Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бермич_цив_2к.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
671.74 Кб
Скачать

Література Нормативна:

  1. Конституція України. Прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

  2. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. // Голос України. – 2003. – № 45-46 – 12 березня 2003 p.– № 47-48 – 13 березня 2003 р.

  3. Про органи реєстрації актів громадянського стану: Закон України від 24 грудня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 14. - Ст. 78.

  4. Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 р. № 3 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 1999. – № 5. – С. 5.

Основна:

  1. Панченко М.І. Цивільне право України: Навч. посібник. – К.: Знання, 2005. – С. 35-59.

  2. Цивільне право України. Академічний курс: Підручник: У двох томах / За заг. ред. Я.М.Шевченко. – Т.1. Загальна частина. – К.: Концерн “Видавничий дім” Ін Юре”, 2003. – С. 119-142.

  3. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / О.В.Дзера (керівник авт. кол.), Д.В.Боброва, А.С.Довгерт та ін.; за ред. О.В.Дзери, Н.С.Кузнецової. – 2-е вид., допов. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Кн. 1. – С. 87-109.

  4. Цивільне право України: Підручник / Є.О. Харитонов, Н.О. Саніахметова. – К.: Істина, 2003. – С. 82-112.

Додаткова:

  1. Бобко В. Правові наслідки з'явлення громадянина, визнаного безвісно відсутнім або оголошеного померлим // Підприємництво, господарство і право. – 2002. – № 6. – С. 48-50.

  2. Зензин А., Невзгодина Е. Расширить основания ограничения дееспособности граждан // Социалистическая законность. – 1987. – № 5. – С. 64-65.

  3. Никитин Н. Практика рассмотрения судами дел о признаний гражланина безвестно отсутствующим и обьявлении его умершим // Советская юстиция. – 1981. – № 24. – С. 18-19.

  4. Ромовська З.В. Українське цивільне право: Загальна частина. Академічний курс. Підручник. – К.: Атіка, 2005. – 560 с.

  5. Силенко Л.М. Цивільне право України: Ч.1. Навчальний посібник. – К.: Алеута, 2004. – 328 с.

Семінар 3. Юридичні особи як суб’єкти цивільного права

  1. Поняття і ознаки юридичної особи.

  2. Цивільна правосуб’єктність юридичної особи.

  3. Класифікація юридичних осіб.

  4. Виникнення та припинення діяльності юридичних осіб.

Завдання для самостійної роботи:

Підготувати реферат на одну з тем:

  1. Суб'єкти підприємницької діяльності: правовий статус та перспективи розвитку.

  2. Кооператив: вдосконалення правового статусу.

  3. Акціонерні товариства: перспективи розвитку.

  4. Процедура банкрутства: нинішній стан і перспективи.

  5. Правовий статус юридичних осіб приватного права.

Дати відповідь на питання:

  1. Назвіть організаційно-правові форми юридичних осіб.

  2. Назвіть та охарактеризуйте установчі документи юридичних осіб.

  3. Які Ви знаєте підстави визнання юридичної особи банкрутом.

  4. Визначте статус філіалів, представництв та дочірніх підприємств.

  5. Розкрийте зміст термінів "асоціація", "корпорація", "концерн", "консорціум".

Практичні завдання

Задача 1

Павлов, Грошин та Шиян заснували закрите акціонерне товариство. Через рік Шиян заявив про вихід з числа акціонерів і виступив на загальних зборах із заявою про виділ йому в натурі вкладу, який він вніс до уставного фонду товариства. Загальні збори відмовили Шияну в задоволенні його вимог, мотивуючи це тим, що акціонер не має права вимагати виділу вкладу. Вони порадили йому передати свій вклад іншій особі, яка сплатить йому вартість вкладу. Шиян не погодився з таким рішенням і звернувся з позовом до суду.

Як слід вирішити справу?

Задача 2

Державне підприємство «Зоря» було викуплено організацією орендарів і перетворено у товариство з обмеженою відповідальністю. Робітник Панченко у зв'язку з виходом на пенсію і припиненням трудових відносин з товариством звернувся до правління товариства із заявою про повернення йому вкладу, внесеного ним в статутний фонд товариства в натурі, а саме: передати йому окреме нежиле приміщення та транспортний засіб марки "Форд". Голова правління товариства у відповіді на заяву Панченка повідомив, що майно товариства є колективною власністю і воно належить товариству, окрім того, відповідно до Статуту товариства, майно розподіляється між членами трудового колективу лише при ліквідації товариства. В усіх інших випадках члени трудового колективу і особи, що припинили трудові відносини з товариством з будь-яких причин, не мають права на отримання свого вкладу навіть у грошовій формі: їм на цей вклад лише нараховуються і виплачуються проценти у розмірі, що визначається трудовим колективом, виходячи з результатів господарської діяльності товариства. Панченко звернувся з позовом до суду про витребування свого майна у товариства "Зоря".

Вирішіть справу.

Задача 3.

Бригада електромонтерів з 5 осіб уклала договір з ЖБК “Молодіжний”, згідно з яким зобов’язалась в парадних та інших підсобних приміщеннях будинку замінити електропроводку. Оскільки роботи були виконані недоброякісно, правління ЖБК відмовилось їх оплатити.

Адвокат, до якого бригада звернулась за роз’ясненнями, сказав, що вона може захистити свої інтереси, звернувшись з позовом до господарського суду, оскільки, він вважає, що бригада є юридичною особою, а відповідно до закону спори між організаціями вирішують господарські суди.

Чи правильним є роз’яснення адвоката? Чи є дана бригада юридичною особою? Обґрунтуйте відповідь.

Задача 4.

Завод, що входив до складу виробничого об’єднання, уклав договір поставки з текстильним комбінатом. Оскільки завод поставив недоброякісну продукцію, комбінат звернувся в господарський суд з позовом до заводу про сплату неустойки і відшкодування збитків, заподіяних неналежним виконанням договору.

Господарський суд прийняв рішення притягнути до участі у справі виробниче об’єднання, до складу якого входив завод, і стягнути з об’єднання неустойку і збитки на користь позивача.

Чи є рішення господарського суду правильним? Обґрунтуйте відповідь.

Задача 5.

Виконком районної Ради народних депутатів відмовив в реєстрації статуту сільськогосподарського підприємства “Космос”, мотивуючи свою відмову тим, що був порушений порядок створення юридичних осіб цього виду, а саме:

а) статут сільськогосподарського підприємства був затверджений правлінням, а не загальними зборами членів цього підприємства;

б) сільськогосподарське підприємство не отримало дозволу на своє створення від Міністерства сільського господарства.

Якими нормативно-правовими актами регулюється порядок створення сільськогосподарського підприємства? Чи обґрунтовані дії і вимоги виконкому?

Задача 6.

Між будівельно-монтажним управлінням та садовим товариством “Озерне” був укладений договір, згідно з яким управління зобов’язалося електрифікувати садові ділянки товариства у травні-серпні 1993 р.

В червні управління зажадало від садоводів, які проживали в будинках, до яких було проведено світло, оплатити виконані роботи. Оскільки садоводи відмовилися виконати цю вимогу, управління звернулося з позовом до суду.

Вирішіть справу.

Задача 7.

У газеті було оголошено про ліквідацію одного з підприємств побутового обслуговування. В цьому оголошенні був зазначений строк, протягом якого кредитори підприємства можуть звернутися до нього з претензіями. Строк ліквідації справ та майна підприємства був встановлений до 1 листопада 1992 р. У зазначений строк до підприємства було подано ряд вимог, в тому числі вимога раціоналізаторів за втілення на підприємстві раціоналізаторської пропозиції, вимоги про відшкодування збитків, заподіяних підприємством своїм працівникам, вимоги державних підприємств, що випливали з різних договорів (зокрема з договору поставки), вимоги громадян щодо неналежного виконання підприємством договору побутового підряду. Оскільки коштів для повного задоволення усіх претензій не вистачало, підприємство задовольнило вимоги кредиторів пропорційно сумі боргу підприємства кожному з них.

Чи правильне рішення прийняла ліквідаційна комісія?

Задача 8.

Таранов попав під машину заводу “Арсенал” і був покалічений. Оскільки він втратив частково працездатність і в результаті цього – заробіток, він звернувся з позовом до заводу “Арсенал” про відшкодування заподіяної йому шкоди.

Завод проти позову заперечував, вважаючи, що відповідальність перед потерпілим повинен нести водій автомашини, тому що наїзд на потерпілого здійснено внаслідок грубого порушення водієм правил дорожнього руху.

Вирішіть справу.

Задача 9.

За рішенням загальних зборів колгоспників колгосп “Світанок” і колгосп “Лісний” були об’єднані в колгосп “Надія”. Колгосп “Надія” не виконав частково ті договори контрактації, які були укладені колгоспами, що об’єднались, зокрема, щодо позапланового продажу лишків сільськогосподарської продукції.

Претензії заготівельних організацій колгоспом “Надія” були не задоволені з тих підстав, що договори контрактації укладались не ним, і питання може ставитися лише про персональну відповідальність як адміністративну, так і майнову колишніх голів колгоспів “Світанок” і “Лісний”, які уклали договори контрактації на поставку такої кількості позапланової продукції, яку вони практично не могли мати у своїх господарствах.

Чи обґрунтовані заперечення колгоспу “Надія”?

Завдання 10.

Чи можна перетворити виробниче об'єднання (до складу об'єднання входять 3 хлібозаводи, 1 кондитерський цех по виготовленню тортів та ремонтно-монтажний комбінат, балансова оцінка основних і оборотних засобів яких складає 2 мільйона гривень) в акціонерне товариство?

Для правильного та повного вирішення поставленого питання необхідно:

  1. виявити переваги акціонерних товариств перед виробничим об'єднанням;

  2. яким чином до складу акціонерного товариства можуть увійти хлібозаводи;

  3. як необхідно провести перетворення об'єднання;

  4. яким чином зможе акціонерне товариство ввести до складу підприємства, трудові колективи яких не виявляють бажання акціонуватися;

  5. яка різниця між акціонерним товариством відкритого і закритого типу;

  6. чи зможе акціонерне товариство в майбутньому створити спільне підприємство;

  7. яке правове значення контрольного пакету акцій і яким чином здійснюється їх емісія.

Завдання 11.

Опрацюйте Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14 травня 1992 р. (в новій ред. від 30 червня 1999 р.), дайте відповіді на питання та виконайте завдання:

  1. Знайдіть норми, які закріплюють норми-дефініції: суб'єкт банкрутства, кредитор, санація, реструктуризація підприємства та законспектуйте їх.

  2. Визначте повноваження державного органу з питань банкрутства.

  3. З'ясуйте, які судові процедури застосовуються щодо боржника.

  4. Визначте нормативно-правові акти, які регулюють провадження у справах про банкрутство.

  5. Визначте наслідки визнання боржника банкрутом.

  6. Визначте черговість задоволення вимог кредиторів.

  7. Що розуміється під мировою угодою у справі про банкрутство?

  8. До яких категорій суб'єктів підприємницької діяльності визначені особливості банкрутства?