Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_dfn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
331.78 Кб
Скачать

10

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор

Н. СИТНИК

06.04.2010 р.

Р о б о ч а п р о г р а м а

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Ризикологія”

для студентів, які навчаються за галуззю знань

0305 “Економіка та підприємництво”

за напрямами підготовки

6.030509 “Облік і аудит”

6.030502 “Економічна кібернетика”

6.030508 “Фінанси і кредит”

6.030503 “Міжнародна економіка”

освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”

Денна форма навчання

ЛЬВІВ – 2010

УДК517

ББК 22.121

Ризикологія // Робоча програма навчальної дисципліни. – ЛДФА, Львів: Видавництво ВТЗНВ, 2010. – 28 с.

Розробники:

Максимук О.В., завідувач кафедри математичних методів в економіці д. ф.-м. н., професор,

Жумік О.В., к.ф.-м. н., доцент кафедри математичних методів в економіці,

Верба І.І., к.ф.-м. н., доцент кафедри математичних методів в економіці

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри математичних методів в економіці (протокол № 8 від 6.04.2010 р.) як програму підготовки бакалаврів галузі знань 0305 “Економіка та підприємництво“ за напрямами 6.030502 „Економічна кібернетика”, 6.030508 “Фінанси і кредит”, 6.030509 „Облік і аудит”, 6.030503 “Міжнародна економіка”, складеної на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, розробленої науково-методичною комісією Міністерства освіти і науки України та Київським національним економічним університетом ім. Вадима Гетьмана у 2010 році.

ББК 22.121

ЛДФА, 2010

1. Пояснювальна записка

Суспільство, яке попри всі уживані заходи не може запобігти глобальним конфліктам, міжнародним кризам, екологічним катастрофам, нескінченним помилкам і непередбачуваним ситуаціям, усвідомило, нарешті, необхідність обов'язкової оцінки ризику у кожному виді діяльності, перш ніж приймати рішення про будь-які кроки у напрямку її здійснення. Наука про економічний ризик називається ризикологією.

Особливу роль ризик відіграє в економіці і менеджменті, котрі як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках неможливі без невизначеності, випадковості і конфліктності, зумовлених найрізноманітнішими причинами природними явищами, політичними подіями, податковим регулюванням, змінами у законодавстві, коливанням цін і курсів валют, конкуренцією, виконанням договірних зобов'язань, особистими уподобаннями і перевагами учасників подій та багатьма іншими факторами.

Основна мета дисципліни «Ризикологія» — ознайомити студентів із сучасними науковими досягненнями в теоретичних питаннях ризику, навчити способів оцінки ризикових ситуацій, методів прогнозування кінцевого результату і вибору оптимальної стратегії в умовах невизначеності, випадковості й конфлікту.

При цьому розвиваються два напрямки. По-перше, підготовка фахівців, безпосередньо готових до дослідження ризику, які мають ідентифікувати небезпеки, оцінювати конкретні ризики, аналізувати і прогнозувати розвиток небезпечних ситуацій, на основі чого виробляти рекомендації щодо ефективних заходів керування ризиком для осіб, відповідальних за прийняття рішень. По-друге, підготовка фахівців, здатних розуміти результати аналізу ризиків, результати рекомендацій, що випливають з моделювання ризикових ситуацій, і використовувати їх в своїй роботі.

Практична частина дисципліна покликана навчити студентів орієнтуватися в ризикових ситуаціях, пов'язаних з різними видами підприємницької і господарської діяльності, виробити в них схильність до виправданого ризику, уміння розпізнавати ризик, давати йому якісну й кількісну оцінку, робити прогноз щодо оптимального способу поведінки і вибирати оптимальні стратегії в умовах ризику.

Предмет навчальної дисципліни

Предметом дисципліни “Ризикологія” є методи кількісної і якісної оцінки ризику, управління ризиком, експертні процедури та методи суб’єктивних оцінок у вимірюванні ризику, теоретико-ігрового підхід до моделювання ризику, класична та неокласична теорія портфеля цінних паперів.

Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета вивчення дисципліни “Ризикологія” – озброїти майбутніх фахівців з економіки та фінансів систематизованими знаннями щодо аналізу, моделювання та управління економічним ризиком, стратегією та тактикою антикризового управління економічним об’єктом в реальних умовах, навчити приймати оптимальні рішення в ситуаціях невизначеності та конфліктності. виробити у майбутніх фахівців розуміння суті економічних явищ і процесів.

Основні завдання дисципліни “Ризикологія” – вироблення у майбутніх фахівців глибокого розуміння суті економічних явищ і процесів, гнучкого професійного мислення, оволодіння сучасною, що враховує ризик, методологією аналізу та прийняття раціональних рішень, стратегією і тактикою антикризового управління економічним об’єктом в реальних умовах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]