Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyna.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
452.61 Кб
Скачать

Мінімальна межа вогнестійкості будинків, будівельних конструкцій (в годинах)

Ступінь вогнестійкості будинків і споруд

Несучі стіни, колони

Майданчики сходів, сходини, балки, марші

Внутрішні несучі стіни

Міжповерхове перекриття, настили

1

2,5

1

0,5

1

2

2

1

0,25

0,75

3

2

1

0,25

0,75

4

0,5

0,25

0,25

0,25

5

Не нормується

Не нормується

Не нормується

Не нормується

Пожежовибухонебезпечність об”єкта.

Пожежо- і вибухонебезпечність представляє собою такий стан об’єкту, при якому виключається можливість пожежі і вибуху, а в випадку їх виникнення запобігається вплив на людей шкідливих і небезпечних факторів пожежі і вибуху та забезпечується захист матеріальних цінностей.

З метою забезпечення пожежної безпеки проектування виробничих приміщень, вибір виробничого обладнання, електротехнічних установок, систем вентиляції і опалення, протипожежних розривів, шляхів евакуації людей при пожежі тощо, випускається в залежності від категорії Пожежо- і вибухонебезпечності виробництв.

Виробництво по вибухопожежній і пожежній безпеці відповідно норм технологічного проектування (ОНТП 24-86) підрозділяється на 5 категорій: А ,Б ,В ,Г ,Д- Категорії А і Б - вибухопожежонебезпечні, а категорії В ,Г , Д - Пожежонебезпечні. До цих категорій відносяться приміщення в яких використовуються або знаходяться речовини і матеріали, які володіють певними ознаками.

Категорія А : горючі гази, легкозапалювальні рідини з температурою спалаху не більше 28°С в такій кількості, що можуть утворюватись вибухонебезпечні парогазоповітрянні суміші, при запалюванні яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні яких перевищує 5 кПа; речовини і матеріали, які здатні вибухати і горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним в такий кількості, що розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні перевищує 5 кПа. До цієї категорії відносяться машинні (апаратні) і конденсаторні відділення аміачних холодильних установок; примі­щення для зберігання товарів в аерозольних упаковках і легкозапалювальних рідин (лаки, фарби на ацетоні, ацетон в склотарі тощо); склади побутової хімії; приміщення для зарядки тягових і стартерних акумуляторних батарей.

Категорія Б: горючі пил або волокна, легкозапалювальні рідини з температурою спалаху більш 28 °С, горючі рідини в такий кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні пилоповітряні або пароповітряні суміші, при займанні яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск в приміщенні яких перевищує 5 кПа. До цієї категорії відносяться, наприклад, приміщення розфасовки і упаковки крохмалю, крупи, борошна і цукру.

Категорія В: горючі і слабогорючі рідини, тверді горючі і

важкогорючі речовини і матеріали (у тому числі пил і волокна), речовини і матеріали, які здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним тільки горіти, при умові, що приміщення, в яких вони знаходяться не відносяться до категорії А або Б . До цієї кате­горії відносяться склади меблів, тари, готового одягу, паперу, олії, лікеро-горілчаних виробів тощо.

Категорія Г: негорючі речовини і матеріали в гарячому, розжарюваному або розплавленому стані, процес обробки яких супроводиться виділенням тепла, іскри або полум'я; горючі гази, рідини і тверді речовини, які спалюються або утилізуються як топливо. До цієї категорії відносяться горючі цехи, підприємства громадського харчування, приміщення варіння сиропів тощо.

Категорія Д: негорючі речовини і матеріали в холодному стані.

При виборі електрообладнання необхідно ураховувати вибухо- і пожежонебезпечність зон де воно буде установлено.

Вибухонебезпечною зоною вважається приміщення, його частина або територія поза ним, де є або можуть утворюватись вибухонебез­печні суміші.

До вибухонебезпечних зон відносяться всі приміщення, якщо обсяг вибухонебезпечної суміші в ньому перевищує 5% вільного обсягу. Якщо величина менше 5% то вибухонебезпечною зоною вважається обсяг приміщення на відстані 5 метрів по горизонталі і вертикалі від джерела можливого виділення горючих газів або парів ЛЗР.

По вибухонебезпечності зони підрозділяють на 6 {В-І, В~І а, В-І б ,В~І г ,В~І І ,В~І І а ), а по пожежобезпечності - на 4 (П-1, П-ІІ, П-ІІ а,П-ІII) класи.

Класи вибухонебезпечних зон характеризуються такими ознаками: Клас В -1 - зони, розташовані в приміщеннях де виділяються горючі гази або пари ЛЗР в такий кількості і з такими якостями, що вони можуть з повітрям утворювать вибухонебезпечні суміші при нормаль­ному режимі роботи.

Клас В-І а - зони, розташовані в приміщеннях, в яких при нор­мальній експлуатації вибухонебезпечні суміші горючих газів (незалежно від нижньої концентрації межі займання) або парів ЛЗР з повітрям не

утворюється, а утворення таких сумішів можливе тільки внаслідок аварії або несправності. До цього класу відносяться вентиляційні машинних (апаратних) відділень аміачних холодильних установок, склади ЛЗР, простір де зберігаються балони з горючими газами тощо.

Клас В-І б - зони, розташовані в тих же приміщеннях, що і класу В-1 а, але відрізняється однією з ознак - в цих зонах горючі гази мають високу нижню концентрацію межі займання (15% і більше) і різким запахом при межі допустимих концентрацій по ГОСТ 12.1.00.5-88; виключаючи утворення в аварійних ситуаціях загальної вибухонебез­печної концентрації відповідно умовам технологічного процесу, а можлива тільки місцева вибухонебезпечна концентрація; горючі гази і ЛЗР знаходяться в невеликій кількості, не створюють загальної вибухонебезпечної концентрації, і робота з ними проводиться без використання відкритого полум'я;

Клас В-І - зони, простір зовнішніх установок, технологічних установок, які містять горючі гази або ЛЗР, де вибухонебезпечні суміші можливі тільки внаслідок аварії або несправності;

Клас В-І Ізони, розташовані в приміщеннях з виділенням в по­вітря горючого пилу в кількості і з властивістю, здатними утворювати з повітрям вибухонебезпечні суміші при нормальному режимі роботи.

Клас В-І І а - зони, розташовані в приміщеннях, в яких вказані для класу В-І І небезпечний стан не має місця при нормальній

експлуатації, а можливі тільки внаслідок аварії або несправності. Класи пожежонебезпечних зон характеризуються такими ознаками: Клас 77-/ - зони, розташовані в приміщеннях, в яких використо­вуються або зберігаються горючі рідини з температурою спалаху вище 61°С

Клас П-11 - зони, розташовані в приміщеннях, в яких виділяється горючий пил з нижньою концентраційною межею запалювання більшою за 65г/м3 по об'єму;

Клас П-11 а - зони, розташовані в приміщеннях, в яких знахо­дяться тверді горючі речовини;

Клас П-111 - зони, розташовані поза приміщень, в яких знаходяться горючі рідини з температурою спалаху вище 60°С або тверді горючі речовини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]