Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОРІВНЯЛЬНЕ КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
380.93 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань з дисципліни

Домашнє індивідуальне завдання № 1 до теми “Конституція – основне джерело конституційного права; інші джерела конституційного права”.

Підготувати письмове дослідження порівняльної характеристики конституцій США, Франції, Німеччини, Італії, України або Росії (3-х країн серед перелічених на свій вибір) за порядком прийняття та внесення змін до них. Обсяг роботи: 3-4 сторінки.

Мета завдання полягає в набутті початкових вмінь користуватись нормативним матеріалом, який міститься, насамперед, у конституціях, аналізувати його та порівнювати з метою виявлення спільних рис та відмінностей.

При виконанні даного завдання необхідно порівняти ті розділи (глави) конституцій, які містять положення щодо внесення змін до конституції, та прийняття нових конституцій. Результати порівняння доцільно подавати в табличній формі. Обов’язковим є наявність загального висновку про ступінь схожості та відмінності процесу внесення змін до конституції у різних країнах.

Джерела по темі.

      1. Конституція України від 28.06.1996.

      2. Конституции зарубежных государств: Учебное пособие / Сост. проф. В.В.Маклаков. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2002. – 592 с.

      3. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3).

Домашнє індивідуальне завдання № 2 до теми “Конституція – основне джерело конституційного права; інші джерела конституційного права”.

Чи є джерелами конституційного права: Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року; Універсал національної єдності від 2006 року (між Президентом України, Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України); Указ Президента про прийняття особи до громадянства; Закон України № 222-ІV про внесення змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року? Відповідь обґрунтувати.

Мета завдання полягає у вмінні студента відмежовувати джерело права від актів, які не містять норм права.

При виконання даного завдання необхідно ознайомитись із вищеназваними актами, із особливостями їхнього прийняття, змістом та пояснити вибрану позицію про належність або неналежність цих актів до джерел права. Перелічити ознаки, на підставі яких зроблено відповідний висновок.

Джерела по темі.

        1. Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року.

        2. Універсал національної єдності від 03.08.2006.

        3. Укази Президента України про прийняття до громадянства України особи.

        4. Закон України № 222-ІV про внесення змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року.

Домашнє індивідуальне завдання № 3 до теми “Конституційно-правовий статус особи”.

Порівняти порядок набуття громадянства згідно законодавства України, США, Росії та Латвії (до 3-х сторінок рукописного тексту).

Мета завдання полягає в набутті знань щодо способів та процедури набуття громадянства.

Для того, щоб порівняти порядок набуття громадянства необхідно ознайомитись із законодавством вищезазначених країн про громадянство; визначити, на яких принципах будується законодавство, які органи замаються цими питанням, який принцип застосовується при філіації як основний (принцип права крові чи принцип права ґрунту), послідовність дій, які здійснюються при натуралізації.

Джерела по темі.

  1. Конституція України від 28.06.1996.

  2. Конституции зарубежных государств: Учебное пособие / Сост. Проф. В.В.Маклаков. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2002. – 592 с.

  3. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3).

  4. Закон України “Про громадянство України” від 18.01.2001.

  5. Науково-практичний коментар Закону України “Про громадянство України”. – К.: “МП Леся”, 2002. – 251 с.

  6. Європейська конвенція про громадянство від 07.11.1997.

  7. Порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затверджений Указом Президента України від 27. 03.2001.

Домашнє індивідуальне завдання № 4 до теми “Конституційно-правовий статус особи”.

Навести приклади звернень громадян до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та наслідки прийнятих ним рішень.

Мета завдання полягає в ознайомленні із діяльністю омбудсмана.

Виконуючи дане завдання слід звернутись до окремих справ, які знаходились на розгляді у омбудсмана; дослідити які дії було вчинено омбудсманом щодо усунення протиправних діянь з боку державних органів та зазначити які наслідки спричинили винесені ним рішення.

Джерела по темі.

1. Закон “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” від 23.12.1997

www.ombudsman.kiev.ua

Домашнє індивідуальне завдання № 5 до теми “Конституційні інститути безпосередньої демократії”.

Порівняти виборчі системи, що застосовуються при виборах у парламент в Україні, Франції та Німеччини.

Мета завдання полягає в набутті знань щодо видів виборчих систем, які застосовуються в різних країнах при виборах до парламенту.

При виконанні даного завдання необхідно ознайомитись із виборчим законодавством вище названих країн та проаналізувати виборчий процес. На основі отриманих даних зробити висновки про переваги та недоліки різних виборчих систем з урахуванням умов країни, в яких вони діють.

Джерела по темі.

        1. Рекомендовані підручники.

        2. Конституція України від 28.06.1996.

        3. Конституции зарубежных государств: Учебное пособие / Сост. проф. В.В.Маклаков. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2002. – 592 с.

        4. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3).

        5. Закон “Про вибори народних депутатів” від 25.03.2004.

Домашнє індивідуальне завдання № 6 до теми “Конституційні інститути безпосередньої демократії”.

Частина населення України (особливо Автономної Республіки Крим) підтримує позицію деяких політиків про надання російській мові статусу другої державної. Який механізм реалізації цієї ідеї?

Мета завдання полягає в усвідомленні того, яким чином народ може впливати на вирішення питань державного значення.

При підготовці цього питання слід окреслити коло нормативних актів, якими регулюється статус державної мови. Процедура внесення змін до них. Звернути увагу які шляхи реалізації народної ініціативи передбачені законодавством України.

Джерела по темі.

  1. Конституція України від 28.06.1996.

  2. Закон “Про мову в Україні” від 28.10.1989.

  3. Закон “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” від 03.07.1991.

Домашнє індивідуальне завдання 7 до теми “Конституційні форми сучасної держави”.

Теорія розподілу влади та її практичне втілення (на прикладі характеристики певної держави за формою правління).

Мета завдання полягає в ознайомленні з принципами теорії розподілу влади, тими ідеями, які було закладено в неї ще її основоположниками та тими які продовжують застосовуватись і нині.

Виконуючи дане завдання слід ознайомитись із положеннями теорії розподілу влади, виробленої Монтеск’є. Звернути увагу в яких варіантах вона функціонує на сьогодні і як впливає форма правління на існування різних модифікацій цієї теорії.

Джерела по темі.

    1. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3).

Домашнє індивідуальне завдання 8 до теми “Конституційні форми сучасної держави”.

Порівняти форму державного правління України, Франції, Німеччини, США. Відповідь аргументувати.

Мета завдання полягає в набутті навичок визначення форми державного правління виходячи, перш за все із положень конституції, що містять перелік повноважень парламенту, глави держави; порядок формування та підзвітності уряду.

Готуючи відповідь на завдання необхідно дати визначення форми правління зазначених країн і пояснити на підставі яких критеріїв зроблено висновок про форму правління тієї чи іншої держави. Класифікуючи критерії доцільно відобразити в порівняльній таблиці.

Джерела по темі.

        1. Рекомендовані підручники.

        2. Чиркин В.Е. Нетипичные формы правления в современном государстве // Государство и право. − 1994. − № 1.

        3. Конституція України від 28.06.1996.

        4. Конституции зарубежных государств: Учебное пособие / Сост. Проф. В.В.Маклаков. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2002. – 592 с.

        5. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3).

Домашнє індивідуальне завдання 9 до теми “Конституційні форми сучасної держави”.

Особливості статусу Автономної Республіки Крим.

Мета завдання полягає в з’ясуванні відмінностей між федеративною державою та складною унітарною державою (тобто унітарною державою, у складі якої є автономні утворення) через з’ясування відмінностей у статусі між суб’єктом федерації та автономією.

Готуючи роботу з відповіддю на це завдання слід ознайомитись перш за все з нормативною базою, яка регулює питання статусу АРК, виділити, які додаткові права закріплено за АРК порівняно з іншими адміністративно-територіальними одиницями. Коротко охарактеризувати, як подібні питання вирішують в інших країнах.

Джерела по темі.

          1. Конституція України від 28.06.1996.

          2. Конституція Автономної Республіки Крим від 21.10.1998.

          3. Закон “Про затвердження Конституції Автономної Республіки Крим” від 23.12.1998.

Домашнє індивідуальне завдання № 10 до теми “Законодавча влада”.

Порівняти повноваження парламенту України, Польщі, Німеччини.

Мета завдання полягає в ознайомленні із повноваженнями парламенту; виокремленні тих з них, які є універсальними і характерними для будь-якого парламенту і тих, які притаманні тільки, скажімо, Верховній Раді України.

При виконанні даного завдання слід звернутись до розділів Конституцій відповідних держав і проаналізувати сукупність повноважень парламенту, закріплених в них. Рекомендується накреслити таблицю з трьох колонок, кожна з яких буде присвячена певній країні. Спочатку слід виписати повноваження, якими наділені всі президенти, а потім ті, які характерні тільки для певної країни. Результати дослідження узагальнити та пояснити різницю у повноваженнях парламентів.

Джерела по темі.

  1. Парламенты мира / Под ред. А.А.Мишина. − М.: Высшая школа, 1991.

  2. Український парламентаризм: минуле і сучасне / За ред. Ю.С.Шемшученка. − К.: Парламентське видавництво, 1999.

  3. Шаповал В.М. Зарубіжний парламентаризм. – К.: Основи, 1993. – 143 с.

  4. Конституція України від 28.06.1996.

  5. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3).

  6. Регламент Верховної Ради України від 27.07.1994,

Домашнє індивідуальне завдання № 11 до теми “Законодавча влада”.

Дослідити фракції, які функціонують у парламенті Великобританії, Німеччини, Італії, Іспанії, Швеції, Польщі, Грузії (2-х країн на свій вибір). Порядок їх утворення та діяльності. Обсяг роботи: 3-4 сторінки рукописного тексту.

Мета завдання полягає в засвоєнні фракційної структури парламенту та в з’ясуванні мети їх утворення.

Виконуючи дане завдання необхідно назвати фракції, які утворені в названих країнах, порівняти основоположні ідеї їх програм. Також слід звернути увагу на порядок утворення фракцій згідно законодавства обраної країни, статус фракції, якими правами користується фракція та її члени.

Джерела по темі.

  1. Рекомендовані підручники.

  2. Депутат парламента в зарубежных государствах. − М.: Юрид. лит., 1995.

  3. Парламенты мира / Под ред. А.А.Мишина. − М.: Высшая школа, 1991.

  4. Український парламентаризм: минуле і сучасне / За ред. Ю.С.Шемшученка. − К.: Парламентське видавництво, 1999.

  5. Шаповал В.М. Зарубіжний парламентаризм. – К.: Основи, 1993. – 143 с.

  6. Конституція України від 28.06.1996.

  7. Конституции зарубежных государств: Учебное пособие / Сост. Проф. В.В.Маклаков. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2002. – 592 с.

  8. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3).

Домашнє індивідуальне завдання № 12 до теми “Законодавча влада”.

Проаналізувати Указ Президента України “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України” від 2 квітня 2007 року з точки зору правових підстав для розпуску та відповідності Конституції України.

Мета завдання полягає в вивченні підстав розпуску парламенту, умінні самостійно давати оцінку актам з точки зору їх конституційності.

При виконанні цього завданні необхідно ознайомитись із положеннями відповідного Указу про розпуск парламенту та статтями Конституції України, які регулюють це питання. При аналізі слід керуватись не вузько нормативним підходом, використовуючи лише одну статтю конституції, які регулює підстави розпуску, а враховувати весь її зміст: “дух Конституції”.

Джерела по темі.

  1. Конституція України від 28.06.1996.

  2. Регламент Верховної Ради України від 27.07.1994.

  3. Указ Президента України “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України” від 02.04.2007.

Домашнє індивідуальне завдання 13 до теми “Глава держави. Виконавча влада”.

Дослідити у порівняльному ракурсі повноваження Президента України, Франції, Німеччини (до 3-х сторінок рукописного тексту).

Мета завдання полягає в набутті уміння аналізувати обсяг повноважень президента; наскільки він узгоджується з обраною формою правління. Студенти також повинні навчитись самостійно давати оцінку політичній ситуації, що склалась в країні з приводу перевищення повноважень одним із вищих органів влади.

Виконуючи завдання необхідно накреслити таблицю з трьох колонок, кожна з яких буде присвячена певній країні. Спочатку слід виписати повноваження, якими наділені всі президенти, а потім ті, які характерні тільки для певної країни. Результати дослідження проаналізувати та пояснити різницю у повноваженнях президентів, обумовлюючи її формою правління.

Джерела по темі.

          1. Рекомендовані підручники.

          2. Исполнительная власть: сравнительно-правовое исследование. М.: ИНИОН РАН, 1995.

          3. Сахаров И.А. Институт президентства в современном мире. М.: Юрид. лит., 1994.

          4. Шаповал В.М. Виконавча влада в розвинутих країнах (конституційно-правовий аспект). Навчальний посібник. − К., 1996.

          5. Конституція України від 28.06.1996.

          6. Конституции зарубежных государств: Учебное пособие / Сост. проф. В.В.Маклаков. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2002. – 592 с.

          7. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3).

Домашнє індивідуальне завдання 14 до теми “Глава держави. Виконавча влада”.

Що означає вислів “Гарант Конституції”? (У відповідності до ст. 102 КУ “Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина”.).

Мета завдання полягає у вивченні функцій президента, та які повноваження на нього покладає така з них як функція президента-гаранта.

При виконанні завдання потрібно ознайомитись із тлумаченням ст. 102 Конституції України та звернути увагу, які повноваження надаються Президенту на реалізацію цієї функції. В яких випадках Президент виступає саме як гарант Конституції.

Джерела по темі.

            1. Сахаров И.А. Институт президентства в современном мире. М.: Юрид. лит., 1994.

            2. Конституція України від 28.06.1996.

Домашнє індивідуальне завдання 15 до теми “Глава держави. Виконавча влада”.

Зобразати схематично моделі виконавчої влади України, Франції (до 2-х сторінок рукописного тексту).

Мета завдання полягає у закріпленні знань щодо системи органів виконавчої влади, ієрархічності її побудови, функціонального призначення кожного органу виконавчої влади. Студенти також повинні навчитись самостійно оцінювати яким чином впливає форма правління на порядок формування і підзвітність вищого органу виконавчої влади − уряду.

Для виконання цього завдання рекомендується розробити порівняльну таблицю системи органів виконавчої влади України та США. В результаті виконання завдання необхідно також провести аналіз ступеню схожості та відмінності моделей виконавчої влади.

Джерела по темі.

  1. Рекомендовані підручники.

  2. Исполнительная власть: сравнительно-правовое исследование. М.: ИНИОН РАН, 1995.

  3. Шаповал В.М. Виконавча влада в розвинутих країнах (конституційно-правовий аспект). Навчальний посібник. − К., 1996.

  4. Конституція України від 28.06.1996.

  5. Конституции зарубежных государств: Учебное пособие / Сост. проф. В.В.Маклаков. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2002. – 592 с.

  6. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3).

Домашнє індивідуальне завдання 16 до теми “Судова влада”.

Порівняти компетенцію Конституційного суду України, Німеччини, Франції. Обсяг роботи: 3-4 сторінки рукописного тексту.

Мета завдання полягає в засвоєнні призначення конституційного суду, ознайомленні з його повноваженнями.

Готуючи роботу потрібно накреслити таблицю, яка б містила перелік повноважень конституційного суду кожної країни. При цьому слід окремо виділити ті повноваження, якими не наділений Конституційний суд України у порівнянні з іншими країнами і, за бажанням, зробити пропозиції щодо удосконалення вітчизняного законодавства з цих питань.

Джерела по темі.

  1. Рекомендовані підручники.

  2. Боботов С.В. Конституционная юстиция (сравнительный анализ). − М.: ИЧП ЕАВ, 1994.

  3. Конституція України від 28.06.1996.

  4. Конституции зарубежных государств: Учебное пособие / Сост. Проф. В.В.Маклаков. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2002. – 592 с.

  5. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3)

  6. Закон “ Про Конституційний Суд України” від 16.10.1996.

Домашнє індивідуальне завдання 17 до теми “Судова влада”.

Порушення присяги, як підстава звільнення судді Конституційного суду.

Мета завдання полягає у знайомстві із принципами діяльності суддів.

Виконуючи це завдання слід звернути увагу на такий принцип діяльності суду, як принцип незалежності. Як можуть впливати різні гілки влади, глава держави на діяльність судді погрожуючи йому звільненням? Які дії судді можна кваліфікувати як порушення присяги?

Джерела по темі.

  1. Рекомендовані підручники.

  2. Боботов С.В. Конституционная юстиция (сравнительный анализ). − М.: ИЧП ЕАВ, 1994.

  3. Конституція України від 28.06.1996.

  4. Конституции зарубежных государств: Учебное пособие / Сост. Проф. В.В.Маклаков. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2002. – 592 с.

  5. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3)

  6. Закон “ Про Конституційний Суд України” від 16.10.1996.

Домашнє індивідуальне завдання 18 до теми “Місцеве самоврядування: конституційні моделі”.

Порівняти моделі місцевого самоврядування України, Німеччини, Франції, Великобританії. Обсяг роботи: 3-4 сторінки рукописного тексту.

Мета завдання полягає в усвідомленні значення органів місцевого самоврядування, ознайомленні з їх компетенцією. Студенти також повинні навчитись самостійно оцінювати ефективність побудови та роботи системи органів місцевого самоврядування.

В роботі необхідно визначити рівні, на яких створюються органи місцевого самоврядування у зазначених країнах; розглянути порядок формування органів місцевого самоврядування. Слід також звернути увагу на порядок утворення і компетенцію місцевих органів державного управління (виконавча гілка влади) та визначити співвідношення компетенції між органами місцевого самоврядування та місцевими органами державної влади.

Джерела по темі.

  1. Рекомендовані підручники.

  2. Гарнер Д. Великобритания: центральное и местное самоуправление. − М.: Прогресс, 1984.

  3. Харлоф Э. Местные органы власти в Европе. − М., 1992.

  4. Черкасов А.И. Сравнительное местное управление: теория и практика. − М.: ФОРУМ-ИНФРА-М, 1998.

  5. Конституція України від 28.06.1996.

  6. Конституции зарубежных государств: Учебное пособие / Сост. Проф. В.В.Маклаков. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство БЕК, 2002. – 592 с.

  7. Конституции государств Европы: в 3-х т. / Под ред. Окунькова Л.А. − М.: Норма, 2001. 817 с. (т.1), 837 с. (т.2), 789 с. (т.3).

  8. Закон “Про місцеве самоврядування в Україні” від 21.05.1997.

Домашнє індивідуальне завдання 19 до теми “Конституційно-правова відповідальність”

Процедура імпічменту за Конституцією США та випадки її практичного застосування.

Мета завдання полягає в ознайомленні із процедурою імпічменту та практикою її проведення в США.

Виконуючи це завдання слід виділити стадії процедури імпічменту, органи задіяні в цій процедурі. Зазначити як часто вона проводилась у США та правові наслідки її проведення.

Джерела по темі.

  1. Рекомендовані підручники.