Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІВ РОБ.ПРОГРАМА.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать

2. Зміст та захист прав на топографії інтегральних мікросхем

Законодавство України закріплює низку прав інтелектуальної власності на топографію ІМС змістом яких є особисті немайнові та майнові права автора. До особистих немайнових прав належить, по-перше, право авторства. Відповідно до ст. 6 Закону України ,,Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем ” автору топографії ІМС належить право авторства, яке є невідчужуваним особистим правом і охороняється безстроково. Право авторства полягає у можливості автора топографії ІМС визнаватися її творцем. Особистим немайновим правом автора є право на авторське ім’я. Відповідно до ст. 9 Закону України ,,Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем ” у заяві про реєстрацію топографії ІМС обов’язково має бути вказано автора (авторів). При цьому автор має право вимагати, щоб його не згадували як автора в публікації Установи. Майновим правом автора є його право иа одержання винагороди. Таке право виникає в автора топографії ІМС, створеної у зв’язку із виконанням службових обов’язків чи за спеціальним дорученням роботодавця. У цьому разі, якщо роботодавець використав своє право на реєстрацію, топографії ІМС чи на збереження її як конфіденційної інформації, автор має право на винагороду відповідно до економічної цінності топографії та іншої вигоди, яку одержав би роботодавець чи його правонаступник. Винагорода авторові виплачується у розмірі та на умовах, що визначаються письмовою угодою між автором і роботодавцем, яка укладається не пізніше 4 місяців від дати одержання роботодавцем повідомлення про створення топографії ІМС.

Свідоцтво на топографію ІМС надає його володільцеві низку майнових прав, до яких згідно зі ст. 474 ЦК України належать:

1) право на використання компонування інтегральної мікросхеми; 2) виключне право дозволяти використання компонування інтегральної мікросхеми; 3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню компонування інтегральної мікросхеми, в тому числі забороняти таке використання. 4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на компонування ІМС мають строковий характер. Загалом, ці права діють в межах строку дії свідоцтва на топографію ІМС. Водночас майнові права на топографію ІМС є чинними від дати, наступної за датою їх державної реєстрації (ст. 475 ЦК України). Законодавство не передбачає Можливості продовження строку чинності виключних майнових прав на компонування ІМС.

Право дозволяти використання компонування ІМС має виключний характер, оскільки володілець свідоцтва, вправі надавати дозвіл на використання об’єкта. Однак законодавство передбачає окремі винятки з цього правила. По-перше, з метою забезпечення здоров’я населення, екологічної безпеки та інших інтересів суспільства Кабінет Міністрів України може дозволити використання зареєстрованого компонування ІМС визначеній ним особі без згоди володільця свідоцтва у разі його безпідставної відмови у видачі ліцензії на використання компонування ІМС. По-друге, якщо зареєстроване компонування ІМС не використовується в Україні протягом 3 років від дати публікації офіційних відомостей про реєстрацію або від дати, коли використання компонування ІМС було припинено, то будь-яка особа, яка має бажання і виявляє готовність використовувати компонування ІМС, у разі відмови володільця праві на зареєстроване компонування ІМС від укладення ліцензійного договору, може звернутися до суду із заявою про надання їй дозволу на використання зареєстрованого компонування ІМС. Якщо володілець прав на зареєстроване компонування ІМС не доведе, що факт невикористання зареєстрованого компонування ІМС зумовлений поважними причинами, суд може прийняти рішення про надання дозволу заінтересованій особі на використання зареєстрованого компонування ІМС з визначенням обсягу його використання, строку дії дозволу, розміру та порядку виплати винагороди.

Не визнається порушенням прав, що надаються реєстрацією компонування ІМС, використання його: - у конструкції чи в процесі експлуатації транспортного засобу іноземної держави, який тимчасово або випадково знаходиться у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що зареєстроване компонування ІМС використовується лише для потреб зазначеного засобу; - без комерційної мети; - з науковою метою або в порядку експерименту; - за надзвичайних обставин (стихійне лихо, катастрофа, епідемія, епізоотія тощо) з повідомленням про таке використання володільця свідоцтва на компонування ІМС одразу як це стане практично можливим та виплатою йому відповідної компенсації.

Не визнається порушенням прав, що надаються реєстрацією компонування ІМС, ввезення на митну територію України, пропонування для продажу, продаж, зберігання в зазначених цілях або інше введення в оборот ІМС, виготовлених із застосуванням зареєстрованого компонування, і будь-яких виробів, що містять такі ІМС, якщо вони придбані законним шляхом. ІМС із зареєстрованим компонуванням та вироби, що містять такі ІМС, вважаються придбаними будь-якою особою законним шляхом, якщо вони після виготовлення були введені в оборот володільцем прав на зареєстроване компонування ІМС чи за його дозволом (так званий принцип вичерпання прав).

До дій, які не визнаються порушенням прав на зареєстроване компонування ІМС, закон відносить також використання компонування ІМС на основі права попереднього користувача. Відповідної до ст. 480 ЦК України будь-яка особа, яка до дати подання заявки на компонування інтегральної мікросхеми або, якщо було заявлено пріоритет, до дати пріоритету заявки в інтересах своєї діяльності добросовісно використала компонування інтегральної мікросхеми в Україні або здійснила значну і серйозну підготовку для такого використання, має право на безоплатне продовження такого використання або використання, яке передбачалося зазначеною підготовкою (право попереднього користувача).

До інших майнових прав можна віднести закріплене Законом України ,,Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем ” право сповіщати про реєстрацію компонування ІМС шляхом позначення компонування або виробів що містять таке компонування, виділеною літерою ,,Т” із зазначенням дати початку строку дії права на використання компонування ІМС та інформації, яка надає можливість ідентифікувати володільця прав.

Порушення прав власника зареєстрованої топографії тягне за собою юридичну відповідальність. На вимогу власника прав таке порушення повинно бути припинено, а порушник зобов’язаний відшкодувати заподіяні збитки. Захист порушених прав здійснюється в судовому порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]