Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дыденко менедж 375-422.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
506.88 Кб
Скачать

Тема 9. Ефективність управління

Повне припинення діяльності

Іноді найдійовішим способом позбутися збитків є повне закриття підприємства, навіть якщо воно, на перший погляд, працює нормально. Причиною може бути те, що підприємство вже не відповідає вимогам місцезнаходження, випускає продукцію, яка не користується попитом. Підприємство не повинно продовжувати роботу лише з міркувань пре­стижу або як пам'ятник історії.

Витрати на відрядження

У багатьох випадках телефонний дзвінок цілком врегулює проблему. Або можна послати у відрядження когось з молодшої управлінської лан­ки, хто успішно вирішить завдання, дістаючи при цьому менший оклад. Найімовірніше, поїздка принесе йому задоволення на відміну від його начальника, для якого відрядження давно перетворилися на необхідний, але неприємний обов'язок.

Бухгалтерський облік допомагає контролювати витрати

Періодичні бухгалтерські звіти перекладають всю роботу, проробле­ну в організації, мовою найважливішого фактора: грошей. Звіти дозволя­ють порівнювати роботу, пророблену за звітний період, з попереднім пе­ріодом і, що ще важливіше, зі стандартами, прийнятими для такого роду діяльності.

Коли контролювати витрати

Контроль витрат слід проводити перед тим, яккомпанія зазнала фінан­сових втрат. Кожний працівник, а не лише бухгалтер несе відповідальність за витрати. Фінансові звіти покажуть, чи не відхиляєтеся ви від існуючих норм. Але фінансові звіти не зменшать витрати, які вже мали місце, а лише допоможуть вам спланувати майбутні витрати або майбутнє їх змен­шення. Найефективніший спосіб контролювати витрати робити це перед тим, як виникла ситуація, коли фінансові збитки неминучі. Іноді керів­ник може піти на свідоме послаблення контролю якихось операцій, аби зосередитися на контролі ділянок, де витрати значно більші. Потрібні майже однакові зусилля, щоб зменшити на 5 % витрати на виробництво продукту собівартістю 1000 доларів і продукту собівартістю 5 млн. до­ларів. Цілком очевидно, що зосередити увагу слід на останньому.

Контроль витрат стосується усіх

Витрати це не просто цифри, що цікавлять лише бухгалтерів; вони стосуються усіх працівників підприємства. Витрати це споживання елек­троенергії на кування тонни металу; людино-години, витрачені на опера-

413

ДіденкоВ.М. Менеджмент

цію; кількість асфальту на кілометр шляху; витрата цементу на елемент конструкції; споживання кисню та піску на тонну литва; експлуатацій­на вартість вантажівки тощо. За усім цим ви повинні стежити, якщо хочете контролювати витрати. Коли доберетеся до вартості канцелярсь­ких кнопок, можете вважати, що тепер вам відомо, як здійснювати кон­троль витрат.

Широта погляду

Контроль витрат вимагає того, аби розглядалася робота всього підприємства. Наприклад, можна значно здешевити матеріал, знайшов­ши заміну нижчої якості, але в результаті виявиться, що обробка дешево­го сурогату потребує більше часу й обійдеться дорожче. Отже, заощадив­ши в одному місці, ви більше втратите в іншому.

Клієнт купує не лише товар, а також і задоволення та користь, які від нього отримує. Тож реальна ціна товару включає в себе всі гроші, які покупець на нього витратить: вартість експлуатації, обслуговування, ре-монтутощо. Словом, ціна товару на 2/3 лежить поза сферою виробницт­ва. Виробник може сподіватися лише на 1/3 кінцевої ціни. Решта зали­шається незалежним одна від одної фірмам, які здійснюють розповсюд­ження, гуртові закупівлі і кінцевий продаж товару. Продавець, натомість, несе відповідальність за дуже незначну частку його повної ціни. Однак клієнта абсолютно не цікавить, яким чином його гроші розподіляються між незалежними фірмами, його турбує лише одне: чи дістане він задово­лення і користь від придбаного товару.

414

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]