Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІММ-ст-12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
368.13 Кб
Скачать

Психокорекція старіючих осіб

  1. Аналіз особливостей психологічної корекції як напрямку діяльності практичного психолога із особами похилого та старечого віку.

  2. Обґрунтування форм та методів психологічної корекції осіб похилого віку.

Практична частина

Розробити програму з психокорекції негативних емоційних станів осіб похилого віку.

Література

  1. Ермолаева М. Практическая психология старости / Марина Ермолаева. – Изд-во ЭКСМО-Пресс, 2002. – С. 117-169.

  2. Психология человека от рождения до смерти / Под общей редакцией А.А. Реана. – СПб.: ПРАЙМ-ЕВРОЗНАК, 2001. – С. 604-607.

  3. Основи практичної психології /В. Панок, Т. Титаренко, Н. Чепелєва та ін.: Підручник. – К.: Либідь, 1999. – С. 256-313.

  4. Овчарова Р.В. Технологии практического психолога образования. – М.. 2000. – С. 57-109.

Самостійна робота

1. Старість як етап розвитку людини (3 години).

Взаємозв’язок геронтопсихології з іншими науками (науками про старість, з іншими психологічними науками, з непсихологічними науками). Методи дослідження у геронтопсихології. Огляд життя у похилому віці.

2. Анатомо-фізіологічні особливості осіб похилого та старечого віку (2 години).

Гетерохронність та індивідуальна своєрідність фізичного і психічного старіння. Вплив анатомо-фізіологічних особливостей старої людини на її психічний стан.

3. Особливості пізнавальних процесів у похилому та старечому віці (7 годин).

Проблема динаміки інтелекту у пізній зрілості: наукові підходи, суб’єктивні та об’єктивні чинники. Геторохронність інтелектуального розвитку, зростання варіативності різних інтелектуальних складових, зміна особливостей структурної організації інтелекту у похилому віці. Компенсаторні механізми зниження інтелектуальної діяльності у старості. Чинники зниження інтелектуальної діяльності у похилому віці. Психологічні особливості старіння сенсорно-перцептивних функцій. Особливості сприйняття у похилому та старечому віці. Динаміка уваги у старості. Особливості вищих психічних функцій у старості. Показники зміни функцій пам’яті у старих осіб. Гетерохронність у розвитку різних її видів на даному віковому етапі. Роль спогадів в огляді життя у старості. Психологічні закономірності розвиту мислення та мовлення у старості. Мудрість як специфічна когнітивна особливість осіб похилого віку. Особливості уяви, творчої продуктивності у старості.

4. Вікові зміни особистості у старості (4 години).

Сенс життя як ціннісно-орієнтувальна основа картини світу старої людини, проблема його збереження. Психологічні особливості ціннісних орієнтацій осіб похилого віку. Психологічні умови благополучного старіння та стратегії подолання труднощів у пізній період життя.

5. Старіюча людина у суспільстві (2 години).

Життєва компетентність осіб похилого віку. Проблема задоволеності життям у старості. Геронтофілія як статевий потяг до старих осіб.

6. Особливості міжособистісних відносин у пізній зрілості (4 години).

Особливості міжособистісного спілкування осіб похилого та старечого віку з представниками інших поколінь. Бар’єри, труднощі та конфлікти у спілкуванні зі старими людьми. Прояви насильства щодо старих членів сім’ї. Особливості виконання особами похилого та старечого віку ролей бабусі та дідуся.

7. Психічні порушення і старіння (7 годин).

Специфіка та відмінність психічних порушень віку пізньої зрілості від «молодіжних захворювань», їхні види. Вплив соматичних хвороб на виникнення психічних порушень у старості. Іпохондрична фіксація на старечих хворобах. Позитивна та негативна психопатологічна симптоматика у цьому віці. Проблема зниження інтелектуального рівня у старості. Порушення пам’яті старих людей. Хвороба Альцгеймера та судинні ураження мозку як прямі причини зниження інтелекту старих людей. Негативні очікування, погіршення здоров’я, низький рівень освіти, бідність, неконтрольоване вживання ліків, зловживання алкоголем, низька мотивація до пізнавальної діяльності, психотравмуючі ситуації тощо як непрямі причини зниження інтелекту у старості. Органічні захворювання головного мозку у старості. Старечі деменції (слабкість розуму) як крайній прояв інтелектуального спаду. Особливості та причини виникнення функціональних старечих психозів. Специфіка прояву неврозів у пізньому віці, чинники їхнього виникнення. Симптоматика і прояв депресій, марень у старості. Психічний занепад у старості.

8. Соціальна та психологічна діяльність зі старими людьми (7 години).

Специфіка діяльності практичного психолога із людьми, які знаходяться у періоді пізньої зрілості. Стара людина як клієнт практичного психолога. Характеристика поглядів на зміст діяльності практичного психолога із старими людьми. Напрямки діяльності практичного психолога з ними: психодіагностика, психопрофілактика, психокорекція, психологічне консультування, психотерапія, психологічна просвіта тощо. Характеристика та цілі психодіагностичної роботи практичного психолога із старими людьми. Особливості психопрофілактичної роботи практичного психолога з ними, її задачі. Специфіка, форми та методи психологічної корекції як напрямку діяльності практичного психолога із особами похилого та старечого віку. Цілі те методи індивідуального психологічного консультування осіб похилого та старечого віку. Специфіка та задачі психотерапії старих людей в роботі практичного психолога. Індивідуальна та групова психотерапія. Психологічні просвіта старих людей. Проблема неперервної освіти осіб похилого віку. Університети «третього віку». Соціальна допомога старим людям, її особливості та принципи. Психологічна підготовка людини до взаємодії із старими людьми, рекомендації з її організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]