Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
разд 1 -4 текст.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
325.63 Кб
Скачать

3.5 Робота з вагонами країн снд і Балтії, приватними

У відповідності із Правилами експлуатації, пономерного обліку і розрахунків за користування вантажними вагонами країн СНД (іновагони) інформаційно-обчислювальний центр (ІОЦ) Донецької залізниці через автоматизовану систему контролю вагонного парку Укрзалізниці (АСКВП УЗ) веде безперервний облік наявності іновагонів по об'єктах дислокації (залізниця, дирекція, ділянка, станція, вагонне депо) і за часом їхнього перебування на Україні і на залізниці, а також облік прийому-здачі іновагонів по внутрішніх і зовнішніх стиках залізниці.

З метою прискорення просування і здачі іновагонів служба перевезень дороги встановлює завдання району на здачу вагонів на кожну добу і зміну, на вивантаження іновагонів, а також встановлює час обігу іновагонів. В межах Ясинуватського району роботу з вагонами належності країн СНД і Балтії координує заступник начальника відділу перевезень Ясинуватського району по роботі з вагонними парками.

Керуючись отриманим завданням, заступник начальника Ясинуватьского району планує роботу з іновагонами щодня на 17-00 та на 5-00. З цією метою запитуються довідки повідомлення 3121:

  • про наявність на дирекції іновагонів з терміном перебування на Україні більш 25- ти діб (5068, 8804);

  • іновагонів з терміном перебування на дорозі більш 5-ти діб (5068);

  • порожніх іновагонів, що знаходяться без руху більш однієї доби (1562);

  • про загальну наявність вагонів країн СНД інвентарного парку по державах-власницях і по роду рухомого складу з розкладанням на навантажені, порожні і вагони неробочого парку (1562);

  • про загальну наявність іновагонів інвентарного парку по об'єктах дислокації (1562);

  • про пономерну наявність на дорозі навантажених іновагонів призначенням на Ясинуватському районі по об'єктах дислокації (5068);

  • про прийом-здачу іновагонів по стиках дирекції (3294);

  • про навантаження, вивантаження іновагонів(5030).

При необхідності запитується довідка про пономерну наявність порожніх іновагонів по роду рухомого складу, об'єктах дислокації (8804, 5066).

Проаналізувавши отримані довідки, заступник начальника району встановлює диспетчерському апарату і станціям дирекції завдання на роботу з іновагонами з вживанням оперативних заходів по недопущенню перебування іновагонів на Україні більш 30-ти діб, у тому числі місцевих під вивантаженням – більш 5-ти діб, у ремонті – більш 1 доби, порожніх вагонів з часом перебування без руху від останньої операції – більш 1 доби.

Після закінчення першої половини доби аналізується робота згідно довідки 3294, повідомлення 3112 про прийом-здачу іновагонів, а також довідки про наявність іновагонів на 5-00 по роду рухомого складу та об'єктах дислокації. З урахуванням отриманих даних планується робота з іновагонами на другу половину доби.

При вступі на чергування, черговий по району особисто ознайомлюється з завданням на здачу іновагонів, вивчає наявність іновагонів по роду рухомого складу та об'єктах дислокації (довідки 1562 і 5068, повідомлення 3121) і, одержавши завдання заступника начальника району, встановлює контроль за роботою диспетчерського апарата по просуванню і здачі іновагонів. При одержанні наказу про введення режиму термінового повернення іновагонів у країни-власниці,оператор передає цей наказ станціям району. З урахуванням цієї інформації, начальник району обо його заступник контролюють просування і здачу вагонів СНД і Балтії.

Поїзний диспетчер контролює наявність і просування іновагонів по ділянці з відміткою на графіку виконаного руху.

Диспетчер по регулюванню вагонних парків контролює наявність місцевих іновагонів, що знаходяться під вивантаженням з відміткою на своєму графіку. При прийомі заявок на навантаження іновагонів від начальників станцій, диспетчер по регулюванню вагонних парків контролює відповідність запитів і діючих режимів термінового повернення. Також контролює заняття іновагонів під навантаження тільки при наявності дозволу УЗ.

Робота з іновагонами на станціях району планується керівництвом і командним складом середньої ланки станцій з урахуванням завдання, отриманого від керівництва Ясинуватського району.

На станціях пономерний облік наявності іновагонів ведеться в спеціальній книзі з вказівкою часу прибуття, подачі під вивантаження (навантаження), забирання з під'їзної колії і відправлення іновагонів зі станції.

Детальний порядок роботи станцій з вагонами країн СНД установлюється технологічними процесами роботи станцій.

Перевезення вантажів на Ясинуватському районі у власних вагонах складає 33 % і здійснюється на договірних засадах згідно із затвердженими залізницею планами перевезень. Власники вагонів на підставі договорів з відправниками, одержувачами, експедиторами та перевізниками організовують ефективне використання власного рухомого складу для перевезення вантажів.

Місячне планування перевезень вантажів у власних вагонах здійснюється відправником за окремим замовленням та (у разі необхідності) за погодженням з власником вагонів.

У разі, якщо оператор виконує функції відправника, місячне планування перевезень вантажів здійснюється оператором.

Порожні власні вагони перевозяться за перевізними документами, у яких у графі «Найменування вантажу» вказується «Власний вагон (найменування власника) направляється до пункту навантаження згідно заявки власника.

Зміна станції призначення на шляху перевезення порожніх власних вагонів провадиться за письмовою заявкою власника, наданою залізниці у межах якої перебувають вагони.

Схема взаємодії з власниками вагонів наведена на рисунку 3.15

Рисунок 3.15 Схема взаємодії з власниками вагонів