конкретніших цілей. Загальну мету програми розділя­ють у функціональному і предметному розрізі, тобто на функці­ональні і предметні цілі. Для виявлення кількісних характерис­тик програмних цілей кожну програму розгортають у багаторів­неву множину локальних (часткових) під цілей, які називають деревом цілей. Процедура побудови дерева цілей ґрунтується на оцінці експертів і має такі стадії:

· побудову функціонального дерева цілей;

· формування комплексу цілереалізаційних систем;

· попередні оцінки і відбір цілереалізаційних систем;

· ранжування цілей.