Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент Андрушкив.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
898.05 Кб
Скачать

4.1. Зміст планування як функції менеджменту

Під плануванням розуміють відокремлений вид управлінської діяльності (трудових процесів), який визначає перспективу і май­бутній стан організації. За допомогою планування створюється орієн­тир майбутньої діяльності організації.

В американському менеджменті виділяють два види планування: стратегічне планування; планування реалізації стратегії (рис.4.1)'.

Стратегічне планування включає визначення місії та мети ор­ганізації, аналіз середовища й стану організації, оцінку стратегічних альтернатив, вибір стратегії.

Планування реалізації стратегії є логічним продовженням стра­тегічного планування і спрямоване на розробку способів реалізації та оцінюі стратегії порівняно з місією організації.

П ЛАНУВАННЯ

/

\

СТРАТЕГІЧНЕ І

ПЛАНУВАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ

ПЛАНУВАННЯ 1

СТРАТЕГІЇ

Рис.4.1. Види планування та їх взаємозв'язок

4.2. Стратегічне планування

Стратегічне планування полягає у розробці стратегій. У свою чергу, стратегія — це всебічний комплексний план, призначений для за­безпечення здійснення місії організації та досягнення її цілей.

У вітчизняній літературі терміном «Стратегічне планування» і «Планування реалізації стратегії» відповідають поняття «Техніко-економічне прогнозування» та «Оперативно-календарне планування».

37

Стратегічне планування згідно з позицією американського до­слідника Пітера Лоранже включає: 1) розподіл ресурсів (фондів, технологій, досвіду, управлінських талантів тощо); 2) адаптацію до зовнішнього середовища — поліпшення взаємин з оточенням; 3) внутрішню координацію — відображення сильних і слабких сторін діяльності організації; 4) усвідомлення організаційних стратегій — формування організації, яка буде спроможна вчитися на минулих стратегічних рішеннях.

'"І

ґ

Найбільш прикладне значення має схема процесу стратегічного планування, запропонована Месконом, Альбертом та Хедоурі (рис. 4.2).

С тратегічне планування

Оцінка і аналіз зовнішнього середовища

Визначення

цілей організації

Визначення

місії організації

Управлінське досліджен­ня сильних та слабких сторін організації

І_

Вибір стратегії

Оцінка стратегії

Реалізація стратегії

Аналіз стратегічних альтернатив

Планування реалізації стратегії

Р ис.4.2. Схематична модель стратегічного планування

Слід зазначити, що дві останні ланки моделі відображають процеси планування реалізації стратегії. Стратегія планування здійснюється у невеликому плановому відділі (близько 6 чол.) і приймається на нарадах вищого керівництва один раз на рік.

Розглянемо складові процесу стратегічного планування.

Місія — це чітко виражена причина існування організації (ос­новний вид діяльності, якою буде займатись організація). Напри­клад, місія автомобільної фірми, яку заснував Генрі Форд, — забез­печити людей дешевим транспортом. У колишньому Радянському Союзі таку місію визначало для себе ВО «АвтоВАЗ».

Цілі організації формуються згідно з рис.4.3.

При формуванні системи цілей слід пам'ятати, що вони повинні бути:

  • конкретними й підлягати вимірюванню;

  • різної тривалості: довготерміновими — 5 років, середньо- терміновими — 1—5 років, короткотерміновими — до 1 року;

  • такими, які можна досягнути;

— такими, які побудовані на принципах взаємного доповнення. Розробка планів забезпечення досягнення цілей є функцією реалі­ зації стратегій.