Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олийник менедж. 7-73.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
374.78 Кб
Скачать

5.1.8. Оцінка стратегії підприємства

Оцінка стратегії підприємства здійснюється шляхом систематичного порівняння результатів діяльності з цілями на всіх рівнях — зверху донизу і містить у собі відповіді на такі питання:

Чи узгоджується стратегія з можливостями підприємства?

Чи передбачає вона деякий ступінь ризику?

Чи має підприємство ресурси, потрібні для реалізації стратегії?

Чи враховує стратегія можливу зовнішню небезпеку?

Чи сприяє вона оптимальному використанню ресурсів підприємства?

Оцінка проводиться за кількісними та якісними показниками

До кількісних показників належать: частка ринку, зростання обсягу продукції, рівень витрат і ефективності виробництва, рівень витрат і ефективності збуту, витрати робочого часу, прибуток, курс акцій, норма дивідендів, доход на акцію, прибуток на капітал, виплати по цінних паперах.

Якісними показниками є такі: можливість залучення до роботи висококваліфікованих менеджерів, поширення обсягу послуг, що надаються клієнтам, глибоке вивчення ринку, зниження ризику небезпеки, оптимальне використання можливостей.

Оцінка обраної стратегії є передумовою дальшого удосконалення виробничої та організаційної структури підприємства. Найкращою буде організаційна структура, що відповідає розмірам, динамічності та складності виробництва, а також особистому складу працюючих. Це зумовлено існуванням щільного взаємозв'язку між структурою підприємства і середовищем, у якому воно функціонує {

Одна з поширених помилок, котрих припускаються керівники деяких

51

підприємств, полягає в тому, що нову стратегію намагаються механічно поєднати з діючою структурою. Між тим водночас із розробкою та реалізацією стратегії підприємства необхідно удосконалювати і організаційну структуру.

Реалізація стратегії складається з багатьох етапів (мал. 2), від успішного здійснення яких залежить ефективність діяльності підприємства.

Визначення стратегії (кількісні та якісні показники)

Оцінка результатів, виявлення

недоліків, забезпечення

зворотного зв*язку

Оцінка організаційної структури, її )досконалення

Навчання менеджерів, здатних успішно реалізувати стратегію

Розподіл ресурсів між підрозділами

Визначення ключових завдань

Формування системи винагородження за реалізацію стратегії

Постанова завдань для підрозділів

Створення інформаційної системи для оцінки результатів

Делегування повноважень

і визначення методів

координації роботи

Визначення критеріїв і методів оцінки результатів діяльності

Визначення якості обраних ориентирів

Уточненя цілей окремих керівників

Мал. 2. Процес реалізації стратегії

5.1.9. Бізнес-план

Бізнес-план — важливий комплексний документ, який регламентує виробничо-господарсько-комерційну діяльність підприємства, розробляється на рік та на перспективу. До його складу входять сім розділів,

1. Характеристика продукції (номенклатура, призначення та параметри, прогнози обсягів реалізації). Характеристика рівня технології і організації виробництва.

2. Оцінка ринків збуту. Характеристика ринків (склад і обсяги товарів, кон'юнктура, прогнози розвитку, можливості розширення, конкуренти — їх переваги чи недоліки).

3. План маркетингу. Стратегія забезпечення високих техніко-економічних показників продукції, оптимального співвідношення ціни і собівартості продукції (можливості використання реклами, схема реалізації, джерела постачання матеріалів і напівфабрикатів, методи стимулювання за реалізацію, розширення ринків, залучення нових споживачів тощо).

4. Виробничий план. Техніко-економічне обфунтування плану випуску продукції (розрахунки виробничих потужностей та їх дальшого розвитку). Ефективні методи організації виробничих процесів у часі і просторі.

5. Організаційний план. Організаційна структура підприємства та заходи щодо її удосконалення.

6. Фінансовий план (розрахунки показників діяльності, прогнозування продажу продукції, прибутків та можливих збитків; баланс витрат і надходжень; зведений баланс активів і пасивів, потрібних інвестицій). Аналіз можливих напрямків досягнення беззбиткового виробництва.

7. Оцінка ризику діяльності (прогноз можливих причин ризику та збитків, запобіжні заходи, витрати на страхування).

5.2. ФУНКЦІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ДІЯЛЬНОСТІ

ОРГАНІЗАЦІЯ

52