Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
415.23 Кб
Скачать

Тема 3. Джерела трудового права

Поняття джерел трудового права України. Особливості джерел трудового права. Конституція України як юридична основа законодавства про працю.

Закони і підзаконні акти, що регулюють працю робітників і службовців.

Загальне і спеціальне законодавство України про працю. Єдність і диференціація норм трудового права.

Постанови і розпорядження Кабінету Міністрів у галузі праці. Нормативні акти Міністерства праці та соціальної політики України. Локальні (місцеві) нормативні акти як джерело трудового права. Значення постанов Пленуму Верховного Суду України в тлумаченні і застосуванні законодавства про працю. Конвенції та рекомендації Міжнародної організації праці, двосторонні та багатосторонні угоди України з іншими державами про регулювання трудових відносин.

Тема 4. Суб'єти трудового права

Поняття і класифікація суб'єктів ТП. Правовий статус суб'єктів ТП: права, обов'язки і відповідальність суб'єктів ТП. Громадяни (працівники) України як суб'єкти ТП. Співвідношення правового статусу працівника і правового статусу інших громадян України.

Роботодавці (юридичні та фізичні особи) як суб»єети трудового права. Зміст трудової правосуб'єктності державного підприємства (права та обов'язки щодо організації праці працівників). Правомочність власника підприємства, установи, організації відносно організації праці. Співвідношення понять "власник підприємства" і "адміністрація підприємства".

Організації роботодавців як суб»єкти торудового права.

Трудовий колектив як суб'єкт ТП. Поняття, види, основні функції і повноваження трудових колективів у регулюванні процесу праці. Форми і методи здійснення повноважень трудових колективів.

Органи трудового колективу (загальні збори, рада трудового колективу), їх повноваження.

Професійні спілки як суб'єкти ТП. Основні функції професійних спілок у галузі праці. Правовий статус органів професійних спілок. Роль професійних спілок у виконанні, зміні та припиненні трудового договору.

Право професійних спілок у захисті трудових прав працівників, встановленні умов праці, в регулюванні заробітної плати, робочого часу, у контролі і нагляді за дотриманням законодавства про працю, колективного договору, угоди сторін трудового договору.

Державні органи як суб'єкти ТП.

Тема 5. Трудові правовідносини

Поняття і система трудових правовідносин, їх відмінність від цивільних та адміністративних правовідносин.

Суб'єкти трудових правовідносин, їх трудова право дієздатність (громадян, підприємств, установ, організацій). Державний класифікатор професій.

Підстави виникнення і зміст трудових правовідносин.

Індивідуальні та колективні трудові правовідносини.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ. КОЛЕКТИВНІ ТА ТРУДОВІ ДОГОВОРИ.

Тема 1. Колективний договір

Поняття і сторони колективного договору, колективної угоди як документів, що регулюють соціально-партнерські відносини. Зміст і сфера дії колективного договору, угоди. Соціально-правове значення колективного договору, угоди. Види умов колективного договору: нормативні та зобов'язальні. Структура колективного договору, правове значення додатків до колективного договору.

Порядок укладення, строк дії та перевірка виконання колективного договору, угоди.

Розгляд спорів між сторонами колективного договору, угоди і види правової відповідальності у разі його порушення.