Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
415.23 Кб
Скачать

Тема 6. Поєднання роботи з навчанням

Соціально-правове значення поєднання праці з навчанням.

Коло працівників, які мають пільги. Пільги працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в загальноосвітніх школах. Скорочення робочого часу. Створення необхідних умов для поєднання праці з навчанням. Надання відпусток у зв'язку з навчанням. Заходи заохочення поєднання праці з навчанням.

Особливості правового регулювання праці школярів. Тривалість робочого часу. Оплата праці. Охорона праці школярів.

Тема 7. Трудові спори

Поняття і види трудових спорів. Класифікація трудових спорів. Причини виникнення трудових спорів на підприємствах, установах, організаціях. Система органів з розгляду трудових спорів. Комісії з розгляду трудових спорів. Судові органи. Вищестоящі органи в порядку підлеглості.

Комісія з трудових спорів (порядок створення, структура, компетенція, порядок роботи, винесення рішення та його виконання). Особливості розгляду трудових спорів у місцевих судах.

Розгляд трудових спорів вищестоящими органами в порядку підлеглості.

Поняття і види строків щодо розгляду трудових спорів (строки звернення, строки вирішення трудових спорів, строки виконання рішень, постанов, винесених органами з розгляду трудових спорів).

Колективні трудові спори. Органи з розв'язання колективних трудових спорів, примирна комісія, трудовий арбітраж, незалежний посередник (Національна служба посередництва і примирення), їх створення, компетенція, порядок прийняття і виконання рішень.

Страйк як вид тиску на власника. Порядок проведення страйків. Законні і незаконні страйки.

Тема 8. Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю

Поняття і види нагляду за додержанням законодавства України про пралю. Система органів по нагляду і контролю. Державні органи з нагляду (держгірнагляд, енергонагляд, саннагляд, атоменергонагляд та ін.) і державний контроль за додержанням законодавства про працю.

Громадські органи по нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю (професійні спілки, спеціальні органи у складі профспілок -правова і технічна інспекція праці, трудові колективи та їх постійний орган -Рада трудового колективу, громадські інспекції з охорони праці та ін.).

Попереджувальний і поточний нагляд. Правовий статус технічної інспекції праці та її компетенція. Роль Державтоінспекції у забезпеченні додержання законодавства України про працю. Юридична відповідальність посадових осіб за порушення законодавства України про працю.

Тема 9. Трудове право зарубіжних країн

Співвідношення законодавства України про працю з законодавством про працю Російської Федерації в регулюванні трудових правовідносин.

Характерні відмінності законодавства України про працю від законодавства про працю Росії в регулюванні виникнення, зміни і припинення трудового договору, робочого часу і часу відпочинку.

Основні риси трудового законодавства Англії, Болгарії, Угорщини, Франції, США,інш. Міжнародні норми в регулюванні трудових правовідносин та їх застосування в Україні. Міжнародна Організація Праці (МОП) та її вплив на регулювання трудових відносин в Україні. Конвенції і Рекомендації МОП.