Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Баева менедж практикум 123-155.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
438.27 Кб
Скачать

13. Припустимо, ви пообіцяли щось зробити або чимось допо­могти іншій людині, але обставини змінилися таким чином, що виконати обіцяне досить важко. Як Ви будете поводитися:

        1. Повідомлю людині про зміну обставин і неможливість виконати обіцяне.

Б. Постараюся сказати людині, що обставини змінилися і виконати обіцянку важко. Одночасно скажу, що не потрібно втрачати надію на обіцяне.

        1. Буду намагатися виконати обіцяне. Якщо виконаю - добре, не виконаю - теж не біда, тому що я досить рідко не стримував (ла) своїх обіцянок.

Г. Нічого не буду обіцяти людині. Виконаю обіцяне, за будь-яких обставин.

Ключ до підрахунку балів

Номер запитання

Варіанти відповідей та оцінки відповідей V балах

А

Б

в

г

д

1

4

0

6

2

2

6

0

3

0

0

3

4

6

0

0

_

4

0

0

0

6

_

5

0

6

0

0

_

6

2

1

0

4

6

7

3

0

0

6

_

8

2

6

-

_

_

9

3

0

0

6

_

10

6

1

1

0

_

11

6

6

0

0

0

12

3

0

6

0

_

13

2

0

0

6

-

Результати тесту

72-78 балів. Ви організована людина. Єдине, що можна порадити: не зупиняйтеся на досягнутому рівні, розвивайте й далі самоорганізацію. Нехай вам не здається, що вже досягли межі. Орга-

148

нізованість, на відміну від природи, дає найбільший ефект тому, хто вважає її ресурси невичерпними.

63-71 балів. Ви вважаєте організованість невід'ємною складовою роботи. Це дає Вам безсумнівну перевагу перед тими людьми, які долу­чаються до організованості у випадку крайньої необхідності. Але вам належить уважніше придивитися до самоорганізації, поліпшити її.

Менше ніж 63 бали. Ваш спосіб життя, ваше оточення навчили вас бути де в чому організованим. Організованість то виявляється у ваших діях, то зникає. Це ознака відсутності чіткої системи самоорганізації. Існують об'єктивні організаційні закони і принципи. Постарайтеся проаналізувати свої дії, витрати часу, техніку роботи і ви побачите те, про що й не підозрювали. Щоб стати організованою людиною, потрібно перебороти себе, потрібно мати волю і завзятість. Зробіть висновки щодо рівня власної організованості.

Тест 3. "Чи вольова ви людина? "21

Наскільки сильна є воля, настільки зазвичай плідна робота. Пропонуємо короткий тест, який дасть можливість виявити, яка у вас сила волі. Дайте відповідь на 15 запитань з максимальною об'єктивністю. Якщо відповідаєте "так" - поставте собі 2 бали, якщо "не знаю", "невпевнений", "іноді трапляється" - 1 бал, якщо "ні" - 0 балів.

          1. Чи в змозі ви завершити роботу, яка вам нецікава?

          2. Чи переборюєте ви без особливих зусиль внутрішній опір, коли необхідно зробити щось неприємне?

          3. Коли потрапляєте в конфліктну ситуацію в побуті або на роботі - чи в стані взяти себе в руки настільки, щоб поглянути на ситуацію об'єктивно?

          4. Якщо вам прописана дієта, чи зможете ви перебороти кулінарні спокуси?

          5. Чи знайдете сили вранці стати раніше ніж зазвичай, як це було заплановано напередодні, якщо робити це не обов'язково?

          6. Чи ви залишитеся на місці події, щоб надати показання як свідок?

          7. Чи швидко ви відповідаєте на листи?

          8. Якщо у вас викликає жах майбутній політ на літаку або відвідування стоматолога, чи зможете ви в останній момент не змінити свого наміру?

          9. Чи будете приймати неприємні ліки, які вам наполегливо рекомендує лікар?

          10. Чи дотримаєтеся обіцянки, яку дали не обміркувавши, навіть як­що її виконання принесе вам чимало турбот?

          11. Чи без коливань ви відправляєтесь у відрядження в незнайоме місто?

          12. Чи суворо ви дотримуєтеся розпорядку дня?

          13. Чи ви ставитеся несхвально до бібліотечних боржників?

          14. Вас не змусить навіть найцікавіша телепередача відкласти вико­нання термінової важливої роботи?

          15. Чи здатні ви припинити сварку і замовчати, незалежно від того, наскільки образливими є слова, які прозвучали на вашу адресу?

Результати тесту

0-12 балів. З силою волі у вас негаразд. Ви просто робите те, що легше і цікавіше. До обов'язків ставитеся байдужно, і це є причиною різних неприємностей.

13 - 21 балів. Сила волі у вас середня. Якщо на шляху матимете перешкоду, то почнете діяти, щоб її подолати. Але якщо побачите обхідний шлях, то відразу скористуєтеся ним. Не перестараєтесь, але даного вами слова дотримаєтеся. За власним бажанням додаткових обов'язків на себе не візьмете.

22 - ЗО балів. Із силою волі у вас усе гаразд. Нас вас можна покла­стися. Ви не підведете. Але іноді ваша тверда та непримиренна позиція за непринциповими питаннями досаждає оточуючим.

Завдання для самостійної роботи

            1. Поясність роль неформальних організацій в управлінні сучасни­ми підприємствами.

            2. На прикладі конкретної організації наведіть графічно та визнач­те тип її структури управління. Визначте, чи існує потреба в удосконаленні цієї структури управління.

            3. Розробіть посадову інструкцію маркетолога, завідувача складом підприємства, що здійснює свою діяльність у сфері оптової торгівлі лікарськими засобами.

            4. Використовуючи матеріали мережі Іпіегпеї (Ьир://\¥\у\¥. ргеп- ЬаІІ.сот/гоЬЬішґп§1) опишіть рішення, які були прийнятті в Висгтап ЬаЬз з приводу шести основних елементів організаційної структури і визначте який тип організації характеризує компанію. Визначте та­кож особливості підходу компанії до формування організаційної структури управління.

Тестові завдання для самоперевірки знань