Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA__6_UKR.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
259.07 Кб
Скачать

План-конспект проведення занять з студентами мдау з дисципліни «Безпека життєдіяльності»

Тема № 6. «Менеджмент безпеки, правове забезпе-чення та організаційно-функціональна структура захисту населення адміністративно-територіаль-ного округу у надзвичайних ситуаціях»

Навчальна мета: ознайомити студентів з правовими нормами, що рег-ламентують організаційну структуру органів управління безпекою та захис-том у НС; процесами її функціонування і розвитку, регламентацію режимів запобігання і ліквідації НС; структурно-функціональною схемою державного управління безпекою та захистом у НС в Україні з урахуванням правового статусу і повноважень органів влади; основними показниками рівнів небезпе-ки регіону, де знаходиться ВНЗ, які внесено у Паспорт ризику виникнення надзвичайних ситуацій області; загальними функціями управління пов’язанні з прогнозуванням, плануванням, регулюванням, координацією і контролем НС.

Час: 2 години.

Місце проведення: аудиторія.

Навчально-матеріальне забезпечення: плакати, стенди, наочні приладдя.

Література: 1. Безпека життєдіяльності (забезпечення соціальної, тех.-ногенної та природної безпеки: Навч. посібник/ В.В. Бєгун, І.М. Науменко - К.: , 2004. – 328с. 2. Березуцький В.В., Васьковець Л.А., Вершиніна Н.П. та ін. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник / За ред.. проф. В.В. Березуць-кого. – Х.: Факт, 2005. – 348 с. 3. Желібо Є. П., Заверуха Н. М., Зацарний В. В. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник для студентів вищих навчаль-них закладів освіти України I-IV рівнів акредитації/ за ред. /Є. П. Желібо, і В.М. Пічі. – Львів: Піча Ю.В., К.: "Каравела", Львів: “Новий Світ., 2002. – 328 с. 4. Касьянов М.А., Ревенко Ю.П., Медяник В.О., Арнаут І.М., Друзь О.М., Тищенко Ю.А. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник. – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В. Даля, 2006. – 284 с. 5. Концепція освіти з напряму "Безпека життя і діяльності людини" / В.О. Кузнецов, В.В. Мухін, О.Ю. Буров та ін. // Інформаційний вісник. Вища освіта. – К.: Вид-во наук.-метод. центру вищої освіти МОНУ, 2001. – № 6. – С. 6–17. 6. Ліпкан В.А. Безпекознавство: Навч. посіб. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2003. – 208 с.

Порядок проведення занять.

  1. Організаційний момент – 3 хв.

  • перевіряю присутніх;

  • оголошую тему та мету заняття, питання, яки мають вивчатися.

2. Викладення матеріалу теми - 72 хв.

Питання, які вивчатимуться:

  1. 1. Правові норми, що регламентують організаційну структуру органів управління безпекою та захистом у надзвичайних ситуаціях.

  2. 2. Основні показники рівнів небезпеки регіону.

  1. 3. Загальні функції управління безпекою та захистом у надзвичайних ситуаціях.

3. Підведення підсумків – 5 хв.

  • оголошую оцінки; відповідаю на запитання;

  • указую на питання, які вимагають підвищеної уваги на самопідготовці.

Завдання на самопідготовку:

  1. Структурно-функціональна схема державного управління безпекою та захистом у НС в Україні з урахуванням правового статусу і повноважень органів влади.

  2. Органи управління, сили і ресурси з попередження та реагування на НС на держав-ному рівні.

  3. Загальні норми законодавства, підзаконних актів, стандарти і технічні умови, тех-нічні і адміністративні регламенти, що регламентують принципи і механізми регулю-вання безпеки, зниження ризиків і пом’якшення наслідків НС.

  4. Основні показники рівнів небезпеки регіону, де знаходиться ВНЗ, які внесено у Паспорт ризику виникнення надзвичайних ситуацій області.

  5. Загальні засади моніторингу НС та порядок його здійснення.

  6. Управлінське рішення, його сутність, правове, організаційне, інформаційне та до-кументальне забезпечення.

  7. Загальна технологія та моделі прийняття управлінських рішень.

  8. Інформаційна підтримка та процедурне забезпечення прийняття й реалізації рішень пов’язаних з усуненням загрози виникнення НС або реагуванням на НС та організації ліквідування її наслідків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]