Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік в банках_частина 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
123.39 Кб
Скачать

Загальні положення

Облікова політика Банку ( в подальшому – Політика ) встановлює єдині методологічні підходи до побудови та організації бухгалтерського обліку та звітності в КБ , єдине тлумачення та розуміння принципів відображення в обліку фінансово-господарських операцій для всіх структурних підрозділів Банку центрального офісу, філій та відділень (далі – Банк) відповідно до міжнародних стандартів фінансового обліку (International Accounting Standarts – IAS) та міжнародних стандартів фінансової звітності (International Financial Reporting Standarts – IFRS) визначає принципи, методи і процедури, що їх використовує Банк для складання та подання фінансової звітності.

Зміни в Політику вносяться у випадках:

1) змін Статутних вимог Банку;

2) коли зміни забезпечать більш достовірне відображення подій чи операцій у фінансовій звітності;

3) коли цього вимагає відповідний стандарт обліку або нормативно-правовий акт Національного Банку України.

Не є змінами в обліковій політиці:

- зміни для подій і операцій, що не схожі за змістом до попередніх подій і операцій;

- зміни подій і операцій, що не відбувалися раніше або які є не суттєвими.

Облікові оцінки – це попередні оцінки, що застосовуються Банком для розподілу доходів і витрат між відповідними звітними періодами (наприклад, зміна строку корисного використання об’єкта основних засобів). Облікова оцінка переглядається Банком у випадках, коли змінюються обставини, на яких вона ґрунтувалася, або отримана додаткова інформація, що впливає на підходи у її визначенні.

Якщо чітко не можна визначити за рахунок чого: облікової політики чи облікових оцінок відбулися зміни у фінансовій звітності, то такі зміни розглядаються та надаються як зміни облікових оцінок.

Дана Політика є обовязковою для використання в своїй діяльності структурними підрозділами Банку при:

  • веденні бухгалтерського обліку;

  • оцінці активів та зобов’язань;

  • складанні та поданні фінансової, податкової, управлінської та звітності за МСБО;

  • організації операційної роботи, документообігу, внутрішнього контролю за здійсненням операцій Банку тощо.

Система обліку Банку включає управлінський облік, облік за МСБО, бухгалтерський (фінансовий) облік, податковий облік, які ґрунтуються на єдиній інформаційній базі, відрізняючись, при цьому, формою та періодичністю розрахунку даних.

Управлінський облік ведеться Банком для забезпечення внутрішніх потреб в інформації, виходячи зі специфіки та особливостей діяльності й структури управління.

Політика та процедури організації управлінського обліку Банку застосовуються для визначення необхідних показників діяльності Банку і надання змоги:

  • упроваджувати фінансову структуру, яка виділяє різні центри витрат і центри прибутку та різні види діяльності Банку;

  • визначати прибутковість та ефективність центрів прибутку, бізнес-напрямів (клієнтських сегментів), продуктів і клієнтів;

  • визначати стратегічні й тактичні плани та завдання з відповідними цілями і ключовими показниками діяльності Банку;

  • розробляти бюджети, прогнози та контролювати їх виконання;

  • аналізувати і порівнювати з бюджетними даними фактичні результати діяльності Банку в цілому, а також за центрами прибутку, бізнес-напрямами (клієнтськими сегментами), продуктами та клієнтами;

  • надавати об’єктивну базу для ціноутворення банківських продуктів.

Для цілей аналізу та порівняння даних фактичних та планованих результатів діяльності в Банку використовується ефективний інструмент планування – бюджетування. Бюджетування, як частина управлінського обліку, включає в себе:

  • планування фінансових показників;

  • облік виконання планів ;

  • контроль за виконанням планів;

  • аналіз відхилень і складання рекомендацій для прийняття управлінських рішень.

Облік за міжнародними стандартами бухгалтерського обліку впроваджується поетапно та містить послідовне відображення згідно з принципами міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (МСБО) та міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) кожної облікової операції по статтям обліку.

Для ведення обліку згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) застосовуються певні професійні судження, оцінки та припущення, які формуються виходячи з принципів міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (МСБО), а також регулюючих обліковий процес нормативних документів, принципів бухгалтерського обліку з урахуванням морально-етичних вимог до облікових працівників.

Міжнародна фінансова звітність формується згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) із застосуванням методу поєднання даних обліку, який здійснюється у Банку у відповідності з міжнародними стандартами бухгалтерського обліку (МСБО) з даними обліку, одержаними шляхом використання методу трансформації фінансово-господарських операцій.

Звітність, складена за міжнародними стандартами фінансової звітності використовується для задоволення інформаційних потреб зовнішніх користувачів, в першу чергу акціонерів, а також інвесторів, ділових партнерів тощо,

Банк використовує міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) у якості одного з головних інструментів, що визначає інформаційне середовище і забезпечує надання прозорої й уніфікованої інформації широкому колу учасників ринку.

Бухгалтерський (фінансовий) облік забезпечує своєчасне та повне відображення всіх банківських операцій та надання користувачам інформації про стан активів і зобов'язань, результати фінансової діяльності та їх зміни. Фінансовий облік є складовою системи обліку, що включає сукупність правил, методик та процедур обліку для виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передавання інформації про операції Банку зовнішнім користувачам, а також внутрішнім користувачам для прийняття управлінських рішень.

Банк складає фінансову звітність, веде фінансовий облік у національній валюті України; операції в іноземній валюті в фінансовому обліку відображаються у подвійній оцінці - валюті розрахунків та гривневому еквіваленті за офіційним валютним курсом НБУ; у фінансовій звітності операції в іноземній валюті відображаються у національній валюті України – гривневому еквіваленті, розрахованому за офіційним валютним курсом НБУ на дату здійснення операцій.

Основою бухгалтерського (фінансового) обліку в Банку є МСБО; порядок ведення вказаного виду обліку визначається Національним Банком України.

Принциповою особливістю МСБО, в тому числі і МСБО (IAS) 8 «Облікова політика, зміни в розрахункових бухгалтерських оцінках і помилки», є орієнтація не на порядок ведення бухгалтерського (фінансового) обліку, а на порядок надання інформації в фінансовій звітності.

Визначення порядку ведення рахунків бухгалтерського обліку регламентується Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затверджений постановою Правління Національного банку України.

Для детальної та повної реєстрації всіх банківських операцій та для забезпечення потреб складання фінансової звітності Банк використовує План рахунків бухгалтерського обліку банків України. Невід’ємною частиною Плану рахунків є система аналітичного обліку, який ведеться за особовими рахунками, відкритими в розрізі власників рахунків та за кожним видом операцій.

Аналітичний облік є складовою системи бухгалтерського обліку, що надає детальну інформацію про кожного контрагента та кожну операцію. Ведення аналітичного обліку забезпечується за допомогою аналітичних рахунків. Аналітичний облік Банку організований за структурою аналітичних рахунків та параметрами, які регулюються Національним банком України документом «Коди та можливі значення параметрів аналітичного обліку».

Аналітичний та синтетичний облік всіх банківських операцій здійснюється в облікових регістрах, призначенням яких є хронологічне, систематичне накопичення, групування та узагальнення інформації з первинних облікових документів.

Всі рахунки, що відкриваються, реєструються в книзі відкритих рахунків. Банк веде та зберігає книги реєстрації відкритих рахунків в електронній формі та на вимогу органів банківського регулювання та нагляду роздруковує копії книг реєстрації відкритих рахунків у паперовій формі.

У разі закриття рахунку в книзі проставляється дата його закриття. Номери закритих рахунків не можуть бути присвоєні новим клієнтам Банку.

Загальні вимоги щодо облікових регістрів та ведення книги реєстрації відкритих рахунків визначаються Політикою організації операційної діяльності КБ .

Основною формою регістрів синтетичного обліку є: баланс Форма № 1Д (щоденна), оборотно-сальдовий баланс (щоденно), оборотно-сальдовий баланс Банку Форма №10 (місячна), сальдові та оборотно-сальдові відомості.

Щоденний баланс та оборотно-сальдовий баланс формується після виконання процедури закриття “Операційного дня Банку”, перевіряється і підписується уповноваженою особою і головним бухгалтером Банку.

Щоденний оборотно-сальдовий баланс відображає обороти за дебетом і кредитом за день, вихідні залишки за активом і пасивом за кожним балансовим рахунком четвертого порядку з проміжним підсумком за балансовими рахунками третього та другого порядків. В оборотно-сальдовому балансі відображаються підсумки за кожним класом рахунків і загальний підсумок за всіма рахунками Банку.

1.5. Податковий облік ведеться з метою накопичення даних про валові доходи, валові витрати та амортизаційні відрахування відповідно до чинного законодавства і використовується для складання податкової звітності, форма, правила, порядок і строк подання якої визначаються Державною податковою адміністрацією України. Зміни в податковому обліку не впливають на бухгалтерський (фінансовий) облік.